Premis de lletres i periodisme

Els Pulitzer reconeixen ‘Fortuna’, d’Hernán Díaz

El fotògraf espanyol Emilio Morenatti torna al palmarès com a part de l’equip d’AP premiat pel seu treball a Ucraïna

  • Entrevista amb Hernán Díaz

zentauroepp52335074 icult200228212030

zentauroepp52335074 icult200228212030 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Va quedar a les portes del Booker però ‘Fortuna’, el lloat llibre d’Hernán Díaz, pot posar des d’aquest dilluns el segell del prestigiós premi Pulitzer a la seva portada. La complexa novel·la del nord-americà nascut a l’Argentina ha sigut guardonada junt amb ‘Demon Copperhead’, de Barbara Kingsolver, en l’apartat de ficció dels guardons que entrega la Universitat de Colúmbia, premis al palmarès dels quals en l’apartat periodístic ha tornat l’espanyol Emilio Morenatti, part de l’equip de fotògrafs d’Associated Press que s’ha reconegut pel seu treball retratant les primeres setmanes de la guerra a Ucraïna.

La cobertura d’aquest conflicte, i en concret els despatxos des de Mariúpol, també li ha valgut a l’agència AP el Pulitzer de Servei Públic, el més destacat referent a mitjans de comunicació. Ha portat també en aquesta edició ‘The New York Times’ al guardó de reporterisme internacional, en el qual s’han destacat les informacions del rotatiu novaiorquès sobre la invasió russa i la massacre a Butxa.

Avortament, immigració, pandèmia...

L’explosiva i històrica filtració per part de Politico de l’esborrany de la sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units que va acabar confirmant-se quan es va derogar la protecció constitucional del dret a l’avortament només ha aconseguit quedar finalista en la categoria de notícies d’última hora (on s’ha reconegut un treball del ‘Los Angeles Times’ que va exposar el racisme de polítics locals), però ‘The Washington Post’ ha guanyat el premi de periodisme nacional per una sèrie sobre les conseqüències d’aquesta sentència.

En aquests Pulitzer també hi ha hagut guardons per al treball de Caitlin Dickerson a ‘The Atlantic’ que va explicar la política de separació de famílies d’immigrants per part de Donald Trump i per al d’Eli Saslow al Post , amb un retrat dels efectes de la pandèmia, el sensellarisme, l’addicció i desigualtat. El premi de reporterisme en àudio ha sigut per a ‘Stolen’, un pòdcast de Gimlet Media sobre l’abús de nens indígenes al Canadà.

En lletres i arts s’ha premiat en l’apartat de biografia ‘G-Man’, el retrat de Beverly Gage sobre J. Edgar Hoover, i en el de no ficció ‘His name is George Floyd’, de Robert Samuels i Toluse Olorunnipa. ‘Freedom’s Dominion’, una mirada a l’evolució del moviment de supremacia blanca de Jefferson Cowie, ha guanyat en l’apartat d’història mentre el de poesia ha sigut per a una col·lecció de Carl Philips. En en música s’ha reconegut ‘Omar’, una òpera de Rhiannon Giddens i Michael Abels sobre esclaus de països musulmans.

 

 

 

Notícies relacionades