Triple guardó a França

‘Retorn a Raqqa’, gran triomfadora del festival de cine documental FIGRA

El documental d’Albert Solé protagonitzat pel corresponsal de guerra Marc Marginedas rep el Gran Premi del Jurat, el premi del Públic i el del Jurat Jove

  • El commovedor viatge de Marginedas al cor del terror arriba als cines

  • «Em mirava, desafiador, mentre testificava»

‘Retorn a Raqqa’, gran triomfadora del festival de cine documental FIGRA

FIGRA FESTIVAL

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El commovedor documental ‘Retorn a Raqqa’ ha sigut distingit amb el Gran Premi del Jurat, el premi del Públic i el premi del Jurat Jove de la 30a edició del festival francès FIGRA aquest dissabte. El commovedor documental explica el segrest, captiveri i posterior alliberament que el corresponsal de guerra d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas va patir per part d’Estat Islàmic a Síria entre el 2013 i 2014.

«Estic emocionat perquè aquest és el meu primer FIGRA», va confessar Solé al recollir el premi de la nit, el del Públic. «Aquest documental és una carta d’amor al periodisme. És un premi per a Marc Marginedas i tots els que arrisquen les seves vides a la recerca d’informació sobre el terreny», va afegir en una cerimònia retransmesa en ‘streamming’. Espera que els tres premis ajudin a difondre la pel·lícula a França que per ara només s’ha distribuït a Espanya. «Em sento molt honrat», va destacar en l’última sortida a l’escenari entre els calorosos aplaudiments dels espectadors. I va recordar les dificultats de rodar el documental en plena pandèmia.

El documental d’Albert Solé i Raúl Cuevas, estrenat al gener, ja havia sigut premiat en com el millor documental de la secció Panorama en el certamen DOCS de València.

El FIGRA és un festival centrat en el gran reportatge d’actualitat i el documental de societat. Aquest any, el premi pels drets humans també ha sigut per a un documental relacionat amb el periodisme: ‘Killing of a journalist’, de Matt Sarnecki. Està basat en el brutal assassinat d’un periodista i la seva parella a Eslovàquia el 2018, que va destapar un escandalós cas de corrupció política.

Notícies relacionades

‘Retorn a Raqqa’ és la crònica del que ha sigut possiblement el segrest més famós de la història, el de 19 periodistes i funcionaris d’oenagés de diferents nacionalitats que van ser capturats per Estat Islàmic, tal com explica el reporter espanyol Marc Marginedas, el primer captiu a ser alliberat. Sis dels reclusos van ser decapitats davant una càmera per l’ISIS. 

 «La Raqqa on vam anar té un gran poder metafòric», va explicar Solé quan va presentar la pel·lícula a Barcelona. «Volíem buscar el xoc emocional que suposava tornar», va explicar abans de l’estrena. Les produccions del realitzador han obtingut un pilot de guardons, com ara un Goya, dos Gaudís, quatre Biznagas al festival de Màlaga i distincions en festivals de tot el món.

Temes:

Cine