El Parlament vota a favor de declarar la rumba catalana patrimoni de la humanitat
A l’acte han acudit la filla de Peret i familiars dels Amaya
La candidatura presentada per la Plataforma per la Rumba Catalana per ser declarada patrimoni cultural i immaterial de la humanitat per la Unesco ha arribat aquest dimecres al Parlament de Catalunya. El PSC ha presentat una proposició de resolució per assegurar-ne el suport explícit del Govern i, sense sorpreses, tots els partits han recolzat per unanimitat la candidatura.
El procés fins que la Unesco aprovi que la rumba és patrimoni de la humanitat és un camí llarg i burocràtic que va començar el 12 de desembre, quan la plataforma va registrar la petició a la SGAE amb el lema ‘La rumba és nostra’. De moment, el suport polític a nivell municipal i autonòmic ja està assegurat des que el 31 de març el consell plenari de l’ajuntament va aprovar una declaració institucional en la mateixa línia.
La diputada socialista Rocío García ha demanat declarar el 24 de juliol com el Dia Internacional de la Rumba Catalana, impulsar un pla d’estudi en un termini de sis mesos i establir una línia d’ajudes directes. La resolució també exigeix «garantir i impulsar la rumba catalana en tots els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, especialment a Catalunya Ràdio». El 24 de juliol és la data en què el Parlament de Catalunya va reconèixer aquest gènere musical com a patrimoni cultural català.
Notícies relacionadesGarcía ha destacat que la iniciativa compta amb el suport de músics, activistes, personalitats vinculades amb la rumba i la comunitat gitana catalana, que han buscat «la complicitat» dels rumbers del sud de França. A l’acte han acudit Rosa Pubill Escudero (filla de Peret), Noël Lluís Meya Bovet, Antonio Carbonell Giménez, Antonio F. Amaya, Carlos Ariel Aloisio Salvat i Manel Font Tubau, de la Plataforma Rumba Catalana.
A més de citar els mestres rumbers com Pedro Cubill Calaf, Peret, Antonio González Batista i El Pescaílla, García ha destacat l’evolució del gènere que avui encarnen grups com Estopa, La Pegatina i Sabor de Gràcia, sense oblidar el gran Gato Pérez. «La rumba és un element fonamental de la nostra identitat que dona testimoni de la Catalunya diversa i rica, terra de fusions, de punt de trobada i de mestissatge cultural», ha afirmat García. «Volem recollir l’esperit i el sentir de les persones que formen part de la Plataforma i de totes aquelles que han fet créixer al llarg del temps aquest gènere musical nascut als barris del Raval, Gràcia i Hostafrancs».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia