La llibertat escenificada
‘Lectura fácil’: la bomba que rebenta el concepte de discapacitat arriba al Teatre Lliure
Alberto San Juan dirigeix aquesta adaptació dramatúrgica de la novel·la de Cristina Morales, en què quatre dones amb diversitat funcional s’enfronten a les formes de control a què són sotmeses
‘Lectura fácil’ és el terme que dona nom al conjunt d’adaptacions realitzades en el llenguatge per facilitar la seva comprensió, fet servir sovint per a la comunicació amb persones amb discapacitat cognitiva o intel·lectual. No obstant, «les limitacions resideixen al món i no en les persones que les enfronten», assegura l’actor i director Alberto San Juan.
Ell mateix encapçala un projecte teatral que fa saltar pels aires els paràmetres de la normativitat i reobre el debat d’una societat que mira de sotmetre tothom qui és considerat diferent. I és que la dificultat per adaptar-se a les normes és la temàtica que vertebra ‘Lectura fácil’, una adaptació dramatúrgica de la novel·la homònima de Cristina Morales (premi Nacional de Literatura 2019), que podrà veure’s al Teatre Lliure de Barcelona del 12 al 23 d’abril.
Una obra centrada en la història de quatre dones amb diversitat funcional que conviuen en un pis tutelat a Barcelona, i que viuen en continu enfrontament amb les diverses formes de control a què estan constantment sotmeses. La més recent, el procés legal que emprèn una jutge per determinar si és necessària l’esterilització forçosa d’una de les protagonistes, que experimenta lliurement amb la seva sexualitat i que, al descobrir la causa iniciada contra ella, decideix fugir per ocupar una casa abandonada amb l’objectiu d’arribar a la veritable emancipació.
L’argument constitueix tota una «bomba dissenyada per rebentar el concepte de discapacitat i reivindicar el dret de tot allò que és viu a governar-se a si mateix», explica San Juan, que assegura que el que s’interpreta a l’escenari és una metàfora d’una realitat, la nostra. Un context en què tots som vulnerables i som «incapacitats», privats d’exercir la llibertat davant un sistema de poder jeràrquic que domina la capacitat de decisió individual.
«És la meva adaptació de la novel·la, escrita des de la meva pròpia perspectiva i això m’ha permès fer moltíssima autocrítica. Quan vaig començar amb el projecte jo mateix pensava en actrius normatives per al paper, fins que em vaig adonar que estava fent precisament això que Morales critica: parlar en nom de l’altre i silenciar-lo. Ara no tinc cap dubte que l’elenc és la millor part de l’espectacle. Les miro i no veig quatre persones amb diversitat funcional i a tres normatives, veig set intèrprets.», explica el director.
‘Lectura fácil’, que també té molt d’humor, és una coproducció del Centre Dramàtic Nacional i Bitò Produccions que arriba a Barcelona per un curt període de temps i després del seu pas per Madrid.