Cita musical al Fòrum

Cruïlla 2023: sis concerts imprescindibles del festival

Cruïlla 2023: sis concerts imprescindibles del festival
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Cruïlla torna fidel al seu principi de creuar els gèneres musicals i barrejar tendències i cultures, matèria en la qual va ser pioner des de la seva primera edició, el 2008. Aquest any, els novíssims accents urbans conviuen amb institucions del rock, exponents d’avantguarda i carismàtiques figures llatines, configurant un cartell amb una seixantena de concerts (i una quarantena d’actuacions a la parcel·la ‘comedy’).

Seleccionem sis propostes del programa, que s’estén des d’aquest dimecres fins dissabte.

Nicki Nicole

Dimecres, 5. 22 hores. Segurament no hi ha un jove talent argentí tan evident com Nicki Nicole. L’artista, de 22 anys, il·lumina cançons amb la presència d’una veu encantadora que modula al seu antull quan li interessa fer-ho. És dolça i elegant; desafiadora i poderosa. La rapera, tot i que aquesta etiqueta li queda curta ja que es mou amb mestria per nombrosos gèneres, presenta al festival el seu tercer disc, ‘Alma’, un treball de confirmació (si és que feia falta a la primera artista argentina a actuar en el programa de Jimmy Fallon) en què també experimenta amb encert. Ignasi Fortuny

 

 

Rubén Blades

Dijous, 6. 21.30 hores. Després de causar sensació l’any passat en el mateix Cruïlla, el panameny repeteix amb el seu catàleg imperial de salsa amb fons literari i crònica social. L’acompanyarà, de nou, l’exquisida Roberto Delgado Big Band, amb la qual es va anotar el Grammy a l’àlbum de l’any per ‘Salswing’, el 2021. Aquesta distinció li va fer corregir la seva decisió, anunciada el 2017, de retirar-se de les gires. El concert, en el qual oferirà els seus èxits, així com alguns temes que no va cantar l’any passat, posarà un plus de pedigrí a una jornada amb accent llatí que acollirà també Omara Portuondo, Los Van Van i Bomba Estéreo. Jordi Bianciotto

 

 

Cala Vento


Divendres, 7. 21.30 hores. A Cala Vento en tenen prou sent dos per desbordar l’escenari. Sigui el d’una sala de concerts o el d’un gran festival. L’indispensable duo empordanès no necessita més que la guitarra (Aleix Turon) i la bateria (Joan Delgado) per transformar la seva energia (també vocal) en ‘pogos’ i gresca general. Joves guardians del rock guitarrer en temps en què la música sembla anar per una altra banda, al Cruïlla presenten el seu esplèndid i autoeditat tercer disc, ‘Casa Linda’, que convenç el més incrèdul del poder de les cordes. I. F.

 

Notícies relacionades

 

Sigur Rós.

 

 

Divendres, 7. 23.30 hores. El grup islandès porta la seva música d’espais oberts i pulsió naturalista, propícia per a l’evasió somiadora, tocada per la distintiva veu aguda de Jón ‘Jónsi ’ Birgisson. Un estil i un món en si mateixos, que es continua transformant i que, en el seu nou disc, ‘Átta’ (el primer en una dècada), expressa una inquietud pel canvi climàtic, les guerres modernes i les inclemències ocasionades per l’acció humana. Sigur Rós reapareix en format de quartet, recuperant un integrant històric, Kjartan ‘Kjarri’ Sveinsso, i disposat a sacsejar poèticament el Fòrum amb les seves marors còsmiques. J. B.

 


 

The Offspring

Divendres, 7. 2.00 hores. Guitarres al poder per encarrilar la matinada de divendres. Allà hi haurà aquests veterans del punk-rock i el hardcore melòdic, que als anys 90 van deixar una reguera de ‘hits ’ aguerrits com ‘Come out and play’, ‘Self esteem’ o ‘Pretty fly (for a white guy)’, amb el seu verb llenguallarg i el seu sentit de l’humor. Repertori rearmat amb un àlbum, ‘Let the bad times roll’, en el qual conserven l’acidesa i els ‘riffs’ despentinats. Al capdavant de la banda californiana segueix el tàndem format per Dexter Holland (veu i guitarra) i Noodles (guitarra), preparats per precipitar la disbauxa i el ‘pogo’ en el Cruïlla. J. B.

Placebo


Dissabte, 8. 23.15 hores. Sis anys després de la seva última visita, torna aquesta banda londinenca que en el seu dia va plantejar una revisió del glam rock oberta a les fibres electròniques i amb fons literari angoixat, que es va fer amb David Bowie i va deixar per a la posteritat àlbums de culte com ‘Without you I’m nothing’ (1998) i ‘Black market music’ (2000). En primer pla, el seu líder carismàtic, Brian Molko, manejant aquests himnes convulsos i la collita fresca de ‘Never let me go’, àlbum llançat la tardor passada després d’un lapse de nou anys, que revifa el seu cançoner fonent guitarres irades i trames industrials i ciberpunk. J. B.