Quatre espectacles en una setmana
L’onada de cancel·lacions indigna la cultura: «És un cas obvi de censura i no crec que siguem els últims»
¿Qui té por de Virginia Woolf?
¿On (i per què) s’ha prohibit l’estrena de la pel·lícula ‘Lightyear’?
Una setmana, quatre cancel·lacions. L’ombra de la censura plana sobre el món de la cultura, que assisteix atònit a la suspensió des de dimecres passat de tres obres de teatre i una pel·lícula infantil a quatre ajuntaments governats pel Partit Popular. En dos d’ells, Vox està al capdavant de l’àrea de Cultura.
Avui està previst que es comparteixi a les xarxes socials un comunicat que denuncia el retorn de la censura. Breu i contundent, en el text s’exigeix la protecció de la llibertat d’expressió i es recorda que sense cultura no hi ha democràcia.
«Són casualitats que fan molta por», explica Xavier Bobés, el dramaturg i director d’‘El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca’, l’obra de teatre que el nou alcalde del PP de Briviesca ha fulminat adduint motius pressupostaris i de seguretat. «El nostre és un cas de censura bastant obvi i no crec que siguem els últims», apunta.
«Aquesta onada de cancel·lacions per motius absurds el que està fent és silenciar la feina de companys en assumptes importants, com la memòria històrica. L’educació és la llavor per tenir una actitud crítica i això ho tenen molt clar a Vox, que saben molt bé des d’on empoderar-se. Fa pena que tot estigui passant en un context d’eleccions i que no vegem el que pot arribar a passar», afegeix Bobés.
¿Qui té por de Virginia Woolf?
La cascada de cancel·lacions va començar dimecres passat a Valdemorillo, on la regidoria de Cultura està digirida per Vox i l’ajuntament està en mans del PP. Allà estava previst la representació d’‘Orlando’, el clàssic de Virginia Woolf escrit fa gairebé un segle, el 1928. L’espectacle formava part de la programació del festival 7 Villas de la Comunitat de Madrid el pròxim novembre.
A més d’una indissimulada carta d’amor a Vita Sackville-West, amant i íntima amiga de Woolf, ‘Orlando’ és una novel·la protagonitzada per un jove aristòcrata que viatja a través dels segles (en viu ni més ni menys que cinc) canviant de sexe però sent la mateixa persona. Woolf, autora feminista on n’hi hagi, va idear aquest mecanisme per parlar de les dificultats cròniques de ser dona al llarg de la història.
Un monòleg sobre la bulímia, cancel·lat
A Palma de Mallorca, on governa el PP, han cancel·lat les tres funcions de ‘Nua’, un text d’Ann Perelló sobre els trastorns alimentaris, per no anar «en la línia» de la programació del nou govern. «No ens han donat gaire informació. No entenem la decisió. ‘Nua. Radiografia d’un trastorn’ tracta sobre els trastorns alimentaris, que no entenen de color polític. La salut mental és una cosa sobre la qual hem de parlar perquè ens afecta a tots», ha afirmat la dramaturga a les xarxes, que també interpreta aquest monòleg sobre la seva experiència amb la bulímia. L’obra es va estrenar a la Sala Flyhard de Barcelona. Perelló va guanyar el Premi a Millor Actriu concedit per ATAPIB, Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears.
Buzz Lightyear no li agrada al PP ni a Vox
La localitat càntabra de Santa Cruz de Bezama també ha saltat aquesta setmana als titulars després que el PP i Vox retiressin la pel·lícula infantil ‘Lightyear’ d’un cicle estiuenc a la plaça del poble, a l’aire lliure programat per l’anterior govern socialista. La pel·lícula, una preqüela de la taquillera saga ‘Toy Story’, la joia de la corona de Pixar, explica la història de Buzz Lightyear i en hi ha una relació entre dues dones, petó inclòs. La seva estrena mundial l’any passat va estar regada de polèmica perquè el petó de l’astronauta Alisha, la millor amiga de Lightyear, va provocar la seva censura a 14 països del Pròxim Orient com l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Kuwait, i en un grapat de països asiàtics, com Malàisia.
La història de Benaiges, el mestre català afusellat
L’últim cas de cancel·lació s’ha produït a Briviesca, a la província de Burgos, una localitat de 6.000 habitants on governa el PP amb el suport de Vox i Ciutadans. El 15 de juliol s’havia de representar ‘El mar: visión de unos niños que no lo han visto nunca’, un text escrit i dirigit per Xavier Bobés i Alberto Conejero, Premi Nacional de Literatura Dramàtica el 2019, que va quedar finalista en els Premis Max i els Premis de la Crítica i es va poder veure la temporada passada al Teatre Nacional de Catalunya.
Notícies relacionadesLa peça recull la història d’un mestre català rural, Antoni Benaiges, que en la dècada dels 30 va ser destinat per fer classes a Bañuelos de Bureba, a cinc quilòmetres de Briviesca. Allà va comprar una màquina d’imprimir i un gramòfon i va començar a gravar i publicar les emocions i somnis dels alumnes de la seva escola, a qui va prometre un viatge perquè coneguessin el mar. La visita no es va produir mai perquè Benaiges va ser afusellat al començar la Guerra Civil, el 1936, pel seu compromís amb els ideals republicans.
«Que se suspenguin espectacles és inacceptable»
Sobre l’onada de cancel·lacions també s’ha pronunciat l’actor i director de teatre Lluís Homar, al capdavant de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic des del 2019 i que aquests dies presenta al Festival Grec ‘La vida es sueño’. «Espero que els canvis polítics no afectin el món de la cultura. Però veiem coses que no ens agraden. Coses que pensaves que no podrien passar i estan passant. Soc dels que creu que la cultura és un bé de primera necessitat, com la sanitat i l’educació. És inqüestionable. S’haurien d’establir pactes per deixar clar que la cultura no es toca, que és sagrada. Que la llibertat d’expressió és absoluta i que res la pugui retallar. Que se suspenguin espectacles és inacceptable. Espero que tota la gent de la cultura, que no som pocs, ens posem d’acord i fem el que faci falta. És absolutament inacceptable».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.