Innovació musical

Robots, música i hologrames: Les cinc joies imprescindibles del Sónar+D

Robots, música i hologrames: Les cinc joies imprescindibles del Sónar+D

Ariel Martini / Sónar

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La música del futur ja està prenent forma. Al llarg de l’última dècada, el Sónar+D s’ha consagrat com l’espai on emergeix aquesta nova dimensió musical avantguardista, un ‘hub’ que va més enllà i explora la interacció del so amb la tecnologia, la ciència i multitud d’expressions artístiques punteres. Aquest any no serà diferent i la trobada pivotarà al voltant d’un fenomen en ple apogeu que és un vell conegut del festival: la intel·ligència artificial (IA).

En la seva onzena edició, el node d’innovació del Sónar acollirà fins a 130 propostes centrades en la creativitat musical i audiovisual que permeten aquestes eines digitals. «Des del 2016 que estem cobrint com la IA impacta en el procés creatiu i al revés, però la seva permeació a tots els sectors fa que aquest any sigui inevitable debatre’l», explica Antònia Folguera, comissària del Sónar+D.

A més, com a epicentre d’una convergència multidisciplinària, el Sónar+D també abordarà temes transversals com l’emergència climàtica o la relació de l’home amb els ecosistemes naturals. Amb això, apunta Folguera, preveuen tornar als nivells d’assistència previs a la pandèmia. El 2019, el festival va reunir 105.000 persones.

Notícies relacionades

Aquestes són les cinc joies del festival que no pots perdre’t:

Robots i humans, amb Kate Darling

El Sónar+D portarà a Barcelona Kate Darling, una de les expertes més grans del món en ètica robòtica. El divendres 16, la investigadora del MIT Media Lab oferirà una xerrada de mitja hora en què disseccionarà com seran en el futur les relacions legals, socials i ètiques entre la humanitat i les seves creacions. També és experta en propietat intel·lectual, un tema que ha tornat a la primera pàgina amb l’eclosió de la IA generativa.

En el seu llibre ‘The New Breed’, l’acadèmica suissonord-americana ha assegurat que hem de començar a pensar la IA com si es tractés d’animals. Ella mateixa té diversos robots a casa com a mascotes.

L’univers polièdric de Tupac Martir

Una altra experiència destacable d’aquesta edició és ‘Unique’ l’espectacle multimèdia de l’artista digital mexicà Tupac Martir. Els assistents podran submergir-se en un univers que barreja la música en directe i la dansa amb realitat virtual i realitat augmentada –que permet la sobreposició d’objectes virtuals a la nostra realitat física–, visuals generatius i improvisació. «És un diàleg entre tecnologia superpuntera i herència cultural, un mix entre l’avantguarda i la tradició», detalla Folguera.

Forensic Architecture, tecnologia contra les injustícies

La tecnologia pot servir per crear art, però també per combatre les injustícies socials. Prova d’això és el treball de Forensic Architecture, reputat grup multidisciplinari de la Universitat de Londres que se serveix d’aquestes eines digitals per investigar casos de violacions dels drets humans al voltant del món. Les seves innovacions han servit per dictaminar condemnes penals. Dijous, el Sónar+D acollirà una xerrada de Stefanos Levidis, el seu principal investigador sobre violència a les fronteres i migració. Un ‘must’.

Cine creat amb IA

El Sónar+D també donarà espai a la relació entre el cine i la IA. Part d’aquest debat serà el dijous 14, al fòrum AI & Web3 Creatives Summit, on s’explorarà com les tecnologies emergents poden crear noves formes del setè art. Un dia abans, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) celebrarà +RAIN Film Fest, el primer festival europeu d’obres cinematogràfiques realitzades íntegrament amb IA.

Biocomputació amb Claire L. Evans

¿En què s’assembla un bosc i internet? En molt més del que pot semblar a simple vista. L’escriptora, cantant i artista Claire L. Evans visitarà el Sónar+D per parlar de l’emergent camp d’estudi de la biologia computacional i dels vincles entre el món natural i la tecnologia de la informació. La xerrada d’Evans estarà acompanyada per les il·lustracions digitals de l’artista argentina Sofia Crespo, especialista en la intersecció entre tecnologia i biologia.

Bonificació track

El Sónar+D comptarà amb moltes altres propostes remarcables. És el cas del projecte en el qual el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha utilitzat la tecnologia de ChatGPT, GPT-4, per analitzar les lletres de 40.000 cançons de més de mil artistes que han passat pel festival al llarg dels últims 30 anys.

També pinta bé la masterclass de l’investigador i músic CJ Carr sobre com utilitzar la IA per crear música o la xerrada del col·lectiu barceloní Domestic Data Streamers sobre el potencial i els riscos de l’ús creatiu d’aquesta tecnologia.

Més enllà del Sónar+D, aquesta simbiosi entre l’art i la tecnologia també serà palpable en alguns dels grans concerts del festival. Prova d’això seran els hologrames tridimensionals que acompanyaran el house progressiu d’Eric Prydz o l’espectacle immersiu en què se submergirà el minimalisme electrònic de Max Cooper. Un xut d’innovació audiovisual directa a l’hipotàlem.