Òbit

Mor l’oscaritzat actor Alan Arkin als 89 anys

L’intèrpret va guanyar el guardó de l’acadèmia el 2007 per la seva feina a ‘Petita Miss Sunshine’

Mor l’oscaritzat actor Alan Arkin als 89 anys
2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Alan Arkin, reconegut actor guanyador de l’Oscar el 2007 per la seva feina a ‘Petita Miss Sunshine’ ha mort als 89 anys a la seva casa de Carlsbad, Califòrnia. L’intèrpret va desenvolupar una carrera a Hollywood de gairebé 60 anys i va ser nominat en quatre ocasions als Premis Oscar (1967,1969, 2007 i 2013).

Els fills de l’actor, Adam, Matthew i Anthony, han confirmat la seva mort en un comunicat remès a la revista People. «El nostre pare era una força de la naturalesa amb un talent únic, com a artista i com a home. Carinyós marit, pare, avi i besavi, era adorat i se’l trobarà profundament a faltar», diu l’escrit compartit per la família.

Arkin era un actor conegut pel seu sec i característic humor, a més de comptar amb un gran talent per interpretar tant papers còmics com dramàtics. Les primeres dues nominacions a l’Oscar de la seva carrera van arribar en la categoria de millor actor per dos dels seus primers papers principals, ‘¡Que venen els russos!’ (Norman Jewinson, 1966) i ‘El cor és un caçador solitari’ (Robert Ellis Miller, 1967).

La seva primera, i única, estatueta arribaria en la categoria de millor actor de repartiment pel seu hilarant i mordaç, alhora que entranyable, paper de l’avi Edwin Hoover a ‘Petita Miss Sunshine’ (Jonathan Dayton i Valerie Faris, 2006), exitosa pel·lícula independent en què compartia pantalla amb Steve Carrell, Toni Collette, Greg Kinnear i Paul Dano, entre d’altres.

Sumaria la seva quarta nominació amb la premiada pel·lícula ‘Argo’ (Ben Affleck, 2012), en la qual va ser candidat a l’Oscar com a millor actor de repartiment en una pel·lícula que en la cerimònia del 2013 va aconseguir els premis a millor pel·lícula, guió adaptat i muntatge.

Notícies relacionades

Una llarga trajectòria en què destaquen altres títols populars com ‘Eduardo Manostijeras’ (1990), ‘Gattaca’ (1997), ‘Rocketeer’ (1991), ‘Una pareja de tres’ (2008) i ‘Els Muppets’ (2011). Arkin també va provar sort com a director amb ‘Little Murders’ el 1971 i amb la comèdia ‘Se venden incendios’ el 1977.

Els seus últims treballs van ser el remake de ‘Dumbo’, que va veure la llum als cines el 2019, ‘Spenser Confidencial’, pel·lícula d’acció de Netflix protagonitzada per Mark Wahlberg el 2020 i, també en aquesta plataforma, ‘El método Kominsky’, sèrie protagonitzada per Michael Douglas gràcies a la qual Arkin va aconseguir dues nominacions als Premis Emmy. També va posar veu a un personatge de Minions: l’origen de Gru i va aparèixer a Robert Downey Sr., el documental sobre el pare de Robert Downey Jr.

Temes:

Actors