La caixa de ressonància
¿Mike Oldfield s’ha retirat ?
Sorprèn que, en temps en què les llegendes del rock treuen partit del filó de la gira de comiat, o d’aniversari amb xifra rodona, el músic anglès hagi optat per retirar-se discretament del mundanal soroll al seu refugi de les Bahames

La carta de la gira de comiat està a l’ordre del dia des de fa alguns anys, i per això crida l’atenció el cas de Mike Oldfield, un gran del rock que s’ha anat apartant del ‘show business’ sense fer soroll, i que ha trobat a les Bahames el seu refugi daurat. L’última gira es remunta al 2007, i cinc anys després va gaudir del seu últim ‘momentum’ amb l’actuació en els Jocs Olímpics de Londres.
Oldfield, sí, aquell jove d’uns vint anys que, el 1973, va propulsar l’aventura discogràfica de Richard Branson, Virgin Records, amb la dringadissa avantguardista de ‘Tubular bells’, un clàssic del rock més aventurer (que va ser banda sonora de ‘L’exorcista’, a més de sintonia del programa esportiu ‘Torneo’, de TVE). Un àlbum del qual acabaria entregant dues parts més, i del qual se n’esperava aquests últims anys l’última, la quarta, finalment reduïda als vuit minuts de música inèdita incorporats a la nova reedició del clàssic, amb motiu del 50è aniversari, anunciada per al 26 de maig.
Vuit minuts: pel que sembla, Oldfield ja no dona per a més. Es diu que, després de publicar el 2017, el seu últim disc, ‘Return to Ommadawn’, s’ha venut els instruments, i es dona per fet el final de la seva activitat musical. Sense un ‘Farewell tour’ que li ompli les arques, i que ara, amb aquest 50 ben bonic com a eslògan, li permetria omplir grans recintes a mig món.
Així que, en efecte, Mike Oldfield s’ha retirat, però això no significa que la seva música deixi de sonar. S’ha de parlar d’Opus One (el nom inicial de ‘Tubular bells’), una formació de 16 músics que es prepara per recrear no només el famós àlbum, sinó també els temes cantats amb què Oldfield va visitar les llistes d’èxits en els 80: ‘Five miles out’, ‘Family man’, ‘Moonlight shadow’ ... ¿Recorden?
La part que crida més l’atenció d’Opus One és que involucra tres veus històriques. En el concert de Barcelona, el 13 de juny al Palau, comptarà amb Maggie Reilly, mentre que a Girona hi serà Barry Palmer, que actuarà també a Sevilla i Palma, allà amb Anita Hegerland (que va ser parella d’Oldfield i mare de dos dels seus set fills). Abans, com a pòrtic, una ‘première’ en ‘streaming’, el 25 de maig, ni més ni menys que al Barcelona Synchrotron Park.
Un marc galàctic per evocar un músic que «intentava semblar una estrella del pop sense ser-ho», resumeix Xavier Alern, director d’Opus One, que anuncia concerts molt respectuosos i sense anacronismes». ¿Amb la benedicció del compositor? Oldfield, que sembla que es relaciona amb el món a través de la seva germana Sally, simplement calla i deixa fer.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Reunió del Govern Dimiteix el delegat a Perpinyà que va qüestionar el terme ‘Catalunya Nord’ i el rellevarà un exalcalde de Junts
- Turisme Els jubilats amb les pensions més baixes podran viatjar amb l’Imserso per una tarifa plana de 50 euros
- Relació entre empresa i societat La pime, el 99,8% del teixit empresarial, reclama més atenció pel seu pes i impacte local.
- El repte de les empreses: generar riquesa, però també guanyar reconeixement
- Efecte en cadena Els grans grups empresarials subratllen el seu paper com a motor econòmic i social
- Aigües de Barcelona i la seva aposta per la sostenibilitat