Guardó

El filòsof Nuccio Ordine, gran valedor de la cultura clàssica, premi Princesa d’Astúries de comunicació i humanitats

El pensador italià, molt compromès amb l’educació dels joves, va publicar fa uns mesos el seu assaig ‘Els homes no són illes’, l’última entrega del seu gran al·legat a favor dels sabers humanístics que va començar amb ‘La utilitat de l’inútil’

El filòsof Nuccio Ordine, gran valedor de la cultura clàssica, premi Princesa d’Astúries de comunicació i humanitats
2
Es llegeix en minuts

El professor italià Nuccio Ordine (Calàbria, Itàlia, 1958), filòsof, escriptor, especialista en l’època, l’art i la literatura del Renaixement i del pensament de Giordano Bruno, i un dels pensadors contemporanis més populars i influents, és el guanyador del premi Princesa d’Astúries de comunicació i humanitats 2023.

Diu el jurat que el seu premi es fonamenta en «la seva defensa de les humanitats i el seu compromís amb l’educació  i els valors arrelats en el pensament europeu més universal. Ordine estableix un diàleg amb la societat contemporània per transmetre, en especial als més joves, que la importància del saber es troba en el procés mateix de l’aprenentatge. La utilitat de l’educació s’ha d’entendre en termes de passió per la recerca del coneixement i del millor de cada persona, sense circumscriure’s a un interès econòmic. El seu treball acadèmic, centrat en figures rellevants del Renaixement, destaca la necessitat de recuperar la riquesa de l’humanisme per a les noves generacions».

El pensador italià, professor de Literatura Italiana a la Universitat de Calàbria, a Rende, va publicar a principis d’aquest any a Espanya el seu últim llibre, ‘Els homes no són illes’ (Quaderns Crema), que tanca un cicle dedicat a la cultura clàssica, els sabers humanístics i, en definitiva, a l’art de la bona vida, que va inaugurar el 2013 amb ‘La utilitat de l’inútil’, un assaig que es va guanyar l’apel·latiu de supervendes amb la seva traducció a 24 llengües i després de ser editat a 33 països. Un assaig que, com al seu dia va explicar el mateix Ordine a ‘La Nueva España’, del grup Prensa Ibérica, defensa que «avui dia impera una concepció que considera només útil allò que genera diners, però es necessiten moltes altres coses per nodrir l’esperit humà, com la música, la literatura o la filosofia, que no generen marge econòmic i que contribueixen a fer una societat més humana».

Ordine, que és probablement l’assagista italià contemporani més conegut arreu del món, presideix el Centre Internacional d’Estudis Telesians, Brunians i Campanellians, a Cosenza, i col·labora amb el Centre Italià d’Estudis del Renaixement Italià de la Universitat de Harvard. És un assidu convidat a universitats nord-americanes i europees. És membre d’honor de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia Russa de Ciències.

Dirigeix col·leccions de clàssics a Itàlia; a França dirigeix, amb Yves Hersant, dues col·leccions, la de les obres completes de Giordano Bruno i la ‘Bibliotheque Italienne’; ha publicat la primera edició bilingüe del món d’‘El Quixot’ de Cervantes, amb la col·laboració de Francisco Rico i la traducció d’Angelo Valastro Canale.

Escriu en premsa, per al ‘Corriere della Sera’, a Itàlia, i ‘El País’, a Espanya.

Notícies relacionades

El professor, escriptor i filòsof italià Nuccio Ordine ha sigut seleccionat per un jurat que estava presidit per Víctor García de la Concha i integrat per Luis María Anson Oliart; Rosa María Calaf Solé; Irene Cano Piquero; Gabriela Cañas Pita de la Vega; Adela Cortina Orts; Miguel Falomir Faus; Gloria Fernández-Lomana García; Taciana Fisac Badell; Alma Guillermoprieto; Catalina Luca de Tena García-Conde, marquesa de la vall de Tena; Enrique Pascual Pons; Carmen Riera Guilera; Elena Sánchez Caballero; Diana Soresen, i Alberto Anaut González (secretari).

La candidatura ha sigut proposada per Sandra Ollo Razquín, directora de Acantilado Editorial.