Desigualtat de gènere
Les dones continuen invisibilitzades en el món del cine: representen un 37% dels professionals del sector
El 80% dels personatges femenins en sèries infantils reprodueixen els estereotips de gènere
Les dones productores alimenten el boom del nou cine espanyol
La desigualtat de gènere segueix present en el món del cine. Les dones han representat només un 37% del total de professionals del sector per un 63% dels homes durant el 2022. La majoria dels grups professionals continuen estant constituïts principalment per homes, a excepció dels càrrecs feminitzats de disseny de vestuari (amb un 80% de dones), maquillatge i perruqueria (73%), direcció artística (63%) i direcció de producció (55%).
Aquesta informació es desprèn de les dades presentades en l’informe anual del 2022 de l’associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM) en el seu IV Congrés. L’estudi ha analitzat les xifres de les candidatures presentades als premis Goya com a mostra de produccions i càrrecs a estudiar, ja que és una recopilació anual dels llargmetratges espanyols.
Professions masculinitzades
Bona part dels treballs que es porten a terme en el sector cinematogràfic encara compten amb més presència masculina. Les dones només representen un 36% de les professionals encarregades del muntatge i els efectes especials, un 28% s’ocupen de la producció, el guió i el so, un 24% estan a càrrec de la direcció, un 21% de la composició musical i un 19% de la direcció de fotografia de les pel·lícules.
En les dades també s’observa una segregació vertical segons el nivell de presa de decisions sobre el contingut i producte acabat del llargmetratge. Els grups professionals amb més percentatge de representativitat de dones es troben en les escales mitjanes i de baixa autoritat, i disminueixen notòriament al pujar cap als llocs de més poder.
En aquest sentit, els càrrecs directius estan formats per un 27% de dones per un 72% d’homes i els tecnicoartístics compten amb un 32% de representació femenina i un 68% de masculina. Així mateix, les dones representen un 55%, un 75% i un 36% de les professions organitzatives, les centrades en la part tecnicoestètica i les tecnicoespecialistes, respectivament. Per sectors, la menor representativitat femenina es localitza en el format de l’animació (21%), seguit dels documentals (33%) i la ficció (39%).
Bretxa econòmica
La bretxa econòmica de gènere se situa en un -41%, una xifra que fa referència que els llargmetratges dirigits per dones manegen imports inferiors als dels seus companys anàlegs. I és que els llargmetratges liderats per dones solen presentar projectes de menys cost.
Des del CIM han volgut destacar que les mesures de suport a la promoció de les dones en la concessió d’ajudes estatals «estan funcionant i afavoreixen la posada en marxa de pel·lícules amb autores i tècniques en una proporció més gran». La diferència entre els imports obtinguts per uns llargmetratges i altres únicament reflecteixen una bretxa econòmica de gènere del -1%. No obstant, els títols liderats per dones solen estar més presents en les línies d’ajudes en què els imports que es destinen són menors.
Ajudes de finançament
Notícies relacionadesRespecte a les subvencions dirigides a la producció o desenvolupament de llargmetratges promogudes des de les comunitats autònomes, Catalunya es troba al capdavant amb un 51% d’ajudes distribuïdes a pel·lícules dirigides per dones. Un repartiment equitatiu que també secunden territoris com Extremadura (50%) i Euskadi (44%).
Quant al finançament en mans de les cadenes de televisió generalista, només el 34% dels llargmetratges que han recolzat des del sector audiovisual han estat dirigits per dones. Aquesta dada la constitueix gairebé de manera exclusiva RTVE, amb un 39% de pel·lícules liderades per dones de totes les que ha coproduït. Per la seva banda, Atresmedia Cine només anota un 9% i Telecinco Cinema marca un pèssim 0%.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"