Festival a les Valls d’Àneu
Dansàneu: cultura feta a mà al cor del Pirineu
La cita celebra el 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu amb una programació especial. Destaca el solo de dansa de Pere Seda, juntament amb el Tastàneu i un ‘mapping’ en la hidroelèctrica d’Esterri d’Àneu
Cada estiu, les Valls d’Àneu i els seus visitants es converteixen en la capital creació contemporània transpirinenca, lleidatana i catalana. La iniciativa popular va permetre, fa ja 32 anys, tirar endavant el Dansàneu, una cita que, amb el pas dels anys, ha arrelat fins a convertir-se en el Festival de Cultures del Pirineu. El que fa gran aquesta proposta no és l’assistència de milers de persones, sinó la seva singularitat. És un esdeveniment fet a mà, pròxim i de qualitat, un pulmó cultural que permet que els habitants del Pirineu lleidatà puguin assistir a un festival cultural a prop de casa, junt amb visitants de la resta del territori. Tot això, en un entorn amb una força tel·lúrica i una monumentalitat espectaculars, i per primera vegada compta amb el patrocini d’Endesa.
Dansàneu arriba al 2023 en plena forma en una edició especial: l’esdeveniment es vesteix de llarg per celebrar els 40 anys de l’entitat que organitza l’esdeveniment, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Del 21 al 30 de juliol, la creació contemporània se cita a Esterri d’Àneu, València d’Aneu, Espot i la Guingueta (Lleida). Durant 10 dies, tindran lloc 32 propostes artístiques de dansa, música, teatre, natura, literatura i arts audiovisuals, en les quals destaquen noms com Queralt Lahoz, Toti Soler, Mont Plans, Enric Casasses i Maria Coma.
A la central hidroelèctrica
La unió de la cultura amb el patrimoni és el leitmotiv d’un dels esdeveniments centrals d’aquesta edició del Dansàneu, Pere Seda, Tastàneu & Mapping 40 anys CCVA a Esterri d’Àneu. El ballarí Pere Seda obrirà la vetllada amb un solo de dansa a partir de la cançó popular catalana ‘L’hereu Riera’. El coreògraf uneix en aquesta proposta la dansa tradicional i el moviment contemporani per «reflexionar sobre com vivim el present», tal com explica Seda.
La segona acció de la nit és el Tastàneu, una mostra de productes gastronòmics de quilòmetre 0. «Donem visibilitat als productors que estan recuperant la vinya al Pirineu, per exemple. El Tastàneu és una de les propostes amb més èxit», explica Rut Martínez, directora de l’esdeveniment. A partir de les 23 h, després del tast, començarà el Mapping Especial, amb motiu del 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, ideat pel ballarí Toni Mira. Per a la unió de tres disciplines tan diferents s’ha triat un escenari ben disruptiu: la central hidroelèctrica que gestiona Endesa a Esterri, seguint el segell distintiu del Dansàneu. De fet, la companyia energètica s’uneix aquest any al patrocini d’aquest esdeveniment, en reconeixement del seu treball pel territori.
«En el Dansàneu, busquem aliances amb persones que treballen al territori. Les centrals hidroelèctriques d’Endesa en aquestes valls van tenir un gran impacte en la societat aneuenca. Molta gent va venir aquí a treballar, alguns van arrelar. A més, les centrals van ser un revulsiu econòmic per a la zona», destaca Martínez. Les entrades a la vetllada nocturna a la central hidroelèctrica es poden reservar en aquest enllaç.
Una mirada ètica al territori
Notícies relacionadesDansàneu és l’antítesi dels grans esdeveniments que devoren el territori. Al contrari: treballa des del territori i per al territori, i el posa en relleu durant aquestes dates a través d’una mirada ètica. No s’oblida de la gran riquesa patrimonial aneuenca, més enllà de la industrial: estableix un diàleg amb el patrimoni natural, arquitectònic i, fins i tot, immaterial programant a esglésies romàniques, prats i vinyes, sempre controlant l’aforament. «No volem créixer en xifres de públic. Volem créixer fent-ho cada vegada millor», explica Rut Martínez, directora de l’esdeveniment.
Dansàneu també vol ser un altaveu dels valors, especialment de la garantia dels drets culturals. En primer lloc, en el dret a la participació cultural, amb una proposta que programa al Pallars, on no hi ha un circuit estable, i, en molts casos, de manera gratuïta, així que garanteix l’accés universal a la creació cultural. I, en segon lloc, de la preservació de la diversitat cultural, ja que marida les propostes de nova creació amb la cultura tradicional i la memòria històrica. A més, Dansàneu també lluita per desestacionalitzar el turisme, de moment centrat en els esports de neu en aquesta zona del Pirineu català.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034