Terratrèmol a Alemanya
La sospita d’abusos sexuals esquitxa, però no enfonsa Rammstein
«Munic, gràcies per ser aquí. Gràcies per estar amb nosaltres»: amb la seva habitual cara de pocs amics i aquestes paraules va tancar aquest dimecres el líder de Rammstein, Till Lindemann, el seu primer concert a Alemanya d’una gira esquitxada per les denúncies d’abusos sexuals. L’Olympiastadion muniquès estava a vessar, com sempre, malgrat algunes trucades des de xarxes socials a tornar l’entrada.
Es va descartar la presència de l’anomenada «fila zero», lloc on presumptament es reclutaven per a Lindemann espectadores de qui després l’heroi de la banda abusava sexualment. I tampoc va entonar el líder el seu emblemàtic «Pussy» cavalcant sobre un canó a tall de penis, per ruixar els de les primeres files amb espuma a pressió. Menys d’un centenar de dones s’havien concentrat en els accessos de l’estadi de Munic per protestar a crits pel concert.
Era el primer concert al seu país de Rammstein en una gira que va arrencar el 22 de maig a Lituània i després de la qual una dona irlandesa –Shelby Linn- va denunciar agressions sexuals contra Lindemann. Als seus 60 anys, el líder del grup continua sent sobre l’escenari tan impetuós, agressiu i provocador com quan va néixer la seva banda, fa 30 anys. Rammstein està considerada la més exitosa i internacional banda entre les alemanyes del seu gènere. A aquesta primera denúncia va seguir després un clip d’una ‘influencer’ berlinesa anomenada Kayla Shik, difosa profusament a les xarxes, assegurant haver sigut víctima del depredador sexual que aparentment és Lindemann i haver vist com altres dones eren sotmeses a base d’alcohol o drogues.
Les autoritats bavareses van començar a prendre mesures –com la supressió de la fila zero–. I des del govern del canceller Olaf Scholz es llançaven missatges d’alerta. «Hem de protegir millor les dones davant aquestes situacions», va afirmar la ministra de la Família, la verda Lisa Paus, a mitjans del país. «El masclisme patriarcal ha de ser erradicat del món de la cultura i l’espectacle», va afirmar per la seva banda la titular de Cultura, l’així mateix ecologista Claudia Roth. Des de Berlín, on té previst actuar Rammstein la setmana vinent, es van articular mesures semblants a les de la capital bavaresa: ni fila zero ni festa «after» concert, llocs dels quals parteix la sospita d’abusos sexuals sobre Lindemann.
Les acusacions circulen de moment en l’àmbit de les xarxes i en els mitjans. Diversos diaris de referència, com «Die Welt» i «Süddeutsche Zeitung», han investigat pel seu compte i ofert un panorama que potser no sorprengui tant qui s’hagi aturat a atendre les lletres i missatges d’una banda a la qual, a més de violenta, se li han atribuït en el passat des de coquetejos amb el nazisme a pur sexisme. Entre el seu repertori hi ha una peça en espanyol titulada «Te quiero, puta» i el seu senyal d’identitat ha sigut des dels seus orígens la provocació.
El panorama reflectit per les investigacions de successius mitjans coincideix en els testimonis de diverses dones que es va reclutar, primer, col·locant-les davant la temptació d’assistir a l’«after party» i es va intimidar una vegada havien accedit al reservat. Algunes asseguren haver sentit por i vergonya; d’altres aparentment no recorden res, ja que se’ls va administrar les famoses gotes «k.o.» que les adorm i priva de capacitat de resistència.
Figura clau en aquest procés de reclutament és una «aconseguidora» russa anomenada Alena Makeeva amb la qual, enmig de l’escàndol, la banda ha trencat la seva relació laboral, segons «Die Welt». Des de Rammstein es va replicar aquestes sospites amb un comunicat en què es condemnava qualsevol tipus d’agressió, però es demanava que es respectés la seva presumpció d’innocència. El concert de Munic de dimecres era el primer dels quatre que oferirà la banda a la capital bavaresa, als quals s’estima que assistiran 240.000 seguidors. Se’ls espera la setmana vinent a Berlín, mentre que el 23 de juny recalaran al Metropolitano de Madrid.
Fins ara, fora de l’escàndol mediàtic, les advertències de l’àmbit polític i les crides al boicot o a tornar l’entrada, la qüestió no ha entrat a Alemanya en la via policial o jurídica. No hi ha denúncies formals i tampoc s’han obert diligències per part de la fiscalia. Sí que es va obrir una investigació arran de l’esdevingut en l’obertura de la gira a la capital lituana de Vílnius. Junt amb la declaració de la víctima s’han obtingut dades de testimonis, membres de l’equip i personal de seguretat.
L’escàndol acompanyarà presumiblement Rammstein en tota la seva gira, mentre altres mitjans, com «Berliner Zeitung» es pregunten quin paper juguen en tot això la resta de la banda. És a dir, Christian Lorenz, Oliver Riedel, Paul Landers, Christian Schneider i Richard Kruspe. Rammstein, fundada el 1994 entre un grup de músics i amics originaris de l’Alemanya comunista, no es compon únicament de Lindemann. Continuen sent els mateixos de llavors i teòricament tenen tots el mateix rang dins de la formació. És, d’acord amb aquest mitjà, no només la més internacional entre les bandes alemanyes en actiu, sinó que la barreja de provocació i agressiva posada en escena és una màquina de fer diners: 220 milions d’euros facturen anualment, segons «Berliner Zeitung».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia