Festival d’estiu de Barcelona

‘Wagnerisme’, música i reflexions sobre un compositor polèmic

‘Wagnerisme’, música i reflexions sobre un compositor polèmic

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El wagenrisme sempre ha sigut molt present a Catalunya però la influència de la música de Richard Wagner (1813-1883) han donat lloc a diversitat d’interpretciones com molt bé explica Alex Ross, crític de música del New Yorker en el seu llibre ‘Wagnerismo’. Dijous vinent les seves interessants reflexions s’uniran a la música del genial compositor alemany en un concert protagonitzat per l’actor Pere Arquillué, que llegirà passatges del llibre, i per la Simfònica del Liceu i el baríton Michael Volle, dirigits per Josep Pons. Junts ressaltaran alguns dels pensaments que porta a col·lació l’extens llibre de Ross, de 900 pàgines, combinant passatges del llibre i d’obres del cèlebre compositor les obres del qual segueixen avui dia, 140 anys després de la seva mort, generant admiració i debat. No es tracta d’un concert per a especialistes en Wagner sinó una oportunitat per descobrir la seva música i la seva influència d’una altra manera, unint pensament i música.

La guerra d’Ucraïna ha donat a conèixer a molts un grup de mercenaris que porten el seu nom, el Grup Wagner. «El fundador de l’esmentat grup armat és un admirador del Tercer Reight i la seva música va imperar en aquell règim», ha destacat Jon Oller, director general del Palau de la Música. «Wagner ha sigut entès de moltes maneres diferents i de com la seva allargada ombra ha arribat a influir en la pintura, la literatura i molts altres camps».

Inabastable

Fragments de les òperes sonaran al concert que sintetitzarà la inabastable figura de Wagner. «Altres compositors com Monteverdi, Bach i Beethoven han deixat empremta però la influència de Wagner en el terreny artístic, filosòfic i polític ha sigut brutal», insisteix Oller, satisfet amb el bon ritme de venda de les entrades. Per cert, si els interessa el tema, afanyin-se a adquirir-les.

La vetllada, estructurada en set capítols, destacarà aquells elements del llibre més impactants i els realcionará amb obres de Wagner. Començarà recordant la commoció que va causar la mort del compositor a Venècia el 13 de febrer del 1883 que s’acompanyarà de la marxa fúnebre de Sígfrid en ‘L’ocàs dels Déus’. Després s’abordarà la modernitat que va suposar Wagner i s’interpretarà preludi de ‘Tristany i Isolda’ després d’haver-se explicat la crucial importància de l’acord de Tristany i la seva influència posterior en la música.

Hitlerització

La ‘hitlerització’ de Wagner, abordarà la relació amb el nazisme d’un creador que en la seva joventut va ser anarquista. «Durant la primera Guerra Mundial el festival de Bayreuth va deixar de fer-se. En la segona, Hitler va voler mantenir-lo malgrat el conflicte armat. El seu públic habitual, entre els quals hi havia jueus i nord-americans, com diu Ross, no hi podien anar i Hitler va optar per enviar soldats ferits», recorda Oller. I l’única òpera que millor els anava per aixecar-los l’ànim i afirmar la idea de la superioritat ària era ‘Els mestres cantaires’.

També es parlarà del foc màgic a l’obra de Wagner, «el gran bruixot» com el qualificaven alguns. Per escoltar després un interpretació ‘Leb Wohl’, l’adeu de Wotan de ‘La Valquíria’.

Notícies relacionades

En la segona part del concert s’explorarà la influència de Wagner a Catalunya, recordant que el Liceu de Barcelona es va avançar a la resta del món i va estrenar per primera vegada ‘Parsifal’ fora de Bayeuth i interpretant el bonic preludi de l’obra.

El Wagner cinematogràfic, la música del qual s’ha utilitzat tantes vegades en pel·lícules, permetrà disfutrar de la potent ‘Cavalcada de les valquíries’ que va acompanyar la mítica pel·lícula de Francis Ford Coppola ‘Apocalypse now’. I tancarà la vetllada una reflexió sobre el Wagner ecologista, anticapitalista i pacifista. I les visions contraposades que desperta la seva obra, de la qual, per molt que parlem, sempre deixa espai per a més. El passatge de la immolació de Brunilda i un altre passatge de la Tetralogia acomiadaran aquest homenatge al compositor.