Compte enrere del Sónar
La vida de Leïti és una cançó (amb l’ajuda de la Intel·ligència Artificial)
¿Quantes partitures diferents conformen un artista? La resposta seria una cosa així: tantes com coses t’envolten i et modelen com a persona. El grup d’investigadors Ekho, un equip interdisciplinari (musicòlegs, demògrafs, arquitectes...) de la Universitat de Barcelona (UB) liderat per la professora Magda Polo, ha estudiat l’entorn i els elements i circumstàncies que han alimentat el raper català Leïti Sene al llarg de la seva vida per crear, amb ajuda d’Intel·ligència Artificial (IA), una cançó sobre l’artista, és a dir, sobre el seu ADN com a persona i cantant. «A partir d’un estudi del seu entorn i el seu hàbitat fem un tema que relati la seva personalitat i la seva manera de crear», resumeix Polo.
El projecte, que es va començar a pensar el maig del 2022 i a desenvolupar l’octubre passat, es donarà a conèixer en el Simposi Internacional en Paisatge Sonor, Música Avançada i Intel·ligència Artificial que organitza aquest dimarts i dimecres el grup Ekho en col·laboració amb el Sónar. I el tema es podrà escoltar per primera vegada dijous al Sónar+D, el vessant tecnològic i científic del festival, que se celebra del 15 al 17 de juny.
El resultat final són nou minuts de cançó –«el món de Leïti és tan ric... era un personatge molt interessant per a un estudi d’aquest tipus»– creada de manera híbrida i amb la IA com una eina més. «La IA pot ser un recurs molt utilitzat, jo hi estic molt a favor, però sempre que sàpigues com utilitzar-la i sempre que vulguis respectar l’estil de l’artista», exposa la investigadora principal d’Ekho, que malgrat el seu treball fins i tot busca finançament per a un projecte que pot traslladar-se a «molts altres àmbits socials i culturals».
Per començar a crear la cançó van fer diverses entrevistes amb el raper i un estudi urbanístic dels llocs que han creat a Leïti, de pare senegalès i mare catalana, i van extreure amb equips de gravació els seus paisatges sonors. Entre d’altres, el barri del Born de Barcelona. També Polo el va seguir durant 24 hores, en les quals va veure, per exemple, que com a musulmà deia versicles de l’Alcorà diverses vegades al dia. Aquest és un element que en la cançó final també està reflectit. De fet, el títol del tema és ‘The right way’ (guia’ns pel camí recte), extret d’un versicle del llibre sagrat de l’islam.
El potatge musical
A partir d’allà, els experts en IA de l’equip es van dedicar a ‘buidar’ quaranta temes publicats pel cantant –també amb carrera d’actor en sèries com ‘Élite’ (Netflix)– per obtenir «una base musical Leïti». «La IA necessita molta informació per fer una cosa molt petita, per això ho veig com una eina híbrida que permet jugar amb altres estils i altres maneres de compondre, però no rebutja totalment la creativitat humana», raona Polo.
A aquest potatge fins i tot li faltaven ingredients. «Vam veure [en les entrevistes] com hi havia conceptes molt importants per a ell, com l’honor i la família, i cada vegada més la cultura africana», explica la investigadora, que exemplifica que per això últim van introduir per a la base musical instruments del Senegal. Però continuava faltant-li alguna cosa: a la cançó li faltava lletra, cosa que la IA no va resoldre de manera precisa.
Notícies relacionades«Nosaltres no hem tocat res de la base musical, és purament d’IA, però vam intentar que compongués un rap i vam veure que no quadrava, no anava a tempo, i a més el construïa a partir d’unes frases que de vegades no tenien sentit», explica el Pol, que va escriure una lletra per a la cançó. «No està prou depurada com per fer coses que s’assemblin molt al que determinat artista està creant habitualment», opina.
Leïti, que actuarà al Sónar el dissabte 17 a les 18 hores, va escoltar la cançó per primera vegada el 30 de juny (moment capturat en la fotografia que encapçala aquest text) i, segons explica Polo, va felicitar els autors perquè va veure reflectida la seva vida i els seus valors com a persona. «Crec que estudis d’aquest tipus poden ajudar molt a entendre i comprendre molts estils musicals», conclou la investigadora d’Ekho sobre el projecte.
Barcelona Estudi Universitat de Barcelona (UB) Sónar 2022 Música Català Intel·ligència artificial
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034