La gran cita musical
Sónar 2023: 10 concerts imprescindibles del festival
Quan va néixer, el 1994, el Sónar semblava una excentricitat, però 30 edicions després, llueix com un dels actius culturals distintius de Barcelona. En aquest programa d’aniversari ofereix unes 250 propostes, entre concerts i activitats, repartides en dos recintes: diürn (Fira Montjuïc) i nocturn (Fira Gran Via l’Hospitalet). Seleccionem deu actuacions del Sónar 2023, que comença aquest dijous 15 i s’allargarà fins dissabte, 17 de juny.
Black Coffee
Dijous, 15. 22.00 hores (SonarVillage). El sud-africà Nkosinathi Innocent Maphumulo és un divo del ‘clubbing’ que ha punxat intensament a mig món, d’Eivissa a Las Vegas, i que ostenta el rècord Guinness al ‘dj set’ més llarg, amb 60 hores de sessió sense pauses. Als fonaments d’aquesta dimensió pública se situa un so propi, molt elaborat, fet de house i r’n’b, ritmes tradicionals del seu país i efluvis de jazz, plasmat en discos de referència com el desafiador ‘Africa rising’ (2012) i el seu títol més recent, ‘Subconsciously’ (2021), que va obtenir un Grammy i en el qual van participar Pharrell Williams, Diplo i David Guetta. Jordi Bianciotto
Ryoji Ikeda
Divendres, 16. 18.30 hores (SonarHall). El japonès Ryoji Ikeda torna al Sónar per presentar ‘Ultratonics’, sublimació del seu so minimalista i matemàtic basat en la reducció de les estructures i freqüències musicals a la seva expressió més bàsica, gairebé quàntica. Més enllà de les sonoritats al límit, aquests impactes secs en forma de xiulets, dringadisses i soroll blanc, Ikeda és un prestigiós artista visual que ha exposat les seves instal·lacions en museus de tot el món, inclòs el Pompidou. Potser recorden aquell tremend canó de llum que va il·luminar el cel Barcelona el 2010 en una col·laboració entre el Sónar i el Grec: era obra d’Ikeda. Julián García
Aphex Twin
Divendres, 16. 22.10 hores (SonarClub). Als seus 51 anys, el britànic Richard David James, exerceix de guru de la moderna electrònica amb un historial que es va iniciar entre la pulsió ‘raver’ i el paisatgisme (se’l va batejar com «el Mozart de l’ambient»), i que va avançar cap a la pura experimentació a partir de l’IDM i l’atenció a tendències com el jungle i al pianismo neoclàssic (el seu èxit ‘Avril 14th’). Autor de remescles per a The Cure, Philip Glass i Nine Inch Nails, es va permetre rebutjar Madonna. Sis anys després de la seva última visita a Barcelona, torna al Sónar amb un espectacle que ofereix a tan sols nou selectes places europees. J. B.
Fever Ray
Divendres, 16. 23.40 hores (SonarPub). Antiga meitat del duo synthpop The Knife, Karin Dreijer continua avui dia explorant fascinants equilibris entre melodia i experimentació per compte totalment propi. En el recent ‘Radical romantics’ entrellaça electrònica, electricitat (s’acosta al rock gòtic amb membres de Nine Inch Nails) i sons per definir per elaborar un gran assaig sobre l’amor, que no un altre disc de cançons d’amor. I les primeres ressenyes de la seva nova gira avancen teatralitat d’impacte: preparin-se per a un espectacle únic d’androgínia o lentes i hipnòtiques coreografies. Juan Manuel Freire
Bicep
Divendres, 16. 1.40 hores (SonarClub). Amb el seu magnífic ‘Isles’ de fa dos anys, el duo techno britànic es va allunyar lleugerament de la pista per mirar cap a l’escolta amb auriculars. Van buscar una cosa més fragmentària pel que fa a ‘beats’, jocs amb el reverb o una ampliació del camp de batalla als més diversos estils (múltiples branques de la world music, veus R&B a l’estil dels noranta, etcètera). Però ja quan sortia el disc ho van advertir: les versions en viu seran més dures, més directes a la jugular. L’assalt sònic (i sensorial: atenció al xou dissenyat per Zak Norman) està servit. J. M. F.
Eric Prydz
Dissabte, 17. 22.30 hores (SonarClub). ‘HOLO’ es presenta com el xou més espectacular de la història del Sónar i vaticina una immersió 3D a través d’hologrames projectats en pantalles gegants i en el públic (astronautes flotants, marejadors tornados), i de l’ús massiu del làser. Una arriscada posada en escena per embolicar el house i el techno progressiu d’una aura simfònica, practicats per aquest productor i ‘dj’ suec de llarg historial, que el 2004 va triomfar amb ‘Call on me’ (utilitzant el ‘sample’ de ‘Valerie’, de Steve Winwood) i el 2016 va subministrar una invasiva experiència sònica a ‘Opus’, el seu fins ara únic àlbum. J. B.
Notícies relacionades
Bad Gyal
Dissabte, 17. 23.55 hores (SonarPub). Enlluernadora i icònica estrella global, Bad Gyal és actualment on i com volia ser en el 2017, any en què va debutar en el Sónar sent una jove trencadora i ambiciosa. La de Vilassar de Mar és sens dubte un dels grans atractius d’aquesta edició del certamen, on va actuar per última vegada el 2019 evidenciant a l’escenari diürn més gran que era capaç de fer ballar i moure el cul a tot el festival fos l’hora que fos. Encara sense haver publicat el seu anunciat primer disc (tampoc hi ha data de llançament per ara), ‘La joia’, Alba Farelo té l’encàrrec de fer que la festa d’aniversari del Sónar cremi. Ignasi Fortuny
Alizzz
Dissabte, 17. 1.20 hores (SonarPub). Arquitecte imprescindible del ritme urbà a Espanya, sobretot al costat del madrileny C. Tangana, el productor de Castelldefels (1984) va traçar les línies mestres del pop actual. Però abans d’això ja havia desenvolupat les seves habilitats musicals com a dj i creant pura música electrònica. Des de fa uns anys centrat en la seva carrera com a compositor i cantant solista –sí, un nou i precís canvi de rumb per a ell–, torna al Sónar amb l’encàrrec de fer un ‘dj set’ especial del qual tan sols es coneix el títol de presentació, que ja dona algunes pistes: ‘Club 2000’. I. F.
Little Simz
Dissabte, 17. 2.50 hores (SonarPub). No hi ha artista de rap (sense importar el gènere) més important ara mateix al Regne Unit que Simbi Ajikawo, àlies ‘Little Simz’, captivadora cronista d’injustícies socials i contradiccions pròpies. Acompanyada del productor Inflo (Sault, Adele), ha sabut crear discos d’imponent concepció narrativocinematogràfica i riquesa estilística difícilment comparable. Fa dos anys va publicar el seu èxit ‘Sometimes I might be introvert’, disc impossible d’ignorar, eclèctic, èpic i intens. Ara presenta ‘No thank you’, la seva venjança contra una indústria musical desatenta. J. M. F.
Richie Hawtin
Dissabte, 17. 4.05 hores (SonarClub). Com a colofó de matinada, un clàssic de clàssics que el Sónar ha acollit en ni més ni menys que 22 de les seves 29 edicions des del seu debut el 1997. Pioner del minimal techno, portador de les essències del so de Detroit i explorador àcid, Hawtin ha desenvolupat diverses identitats paral·leles (Plastikman, F.U.S.E.), sorprenent sempre amb la seva inventiva sonora i els seus muntatges audiovisuals, i deixant obres de capçalera com ‘DE9: Closer to the edit’ (2001). El creador britanicocanadenc, creador (amb John Acquaviva) de l’influent segell Plus 8, torna al festival amb una proposta envoltada en el misteri. J. B.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.