Protestes en el cine

Rèpliques digitals i actors sense drets: com la intel·ligència artificial ha paralitzat Hollywood

Rèpliques digitals i actors sense drets: com la intel·ligència artificial ha paralitzat Hollywood
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 17 de juny passat, Netflix va estrenar la sisena temporada de la prestigiosa sèrie ‘Black Mirror’. En el seu primer episodi, ‘Joan is awful’, Salma Hayek interpreta una actriu del mateix nom que ha venut a una gran corporació els drets de la seva rèplica digital per crear tota mena de continguts audiovisuals, una decisió que la persegueix. Tot i que pugui semblar-ho, aquest fenomen ja no és exclusiu de distopies cyberpunk com la creada per Charlie Brooker, ja que també és una dels factors que ha portat els actors i actrius de Hollywood a declarar-se en vaga.

El sindicat SAG-AFTRA, que representa prop de 160.000 intèrprets als Estats Units, va informar aquest dijous que paralitzarien el sector per protestar en contra dels grans estudis i de les plataformes de ‘streaming’. La vaga, la primera conjunta entre actors i guionistes des de 1960, fa 63 anys, pot tenir un profund efecte en la indústria del cine i de la televisió, congelant produccions arreu del món.

Entre els motius d’aquesta aturada figuren la petició del sindicat d’un augment dels salaris, però la intel·ligència artificial (IA) també juga un paper crucial. «Ens van proposar que els nostres artistes haurien de poder escanejar-se, cobrar el salari d’una jornada, i les seves empreses podrien tenir aquest escaneig, la seva imatge, la seva semblança i utilitzar-la per la resta de l’eternitat en qualsevol projecte que vulguin, sense consentiment i sense compensació», va explicar Duncan Crabtree-Ireland, cap negociador del sindicat.

El sector tem que la proliferació d’eines d’IA capaces de generar text i imatges partint del que extreu d’internet pugui posar en risc la seva feina. La presidenta del sindicat d’actors, Fran Drescher, va assegurar que «si no ens mantenim ferms en aquest moment, tots estarem en problemes i en perill de ser reemplaçats per màquines».

La clonació digital d’actors i actrius mitjançant IA no és nova. Ja el 2018, Lucasfilm va confirmar que tenia rèpliques digitals de tots els actors i actrius de la saga ‘Star Wars’, una tècnica que li va permetre ‘reviure’ Carrie Fisher com a Princesa Leia a la pel·lícula ‘Rogue One’ (2016) o rejovenir Mark Hamil com Luke Skywalker en la sèrie ‘The Mandalorian’ (2020). També hi ha marques que han recorregut als anomenats ‘deepfakes’ per duplicar esportistes famosos als seus anuncis. La popularització d’eines d’IA generativa està facilitant la creació de rèpliques digitals, amb o sense consentiment. Tot i que encara no és una pràctica massiva, ja hi ha actors venent a estudis especialitzats el dret a utilitzar els seus dobles digitals.

Vaga de guionistes

L’ús de la IA, encara sense cap regulació als EUA, preocupa en diferents branques de la indústria de l’entreteniment. Sense anar més lluny, el Sindicat de Guionistes (WGA) també la va citar com una de les preocupacions que des del maig passat han portat 11.500 professionals del gremi als carrers per primera vegada en 15 anys.

Notícies relacionades

De nou, la seva protesta se centra en els baixos salaris a causa del domini de gegants de l’‘streaming’ com NetflixDisney i Amazon, però la IA també juga un rol destacable. Així, el sindicat que representa 11.500 escriptors de cine i televisió ha exigit normes que garanteixin remuneració i condicions laborals justes per als professionals de Hollywood. Això és perquè el gremi tem que els grans estudis utilitzin les eines d’IA com el popular ChatGPT per produir guions, cosa que perjudicaria la seva feina i, fins i tot, amenaçaria de fer-la obsoleta.

Sembla un episodi de ‘Black Mirror’, però és real.