Triple guardó a França
‘Retorn a Raqqa’, gran triomfadora del festival de cine documental FIGRA
El documental d’Albert Solé protagonitzat pel corresponsal de guerra Marc Marginedas rep el Gran Premi del Jurat, el premi del Públic i el del Jurat Jove
El commovedor viatge de Marginedas al cor del terror arriba als cines
«Em mirava, desafiador, mentre testificava»

El commovedor documental ‘Retorn a Raqqa’ ha sigut distingit amb el Gran Premi del Jurat, el premi del Públic i el premi del Jurat Jove de la 30a edició del festival francès FIGRA aquest dissabte. El commovedor documental explica el segrest, captiveri i posterior alliberament que el corresponsal de guerra d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas va patir per part d’Estat Islàmic a Síria entre el 2013 i 2014.
«Estic emocionat perquè aquest és el meu primer FIGRA», va confessar Solé al recollir el premi de la nit, el del Públic. «Aquest documental és una carta d’amor al periodisme. És un premi per a Marc Marginedas i tots els que arrisquen les seves vides a la recerca d’informació sobre el terreny», va afegir en una cerimònia retransmesa en ‘streamming’. Espera que els tres premis ajudin a difondre la pel·lícula a França que per ara només s’ha distribuït a Espanya. «Em sento molt honrat», va destacar en l’última sortida a l’escenari entre els calorosos aplaudiments dels espectadors. I va recordar les dificultats de rodar el documental en plena pandèmia.
El documental d’Albert Solé i Raúl Cuevas, estrenat al gener, ja havia sigut premiat en com el millor documental de la secció Panorama en el certamen DOCS de València.
El FIGRA és un festival centrat en el gran reportatge d’actualitat i el documental de societat. Aquest any, el premi pels drets humans també ha sigut per a un documental relacionat amb el periodisme: ‘Killing of a journalist’, de Matt Sarnecki. Està basat en el brutal assassinat d’un periodista i la seva parella a Eslovàquia el 2018, que va destapar un escandalós cas de corrupció política.
‘Retorn a Raqqa’ és la crònica del que ha sigut possiblement el segrest més famós de la història, el de 19 periodistes i funcionaris d’oenagés de diferents nacionalitats que van ser capturats per Estat Islàmic, tal com explica el reporter espanyol Marc Marginedas, el primer captiu a ser alliberat. Sis dels reclusos van ser decapitats davant una càmera per l’ISIS.
«La Raqqa on vam anar té un gran poder metafòric», va explicar Solé quan va presentar la pel·lícula a Barcelona. «Volíem buscar el xoc emocional que suposava tornar», va explicar abans de l’estrena. Les produccions del realitzador han obtingut un pilot de guardons, com ara un Goya, dos Gaudís, quatre Biznagas al festival de Màlaga i distincions en festivals de tot el món.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- L’anàlisi La remuntada mai va ser real
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Setmana Santa Els Bombers encadenen 13 rescats a la muntanya en poc més de 24 hores
- Dia del Llibre La festa de Sant Jordi d’‘abril’ d’EL PERIÓDICO brinda en honor a les dues ‘superagents’ Carmen Balcells i Antonia Kerrigan