SELECCIÓ

Festival D’A: les set pel·lícules que no et pots perdre aquest cap de setmana

Festival D’A: les set pel·lícules que no et pots perdre aquest cap de setmana

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest cap de setmana se celebren les jornades finals del D’A Film Festival del 2023, una altra edició marcada pels grans noms propis i les promeses clares. Per aprofitar aquests tres últims dies, aquí tens set recomanacions que cal tenir en compte. Apostaríem també, és clar, per l’esperada ‘20.000 especies de abejas’, retrat de la infància trans amb (triple) premi a la Berlinale, però les seves dues sessions estan ‘sold out’. 

1. ‘Wandering’, debat més que assegurat

1. ‘Wandering’, debat més que assegurat

El director coreanojaponès Sang-il Lee sembla allunyar-se de l’esperit ‘feelgood’ de ‘Hula girls’ en aquest drama d’una premissa que com a mínim és controvertida: explora des de diversos angles la relació entre Sarasa (Suzu Hirose), una jove introvertida, i Fumi (Tôri Matsuzaka), l’home –una dècada més gran que ella– que la va convidar a casa seva quan ella tenia 10 anys i la va acabar tenint allà un parell de mesos. «Una d’aquestes pel·lícules que és segur que generarà debat al sortir de la sala», prometen des del festival. Divendres 31, Aribau 2, 19.00 h.


2. ‘Unicorns’, retrat d’una autodestrucció

2. ‘Unicorns’, retrat d’una autodestrucció

Pilar Palomero (‘Las niñas’, ‘La maternal’) forma part de l’equip de guionistes del primer llarg de ficció i en solitari d’Àlex Lora (‘El quart regne’), retrat del procés autodestructiu d’una noia assetjada per les xarxes, els problemes laborals i la seva pròpia indecisió a l’hora d’escollir què vol en aquesta vida. La interpreta la sempre fiable Greta Fernández. Divendres, dia 31, 19.00 h, Teatre CCCB.


3. ‘Stars at noon’, un idil·li molt perillós

3. ‘Stars at noon’, un idil·li molt perillós

Per aquests misteris de la distribució, l’últim film d’una gran com Claire Denis, basat en un llibre del no menys gran Denis Johnson i amb Joe Alwyn (‘Conversaciones entre amigos’) i Margaret Qualley (‘The leftovers’) com a carismàtica parella central, no s’ha pogut disfrutar a les nostres sales comercials. El D’A recupera en pantalla gran aquest idil·li desesperat amb paisatge nicaragüenc. Divendres, dia 31, 19.20 h, Aribau 4.


4. ‘Walk up’, una vida en quatre plantes

4. ‘Walk up’, una vida en quatre plantes

El D’A no seria el D’A sense una pel·lícula (o de vegades fins i tot més) del sud-coreà Hong Sang-soo, conegut pel seu cine molt parlat però poc discursiu, de preses llargues però gens avorrides i estructures sovint lúdiques. Com a exemple d’això últim, res millor que ‘Walk up’, espècie d’antologia sobre les diferents experiències del cineasta Byung-soo (Kwon Hae-hyo) als quatre pisos d’un petit edifici de Seül. Dissabte, dia 1, 17.30 h, Aribau 3, i diumenge, dia 2, 21.00 h, Teatre CCCB


5. ‘Suzhou River’, restauració d’una al·lucinació

5. ‘Suzhou River’, restauració d’una al·lucinació

Aquest cronista encara recorda amb emoció el descobriment de ‘Suzhou River’, singular revisió de ‘Vertigen’ a càrrec del xinès Lou Ye, en un llunyà festival de Gijón de l’any 2000. Ara, aquest clàssic a reinvidicar del modern cine asiàtic, que fon Hitchcock amb l’estètica de neó de Wong Kar-wai, ressorgeix en una segurament esplèndida versió restaurada en 4K. Dissabte, dia 1, 18.05 h, Aribau 1.


6. ‘Dialogando con la vida’, extàtic Honoré

6. ‘Dialogando con la vida’, extàtic Honoré

Un altre nom habitual del D’A és el crític de cine passat a cineasta Christophe Honoré, a qui va arribar a dedicar la seva retrospectiva del 2019. Aquest any podem anar veient títols de la seva rica, melancòlica i romàntica filmografia amb la projecció de ‘Dialogando con la vida’, història amb forta càrrega autobiogràfica sobre un adolescent que respon a la mort del seu pare amb la ferocitat vital. Diumenge, dia 2, 16.30 h, Aribau 3.


7. ‘El maestro jardinero’ (Màster gardener) un altre home torturat i solitari

Notícies relacionades

7. ‘El maestro jardinero’ (Màster gardener) un altre home torturat i solitari

Paul Schrader, mestre del drama criminal existencial (i els posts de Facebook polèmics), ofereix una altra història d’home torturat i solitari: en aquest cas, l’horticultor Navel Roth (Joel Edgerton), la plàcida introversió del qual es comença a esquerdar quan la seva cap, la rica viuda Sra. Havernhill (Sigourney Weaver), li demana que accepti la seva neboda Maya (Quintessa Swindell) com a aprenent. Intersecció segurament tensa de qüestions d’edat, raça o classe. Diumenge, dia 2, 21.15 h, Aribau 3.