Cita musical al Fòrum
El Cruïlla connecta música i realitat virtual
Sis concerts imprescindibles del Cruïlla 2023
Horaris, cartell i com es pot arribar al festival
La realitat virtual torna a ser present al Festival Cruïlla. Des de dimecres fins dissabte, els assistents al polifacètic esdeveniment artístic de Barcelona podran ballar al ritme d’artistes com alt-J, The Offspring o Antònia Font, però també podran ‘teletransportar-se virtualment’ al Palau Sant Jordi per submergir-se en el concert que la banda madrilenya d’indie rock IZAL va celebrar cap a l’octubre de l’any passat.
Durant aquests dies, el recinte del Fòrum comptarà amb ulleres de realitat mixta i amb dispositius electrònics que permetran als usuaris gaudir de la música des d’un angle diferent. «Podràs viure el concert en primera persona des de l’escenari, però també notar el vent o sentir l’olor de la sala», explica Eduard Martín, director de connectivitat intel·ligent a Mobile World Capital Barcelona, la fundació que ha ajudat a crear aquest concert en 5D. Posat a prova per EL PERIÓDICO, el format aconsegueix transportar-te a l’escenari i fer-te vibrar com si fossis allà.
Ja el 2019, el Festival Cruïlla i MWCapital es van aliar per crear una experiència immersiva amb el concert de Black Eyed Peas. No obstant, la tecnologia ha evolucionat molt des d’aleshores, cosa que fa que l’experimentació sigui molt més complexa i convincent amb la cançó ‘La mujer de verde’ d’IZAL, l’última que el grup va tocar en el seu pas per la capital catalana. El concert de la banda madrilenya va ser gravat amb una càmera de 360 graus i amb fins a 21 canals d’àudio per sincronitzar-ho depenent d’on l’usuari fixi la mirada. No obstant, al desenvolupament de la realitat virtual encara li queda camí per recórrer.
🎶✨ Descobreix la fusió entre tecnologia i música al Festival @cruillabcn amb #FeeltheTechnology, una experiència única i interactiva que et permetrà explorar les últimes tecnologies a través dels teus sentits. No et perdis aquest viatge sensorial! 🎧💡 pic.twitter.com/EKowk8JYaQ
— Mobile World Capital Barcelona (@MWCapital) 6 de julio de 2023
Martín assenyala que l’ús de la realitat virtual i la realitat augmentada es normalitzarà «tant en la música com en els esports». La Fórmula 1, sense anar més lluny, ja està experimentant aquest format. «Tot això és possible perquè ja tenim grans sistemes de telecomunicació 5G que permeten una connexió a temps real sense latència», explica l’expert.
Altres experiències tecnològiques
Aquesta és tan sols una de les diverses experiències tecnològiques creades per MWCapital. Així, els assistents al Cruïlla podran realitzar un recorregut virtual per Barcelona per ensumar les olors de llocs emblemàtics de la ciutat. També podran degustar un bombó mentre estan connectats a dispositius de realitat virtual per expandir així aquesta experiència gastronòmica cap a altres sentits. La primera ha sigut desenvolupada amb l’ajuda de la multinacional del perfum Puig i la segona amb el Celler de Can Roca.
Notícies relacionadesLa fundació MWCapital és una iniciativa publicoprivada impulsada pel Ministeri d’Economia i Empresa, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Fira de Barcelona i GSMA per promoure el desenvolupament digital. La seva col·laboració amb el Cruïlla –un esdeveniment «que va més enllà de la música i on la tecnologia és molt present», segons Martín– es remunta fins al 2019, quan va servir per convertir-lo en el primer festival 5G del país.
Aquesta aposta pel digital també s’està deixant veure en aquesta edició del Cruïlla en altres formats. Per segon any consecutiu, els participants del festival també podran interactuar amb ARI, el robot humanoide desenvolupat per la firma catalana PAL Robotics.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia