Premi internacional
Així és la García Márquez, que dilluns vinent es pot convertir en la millor biblioteca pública del món
Com un refugi climàtic entre llibres s’alcen, en ple districte de Sant Martí, les sis diàfanes i lluminoses plantes, dominades per la fusta vista i les àmplies vidrieres, de l’enorme Biblioteca García Márquez, inaugurada el maig del 2022 a la cantonada del carrer del Treball amb Concili de Trento. La flamant instal·lació de gairebé 4.000 metres quadrats, que l’any passat ja va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura, es pot convertir, dilluns vinent, 21 d’agost, en la millor biblioteca pública del 2023, guardó que entrega la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), que emetrà el seu veredicte a Rotterdam (Holanda), en el marc del 88è Congrés Mundial de Biblioteques i Informació.
El centre, una gran i confortable estructura de disseny nòrdic amb espais oberts, obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, de SUMA Arquitectura, és un dels tres finalistes, junt amb la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (Xina). En cas de guanyar el premi de la IFLA, es convertiria en la primera biblioteca pública espanyola a aconseguir-ho.
El fons Francisco Ibáñez
Notícies relacionadesEntre les seccions temàtiques habituals en una biblioteca (infantil i juvenil, ficció i no-ficció, còmic, hemeroteca, cine i música...) destaca un espai expressament dedicat a un dels veïns il·lustres de Sant Martí: Francisco Ibáñez, que va morir el juliol passat. Del mític dibuixant de còmics s’ha reunit un fons de còmics de tots els seus personatges i de la història de l’editorial Bruguera. Des de la seva mort, acompanya els seus títols un llibre de condolences i d’homenatge al mestre. En les seves pàgines, els usuaris de la García Márquez, petits i adults, han escrit, i dibuixat –guanyen per golejada els Mortadel·los–, el seu agraïment al pare del Trencasostres per haver-los regalat tants somriures.
Des de la seva inauguració, la que és la tercera biblioteca més gran de les 40 de Barcelona (després de la Jaume Fuster i la Ignasi Iglésias-Can Fabra), ha acollit el Festival de Literatura Llatinoamericana KM Amèrica, allotja la primera plataforma oberta a la xarxa de biblioteques de Barcelona a través de pòdcast, anomenada Ràdio Maconda (picada d’ullet al poble fictici creat per García Márquez), i disposa d’una sala d’actes i l’espai sensorial (experiència amb dispositius electrònics).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Els treballadors podran avançar tres anys la jubilació parcial a partir de demà
- A partir del 2 d’abril Novetats en la Renda 2024: pagament per bizum, deducció per lloguer i millora per als donatius
- Automoció Wayne Griffiths abandona d'imprevist la presidència de Seat
- Automoció Seat prescindeix d’improvís de Griffiths, president de la companyia
- Convivència amb l’extrema dreta El PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP creen una comissió d’estudi sobre els discursos d’odi al Parlament
- Successos Operació antiterrorista islamista a l’Eixample de Barcelona
- Futbol local El futur Hospi de Jordi Alba i Thiago Alcántara: objectiu, arribar a Primera Divisió
- Oportunitat de lideratge BCN tindrà una nova oficina per captar inversió estrangera
- Apunt Sense els peus a terra