Literatura catalana: 10 novetats de la ‘rentrée’
4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La literatura catalana torna a concentrar les seves grans novetats en la immediata ‘rentrée’ editorial, de cara a la celebració de la Setmana del Llibre en Català (del 8 al 17 de setembre). Noms com Sergi Pàmies, Carlota Gurt o Maria Climent tornen a les llibreries. Sota aquestes línies, una selecció del més esperat del trimestre:

‘A les dues seran les tres’. Sergi Pàmies.

Quaderns Crema. 30 agost 

Cinc anys després de ‘L’art de portar gavardina’, Sergi Pàmies torna amb un nou, i sempre breu, volum de relats marca de la casa, sobre els quals planegen el temps, la memòria i el passat. Hi tornarà a fer gala de la ironia, la tendresa, l’eloqüència i la perspicàcia que ha abocat en títols com ‘Cançons d’amor i de pluja’ o ‘La bicicleta estàtica’. 

‘Diré que m’ho he inventat’. Marta Marín-Dòmine

Edicions 62. 30 agost

Guanyadora del Premi BBVA Sant Joan de novel·la, Marta Marín-Dòmine despulla en part els seus sentiments aprofundint amb aquesta obra tenyida de ficció en la distant relació amb la seva pròpia mare, depressiva i inestable mentalment, una dona que alternava entre la seducció i la crueltat. D’aquí ve l’atmosfera gòtica i dura que desplega l’autora de ‘Fugir era el més bell que teníem’ i directora del Born Centre Cultural.  

‘Exercicis de desaparició’. Sebastià Perelló

Club Editor. 30 agost

Publicat fa més de dues dècades, aquest primer llibre de Sebastià Perelló era introbable. Són vuit relats que transporten el lector a llocs com Istanbul, Lisboa, Viena i Manaus a través d’uns personatges desarrelats i desemparats que amaguen secrets i al centre del qual, com passava a ‘La mar rodona’, sempre hi ha una illa. 

 

‘La bibliotecària del front’. Berta Jardí 

Univers. 4 de setembre

Aurora Díaz Plaja, una de les pioneres a fomentar la literatura infantil a Catalunya, es va traslladar a la primavera de 1938 al capdavant de la Guerra Civil espanyola amb un bibliobús, una biblioteca ambulant amb què va portar llibres als combatents republicans i als ferits dels hospitals de la rereguarda. La barcelonina Berta Jardí recupera la seva oblidada figura. 

 

‘Biografia del foc’ / ‘Biografía del fuego’. Carlota Gurt

Proa / Libros del Asteroide. 30 d’agost

Després de guanyar el Mercè Rodoreda 2019 amb els relats de ‘Cavalcarem tota la nit’ i saltar a la novel·la amb ‘Sola’ (2020), Carlota Gurt torna al conte amb aquestes 14 històries relacionades entre si. L’autora barcelonina indaga en temes que l’obsessionen: les relacions de parella, la necessitat de soledat, la fragilitat de l’ésser humà, l’enamorament irracional i el xoc camp/ciutat. 

‘A casa teníem un himne’. Maria Climent

L’Altra. 6 de setembre

Després de l’èxit del seu debut, ‘Gina’ (2019), l’escriptora d’Amposta explora els llaços i les tensions entre una mare i les seves dues filles en una història de secrets familiars i oportunitats perdudes. Tres dones distanciades, molt diferents i amb aspiracions dispars, aprendran a entendre’s durant un retrobament al cor de la Toscana.  

‘Morir sabent poques coses’. Joan Enric Barceló

Periscopi. 4 de setembre

El músic i cantant Joan Enric Barceló, un dels membres d’Els Amics de les Arts, debuta en la literatura imprimint humor i fina ironia a aquesta col·lecció d’afilats relats que revelen les petites frustracions diàries dels éssers humans. En aquestes diverses històries caben desenganys amorosos, revoltes individuals, dols i morts prematures.  

‘Tiberi Cèsar’. Núria Cadenes

Proa. 4 d’octubre 

L’autora de ‘Guillem’, l’aclamada obra documental sobre el cas de Guillem Agulló, fa una gir a la seva trajectòria en forma de novel·la històrica per remuntar-se a l’Imperi romà i centrar-se en la personalitat de l’enigmàtic emperador Tiberi, successor d’August. Un fresc del poder absolut, envoltat d’ambicions, amenaces, pors, crueltat i amor. 

‘Formentera lady’. Jordi Cussà

Comanegra. 13 de setembre

Prologada per Anna Ballbona i revisada en profunditat pel mateix Jordi Cussà, mort fa dos anys, aquesta és l’edició definitiva de ‘Formentera lady’, una mena de continuació de ‘Cavalls salvatges’, on el malaguanyat escriptor de Berga va reflectir l’experiència individual i col·lectiva dels estralls de l’heroïna als anys 80 i 90. 

‘Paraules al sol’. Maria Antònia Oliver

Notícies relacionades

La Magrana. 19 d’octubre

Morta el 2022, la Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Maria Antònia Oliver va deixar aquesta obra inèdita que arribarà de manera pòstuma a les llibreries: es tracta d’una novel·la epistolar armada amb les cartes que ella i la seva parella, l’escriptor Jaume Fuster, es van intercanviar mentre ell feia la mili a l’illa de Cabrera. Una història d’amor a la grisa Espanya franquista dels anys 60. 

‘Bonus track’

-‘El dia que el món va fer un pet com un aglà’, de Pere Gorgoll (Amsterdam, 4 setembre). Sàtira apocalíptica i hilarant en clau de ciència-ficció sobre els perills d’idolatrar.

-‘Els habitants del pis 200’, d’Elvira Augusta Lewi (Mals Herbes, 2 de novembre). D’enorme modernitat i publicat per primera i última vegada el 1936, és un dels dos únics llibres d’aquesta autora, a qui se li va perdre la pista després de la Guerra Civil.

-‘Camp pervers’, de David Castillo (Proa, 8 novembre). L’escriptor i periodista torna a publicar poesia després de 12 anys. Hi reuneix versos escrits entre el 2007 i el 2023 sobre el final de moltes il·lusions i l’aposta pel present davant el pas del temps.

-‘Un final feliç’ de Roser Atmetlla (Navona, setembre). La tumultuosa entrada a l’edat adulta d’una jove durant una nit en una festa ‘rave’.

-‘La necessitat’, de Pasqual Farràs (Edicions de 1984, 6 setembre). Una fotògrafa de 52 anys queda atrapada temporalment a l’illa del Llatzeret, a Mallorca. Allà descobrirà les seves pulsions més primàries.