Plans d’estiu

L’Empordà en ebullició: 12 plans per treure-li tot el partit, des de festivals de música a exposicions

Wilco, Crystal Fighters i Ben Harper, al cartell del Festival de la Porta Ferrada

Rod Stewart, Sebastián Yatra i Norah Jones donen impuls a la nova edició de Cap Roig

Multimedia| Festivals de música a Catalunya

L’Empordà en ebullició: 12 plans per treure-li tot el partit, des de festivals de música a exposicions

EPC

7
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +
Leticia Blanco

Comença la temporada cultural a l’Empordà. A Porta Ferrada, el més antic dels festivals de Catalunya, arrenca aquesta nit el Salat, ple d’estrelles de l’humor com Berto i Martita de Graná. La cita de Sant Feliu de Guíxols va fregar en la seva última edició els 50.000 espectadors, una xifra que duplica els habitants de la ciutat i que il·lustra molt bé el que passa a l’Empordà aquestes dates: la població flotant es multiplica (la suma de turistes i molt barceloní amb segona residència) i l’oferta cultural també. Festivals, exposicions d’art i museus entren en ebullició. 

El fenomen no és nou, però no para de créixer. Aquest 2023 s’estrenen nous festivals com l’Idílic a Platja d’Aro, i Ferran Adrià inaugurava a principis de mes un nou museu a Cala Montjoi, elBulli1846, on s’expliquen les fites del restaurant que va canviar la història de la cuina. Mentrestant, segueixen les obres perquè el 2025 obri les portes el Thyssen de Sant Feliu i a Peralada també es construeix un auditori permanent que inclourà un museu. Tres galeries d’art de Barcelona i Madrid s’han traslladat a Corçà, al costat de La Bisbal, per muntar juntes una exposició en una antiga fàbrica de farina que podrà veure’s fins al setembre. I tot a un pas de França, on l’oferta cultural és, ja sabem, il·limitada i aquest dilluns vinent comencen Les Rencontres d’Arles. Comença l’estiu cultural a l’Empordà. Aquí van 12 pistes per treure-li tot el partit. 

Martita de Graná, Berto i Oye Polo, estrelles del Salat. 

/ EPC

Salat, el festival d’humor

Avui divendres comença la tercera edició de Salat, el festival d’humor de Porta Ferrada amb 8.000 entrades venudes (és la seva edició més exitosa fins ara). Les estrelles del cartell són Les Luthiers, que faran el seu últim bolo europeu al festival, Berto Romero (després d’encadenar 40 ‘sold outs’ al Coliseum amb ‘Lo nunca visto’), Leo Harlem, el pòdcast feminista Oye Polo de Maria Rovira i Ana Polo i la megaestrella Martita de Graná, amb un milió de seguidors a Facebook i un altre a Instagram. 

Cap Roig

Cap Roig, el festival ‘boutique’ de Calella de Palafrugell, obre el 14 de juliol amb un clàssic de l’aristocràcia rockera britànica, Rod Stewart, set anys després de la seva última visita a Catalunya (al mateix festival), a bord de la gira ‘The hits’. Des d’ara i fins al 17 d’agost, acollirà 23 concerts, quatre més que el 2022, cobrint des del pop llatí i internacional als clàssics autòctons, amb figures com Sebastián Yatra, Norah Jones, Simply Red, Pablo López, Juan Diego Flórez i Sílvia Pérez Cruz.

Porta Ferrada

La de Sant Feliu de Guíxols és la degana de les mostres catalanes i, després de celebrar 60 anys el 2022, Porta Ferrada manté l’impuls de l’aniversari amb un programa de 46 espectacles que arrenca el 30 de juny amb monòlegs i comèdia per obrir-se a la música a partir del concert de Pink Martini, el 7 de juliol. Al cartell, Les Luthiers, Ludovico Einaudi, Ben Harper & The Innocent Criminals, Pat Metheny, Jethro Tull, Jorge Drexler i Wilco, fins al tancament amb El Barrio, el 20 d’agost. 

Peralada

Aquest és un any de transició per al festival dels jardins del Castell de Peralada, ja que el recinte acull les obres de construcció del nou auditori, a inaugurar l’estiu del 2024. Amb tot, brilla una oferta d’onze espectacles, de marcat signe clàssic, que obrirà el tenor italobritànic Freddie de Tommaso (28 de juliol) i al qual seguiran recitals com el de la parella Diana Damrau-Nicolás Testé, la música antiga de Jordi Savall i el tenor Jonathan Tetelman, així com el solo de dansa d’Israel Galván.


Casa Marès, una masia de 1823 al mig del bosc de Pujals dels Cavallers, al Pla de l’Estany, on se celebra el Festival Z. 

/ EPC

Festival Z

Entre el 6 i el 9 de juliol se celebra entre Salt i Girona el Festival Z, que tal com el seu nom apunta, està dedicat al teatre més emergent i rabiosament jove. Es tracta d’una cita de mentoratge en què els participants tenen menys de 30 anys i compten amb un tutor. Aquest any el lema és ‘Unicorns a la vista!’ i es debatrà sobre la presència LGTBI al teatre català. Els espectacles són curts (màxim 40 minuts) i molt assequibles (n’hi ha gratis i molts ronden els 6 euros). En col·laboració amb el Píndoles, el festival té la seu a l’espectacular Casa Marès, una masia de 1823 al mig del bosc de Pujals dels Cavallers, al Pla de l’Estany. 

Idílic

Una de les noves cites d’aquest 2023 és el festival Idílic, que s’estrena els pròxims 28 i 29 de juliol. Impulsat des de The Project, se celebra a la Masia Bas, a Platja d’Aro. El cartell es mou entre el pop comercial i ‘disfrutón’ de La Casa Azul, Nena Daconte, Melendi i el rap de Pol Granch. 


/ MANU MITRU

Art a Corçà

Fins al 27 d’agost, tres galeries d’art de tres generacions, Nogueras Blanchard, Bombon i Joan Prats deixen les respectives seus a Barcelona i Madrid per anar-se’n durant l’estiu a l’Empordà. Allà han desembarcat en una antiga fàbrica de farina de Corçà, a prop de La Bisbal, a L’Antiga Farinera (amb torre medieval inclosa) on proposen l’exposició col·lectiva ‘Meridià Esperit Fantàstic’ en què es barregen mestres com Miró i Joan Hernández Pijuan amb artistes de mitja carrera -Esther Partegás, Juliana Cerqueira Leite, Joana Escoval i Lara Fluxá- i emergents com Tadáskía. 

Les galeristes Joana Roda (Bombon), Marta de Muga i Patricia de Muga (Galeria Joan Prats), Rebeca Blanchard i Álex Nogueras (Nogueras Blanchard).

/ EPC

L’exposició de Laurent Martin, l’anomenat ‘poeta del bambú’, al Palau de Casavells. 

/ EPC

Palau de Casavells

No molt lluny de Corçà hi ha Casavells, on es troba el Palau de Casavells, seu empordanesa de la Galeria Miquel Alzueta que acumula més de 15 anys i 100 exposicions en aquest espai privilegiat. Els 3.000 metres quadrats d’aquest palau del segle XIV estan destinats aquest estiu a una retrospectiva que recorre els últims 20 anys de carrera de Laurent Martin, l’anomenat poeta del bambú. Es pot veure fins al 3 de setembre. 

Jazz davant les Illes Medes

No tot serà pop, rap o electrònica. Jazz l’Estartit porta gairebé una dècada brindant als fans del gènere concerts d’aforament reduït, cap al tard, davant la vora del mar i amb les Illes Medes de fons, un combo difícilment superable. El Festival de Torroella de Montgrí se celebra del 29 de juliol al 18 d’agost i aquest any el seu cartell conté a més algunes perles com el concert que farà Maria del Mar Bonet amb L’Arpeggiatta, un grup especialitzat a recrear la música del segle XVII. Serà el 6 d’agost. 

Vicco, finalista del Benidorm Fest 2023 amb ‘Nochentera’.

/ RTVE

Sons del Món

A poc a poc, el Sons del Món, que se celebra a la Ciutadella de Roses (al costat del jaciment grec de Rhode, origen de la ciutat) s’ha anat guanyant un espai en el circuit festivaler més hedonista de l’Empordà. Aquest any la festa estarà assegurada amb noms com Locomia, l’eurovisiva Chanel, Vicco, The Jacksons i Guitarricadelafuente. Sopa de Cabra, Julieta, Stay Homas, Antonio Orozco, Raphael i Ara Malikian són altres dels noms d’aquesta cita del 21 de juliol al 7 d’agost. 

El Teatre-Museu de Figueres dedicat a Dalí.

/ EPC

Dalí a la fresca

El triangle dalinià format pel castell de Púbol, la casa de Dalí a Portlligat i el Teatre-Museu Dalí de Figeres és un dels grans imants de l’Empordà. A Figueres, on es pot veure l’exposició ‘Transgredint la Venus’, el museu obrirà durant les nits (de 22 a 1 de la matinada) del 29 de juliol el 27 d’agost. I per tercer any consecutiu, el projecte Dalí de Figueres transformarà la ciutat durant les nits, projectant en façanes retrats de l’artista a mida real. Un cicle de cine nocturn de pel·lícules surrealistes reunirà el 3, 10 i 17 d’agost els films de l’empordanès més universal.  

‘Bonus track’ a Perpinyà

Els amants de la fotografia més compromesa tenen una cita ineludible amb Visa pour l’Image, el veterà festival de fotoperiodisme que cada estiu recala a Perpinyà, aquest any del 2 al 17 de setembre. Visa compleix 35 anys aquest 2023 i ho celebra amb una mostra del millor fotoperiodisme actual, ensenyant la feina dels reporters de les agències VU, Associated Pressy Magnum i capçaleres com The New York Times i Le Figaro. La sagnant batalla de Bakhmut, els primers refugiats climàtics dels Estats Units, la revolta de les iranianes i el costat menys instagramejable de la vida a Silicon Valley són algunes de les exposicions previstes.