2
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

A finals del juny passat, el festival de música i arts visuals Eufònic va viure el seu moment més crític: l’acabat d’elegir alcalde de la Ràpita va retirar de manera fulminant el suport logístic i econòmic a una cita que només unes setmanes abans havia rebut el Premi Nacional de Cultura en reconeixement a la seva tasca de més d’una dècada. En aquell moment, el seu director, Vicent Fibla, reconeixia que era pràcticament «impossible» continuar celebrant el festival. 

Menys de dos mesos després i després de digerir l’«estupor» provocat per la brusca ruptura institucional, l’Eufònic resisteix, tocat però no enfonsat, i es prepara per iniciar una edició que Fibla descriu com «un parèntesi de transició» cap a un altre model. La Ràpita era un dels puntals del festival, que s’ha vist obligat a traslladar-se a altres municipis com Amposta, Tortosa i Ulldecona. 

«Hem perdut els espais d’interiors de la Ràpita on programàvem les actuacions més ‘underground’, a espais industrials en desús o abandonats. Aquest canvi forçat ha fet que dissenyéssim un festival que serà menys urbà. Passaran més coses en la natura. És un canvi de model. Però resistim. Ja estic pensant en l’edició del 2024 i fins i tot en la del 2026», explica Fibla. 

En la seva programació inicial, el festival tenia una llista de més de 50 artistes, dels quals finalment actuaran 32 a 18 espais de sis poblacions de la zona del delta de l’Ebre. Tot i que el gruix de la programació es concentra la setmana que ve, aquest cap de setmana hi ha un aperitiu: el Pòrtic Eufònic, una proposta completament gratuïta (com gairebé tot el festival, en el qual només són de pagament dos espectacles) entre Campredó, Miravet, Tortosa i Ulldecona. 

El festival comença aquest divendres amb el reconegut dissenyador industrial, interiorista i mestre de la llum Antoni Arola, que intervindrà l’església del castell d’Ulldecona amb una peça instal·lació lluminosa que és «una invitació a deixar-nos guiar per les hores del dia mentre concentra i expandeix la llum, la filtra o la reflexa per crear noves formes i nous espais». Continuarà amb el pop metafísic de MTINES, que acaba de treure el seu segon disc, ‘Els dies iguals’. 

De cara al cap de setmana que ve, l’electrònica internacional i la nova escena queer experimental catalana ocuparan dos escenaris que vorejaran el riu Ebre. El dissabte 26 l’activitat es desplaçarà al castell d’Amposta, que acollirà els directes audiovisuals, el ball experimental i la música electrònica del multiinstrumentista britànic Alex Banks.

Notícies relacionades

L’absis de la catedral de Tortosa acollirà Flamante, un projecte de recerca de l’artista audiovisual Derek Van Den Bulcke amb la ‘bailaora’’ de flamenc contemporani Carmen Muñoz. La jove mallorquina Júlia Colom també presentarà el seu àlbum de debut, ‘Miramar’, al Museu de Tortosa. Pòrtic acabarà aquest diumenge, dia 20, a l’impressionant castell de Miravet amb la violinista Aloma Ruiz Boada.

«Hem girat full», assegura Fibla, «prefereixo enfocar aquesta nova etapa en positiu i parlar del que farem, no del que no podem fer», conclou.