Entendre-hi més

Michael J. Fox i la seva plantada al parkinson

L’actor explica la seva història i la seva llarga lluita contra la malaltia en un documental d’Apple TV

Michael J. Fox i la seva plantada al parkinson

David Swanson.

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Per a Michael J. Fox tot va començar a canviar un matí de 1990, a Florida, quan va despertar i es va adonar que un dels dits petits es movia de manera descontrolada; va resultar que era un símptoma primerenc del desordre cerebral que l’empenyeria a batallar durant més de 30 anys contra el parkinson. El 1991 la malaltia degenerativa li va ser oficialment diagnosticada, però la va mantenir en secret durant anys per continuar actuant en el cine i la televisió. Quan finalment la va revelar al públic, que un actor tan excepcionalment dotat per a la comèdia física hagués de patir d’aquesta manera va semblar una mala passada del destí. Retirat definitivament del món de la interpretació des del 2021, ara explica la seva pròpia història a ‘La vida de Michael J. Fox’, el documental acabat d’estrenar a AppleTV+ que, entre altres coses, ens recorda que una persona afligida d’una malaltia no es converteix en aquesta malaltia.

Tot i que posteriorment arribarien a ajudar-lo professionalment, la curta alçada i l’aspecte pueril van complicar els anys formatius de Fox, i la seva adolescència va estar marcada pel fracàs escolar i algun delicte menor. Va trobar el seu camí gràcies al teatre, però fins i tot després de convèncer el seu pare que s’havia de mudar amb ell a Hollywood, i d’aconseguir petits treballs una vegada allà, no va trigar a trobar-se a prop de la indigència. I, just quan estava a punt de tirar la tovallola i tornar a casa, va obtenir el paper que llançaria la seva carrera. Gràcies a la seva feina en la sitcom ‘Enredos de familia’, en efecte, va aconseguir dos papers protagonistes a ‘Retorn al futur’ (1985) i ‘Teen Wolf’ (1985), i aquests li van obrir la porta a una vida de portades de revista, cotxes de luxe i hedonisme general. La fantasia va durar poc.

Refugi en l’alcohol

Notícies relacionades

Quan van arribar les tremolors, Fox es va enterrar en la feina, i davant la càmera acostumava a sostenir objectes amb la mà esquerra per dissimular-les. Va recórrer a l’alcohol per evadir la realitat d’una malaltia que frenava l’expressivitat facial, verbal i física que tan essencial havia resultat en el seu èxit. Quan finalment va poder afrontar la seva nova vida, recorda a la pel·lícula, el parkinson va fer d’ell una persona més serena, més present; la seva dona, l’actriu Tracey Pollan, i els seus fills van participar en el procés. El 2000, dos anys després d’anunciar el trastorn, va posar en marxa la Fundació Michael J. Fox, que es dedica a buscar una cura per a la malaltia, finançar la recerca i a més garantir el desenvolupament de teràpies millorades.

A mesura que Fox envelleix –ara té 61 anys–, la seva condició es continua deteriorant. Tot i que el nen que solia ser se li continua apareixent a la cara, les limitacions han augmentat; la ment li funciona més ràpid que la capacitat per expressar-se, i les cames li fallen constantment. El simple intent de caminar s’ha convertit per a ell en un acte de concentració i estratègia, i un perill. Però continua allà, tan divertit com sempre. I la nova pel·lícula suposa una oportunitat per recordar com de gratificant resulta veure’l en pantalla.