Avenç de lectures
Llibres per a l’inici de curs: les novetats de la ‘rentrée’ literària del 2023
L’inici del curs arriba amb l’habitual cascada de novetats editorials per a tots els gustos i perfils de lector
Les 10 novel·les negres més esperades d’aquesta ‘rentrée’
Clàssics de la ‘rentrée’
Clàssics de la ‘rentrée’Set anys feia que John Irving no publicava, una eternitat per als seus lectors més devots. Ara torna amb una història d’amor, sexe i política ambientada en els anys 40 a Aspen, Colorado, en ‘El último telesilla’ (Tusquets). Després de ‘La panerola’, aquella sàtira sobre el Brexit i l’Europa dels populismes, Ian McEwan publica ‘Lliçons’ (Anagrama), la història d’un home marcat per un traumàtic episodi del passat amb la seva professora de piano. La guanyadora del Pulitzer Jennifer Egan reprèn el fil de ‘El temps és un cabró’ a la seva molt esperada nova novel·la, ‘La casa de caramelo’, sobre les entranyes del món digital. També estrenen curs amb nou llibre sota el braç noms com Antonio Muñoz Molina amb ‘No te veré morir’ (Seix Barral) i Virginie Despentes amb ‘Querido capullo’ (Random House), una novel·la sobre la cancel·lació i com sobreviure a les drogues.
Diaris, memòries i biografies
Llegir Annie Ernaux, l’última Premi Nobel de Literatura, és llegir sobre la seva experiència vital des d’una franquesa radical i aspra, sense concessions. La seva editorial de sempre, Cabaret Voltaire, publicarà aquesta tardor dos nous títols de la francesa: ‘La otra hija’ va sobre la seva germana gran, que va morir als sis anys per diftèria i que mai va arribar a conèixer, i ‘La escritura como cuchillo’ sobre la relació amb els seus pares i la literatura. Alguna cosa de memorialístic tenen també les cartes que li va enviar John Le Carré a altres escriptors com John Cheever, Philip Roth, Ian McEwan i William Burroughs i que Planeta reuneix sota el títol ‘Un espia privat’. Libros del Asteroide llança aquest dilluns ‘Biografia del foc’, els ultraconfessionals contes que Carlota Gurt va escriure durant el seu divorci. I Random House publicarà en un format molt especial ‘Recuerdos de montañas lejanas’, els quaderns en què el nobel Orhan Pamuk escriu i dibuixa des de fa més d’una dècada el seu dia a dia, a tall de diari.
Records i confessions
Més memòries per a tots els gustos: les de Britney Spears, la princesa del pop tancada al castell de la tutela paterna durant 15 anys, es titulen ‘La mujer que soy’ (Plaza) i prometen ser molt alliberadores (el llibre, avís a navegants, va anar a impremta abans del seu recent divorci). Blackie Books publicarà les de Jarvis Cocker, líder de la mítica banda Pulp, amb un títol molt estimulant per al fan melòman: ‘Buen Pop, Mal Pop’. Anagrama finalitza la publicació dels ‘Diarios’ de Rafael Chirbes amb el tercer volum que l’autor de ‘Crematorio’ va escriure entre 2007 i 2015, quan la seva carrera va explotar. Donna Leon també s’anima a explicar la seva vida en ‘Una historia propia’ (Seix Barral). I la família i l’entorn més pròxim a Jesús Quintero han elaborat ‘Memoria del silencio’ (Temas de Hoy), un volum per glossar la figura d’’El loco de la colina’, mort l’octubre passat.
Amor pels clàssics
El pròxim octubre Alianza inaugura una Biblioteca d’autor dedicada a Robert Graves amb tres títols: el clàssic ‘Jo, Claudi’, ‘La hija de Homero’ (una versió alternativa de l’‘Odissea’) i ‘El conde Belisario’, sobre el turbulent regnat de Justinià. També a l’octubre arriba ‘El Quixot’ dins de la col·lecció ‘Clàssics alliberats’ de Blackie Books, una edició amb il·lustracions, notes i textos de Luis García Montero, Irene Vallejo, Bolaño, Nabokov, Muñoz Molina i Harold Bloom sobre el gran clàssic de Cervantes. I a ‘La leyenda de las mareas mansas’ (Siruela), Vallejo es capbussa en una de les històries que s’expliquen en les ‘Metamorfosis’ d’Ovidi, en un volum il·lustrat per Lina Vila.
El Psoe nu
Casualitat o no, aquesta tardor coincideixen dues novetats de caire biogràfic sobre els dos grans prohoms del Partit Socialista Obrer Espanyol. El periodista Gregorio Morán s’atreveix amb el que va ser president del govern des de 1982 a 1996 a ‘Felipe González. El jugador de billar’ (Roca) i La Esfera de los Libros publica ‘La Rosa i las Espinas’, on Alfonso Guerra se sincera sobre els racons de la Transició, l’elaboració de la Constitució, el 23 F, la històrica victòria del PSOE de 1982 i una de les seves grans passions, el teatre.
Recordant Salvador Allende
Aquest 11 de setembre es compleixen 50 anys del cop militar liderat per Pinochet que el 1973 va acabar amb la vida de Salvador Allende i són diversos els llibres que bussegen en aquest episodi històric que va marcar la geopolítica llatinoamericana a la segona meitat del segle XX. Mario Amorós ha escrit ‘Salvador Allende’ (Capitán Swing), que aspira a convertir-se en la biografia definitiva del president xilè, i hi ha altres títols com ‘Allende y el museo del suicidio’ (Galaxia), d’Ariel Dorfman, que va ser assessor cultural durant els tres anys de govern del president, i ‘Allende. Una novela en cinco actos’ (Ediciones B) de Carlos Tromben, un retrat de l’època pel qual desfilen figures com el Che Guevara, Michel Foucault i Jacques Derrida.
Debuts
El debut és terreny adobat per a l’efervescència i els focs artificials literaris, i això és el que el lector trobarà en ‘Soy fan’ (Alpha Decay) de Sheena Patel, una novel·la addictiva i molt poc decorosa sobre una dona llesta i jove obsessionada amb un home madur i poderós que la ignora d’una manera recargolada. El fundador d’El Mundo Today Xavi Puig també s’estrena en la ficció amb ‘La mejor persona’ (Temas de Hoy) una novel·la sobre la bogeria que té a un desnonat social com a protagonista. Tampoc se li ha de perdre la pista a ‘La Conejera’, que publica Sexto Piso, amb la qual Tess Gunty (Indiana, 1993) es va convertir en la guanyadora més jove del National Book Award des de Philip Roth amb una història sobre l’enderrocament d’una ciutat industrial de l’Oest Mitjà, Vacca Vale i, en el fons, de tot un país.
Bestsellers
L’autora viva que més llibres ha venut (fa poc va superar la barrera dels mil milions), Danielle Steel, torna a les llibreries amb ‘La aventura’ (Plaza y Janés). El rei del suspens i l’horror, Stephen King, publica una novel·la molt esperada pels seus lectors: ‘Holly’ (Plaza), protagonitzada per Holly Gibney, un personatge que apareixia en la trilogia de Bill Hodges, al llibre ‘El Visitante’ i en el relat de ‘La sangre manda’. El nou de John Grisham, ‘Los chicos de Biloxi’, s’endinsa als començaments de la màfia del sud dels Estats Units en els 60. I molt esperada és també ‘La armadura de la luz’ de Ken Follet: el cinquè volum de ‘Els pilars de la terra’ torna a Kingsbridge, aquesta vegada amb les guerres napoleòniques i la revolució industrial de fons.
Entendre Rússia
Ismaíl Kadaré evoca en ‘Tres minutos: sobre el misterio de la llamada de Stalin a Pasternak’ (Alianza) un episodi mític de l’era staliniana: la conversa telefònica entre Stalin i Borís Pasternak el juny de 1934. Amb prou feines va durar tres minuts, però se’n va parlar a tota la Unió Soviètica i els països del bloc de l’est. Pilar Bonet, corresponsal a Moscou durant 34 anys, indaga en ‘Náufragos del imperio’ (Galaxia Gutenberg) en les arrels de la invasió russa i Bernard Wasserstein es capbussa en el poble del qual ve la seva família, Krakovets, 60 quilòmetres a l’oest de Lviv, per explicar la història d’Ucraïna en ‘Un pueblo de Ucrania’ (Galaxia). ‘Memorias de una actriz en el Gulag’ (Perifèrica) narra les vivències de Tamara Petkévich, el testimoni de la qual no es va poder publicar a Rússia fins a 1993.
Supervendes patris
Entre les novetats més esperades de la ‘rentrée’ figura el nou de Carmen Mola, el pseudònim darrere del qual s’amaguen Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero. La seva nova entrega torna a ser històrica, es titula ‘L’infern’ (Planeta) i està ambientada en els temps d’Isabel II. D’altres supervendes que comencen el curs amb novetat són Pilar Eyre amb ‘De amor i de guerra’ (Planeta), ‘Cómo no escribí nuestra historia’ (Suma) d’Elísabet Benavent i Santiago Posteguillo, de qui Ediciones B presenta ‘Maleïda Roma’, la segona part de la saga dedicada a Juli Cèsar. Per a la continuació de ‘Todo arde’ de Juan Gómez-Jurado caldrà esperar a octubre, que és quan arribarà a llibreries ‘Todo vuelve’.
Els Nobels
Notícies relacionadesDe Vargas Llosa a Abdulrazak Gurnah, la collita de la ‘rentrée’ inclou títols de diversos Premis Nobel com ‘Le dedico mi silencio’ (Alfaguara), on el peruà viatja fins al seu país natal de la mà de Toño Azpilicueta, un expert en música criolla; ‘El desertor’ d’Abdulrazak Gurnah es capbussa en una història d’amor prohibida ambientada el 1899 en l’Àfrica colonial i J.M.G. Le Clézio publica ‘El amor en Francia’ (Lumen), vuit històries d’enamorament protagonitzades per joves.
Inèdits
L’abril passat es va trobar una novel·la inèdita de Manuel Vázquez Montalbán que l’autor de ‘Galíndez’ va ficar en un calaix i de què no en va parlar a ningú. Veurà la llum aquesta tardor de la mà de Navona juntament amb altres d’inèdits, com ‘El hombre de la guerra’’ (Tusquets) de Ramiro Pinila o ‘l’ (Alfaguara), un volum que recopila tot el que no s’havia publicat en casrellà de Lucia Berlin, amb edició a càrrec del seu fill, Jeff Berlin i que reuneix 15 relats que no van ser inclosos en ‘Manual per a dones de fer feines’. També hi haurà poemes inèdits d’Antonio Gala en ‘Poemas de lo Irremediable’ (Planeta).
Literatura llatinoamericana Literatura irlandesa Literatura russa Literatura italiana Literatura francesa Literatura nord-americana Literatura britànica Literatura espanyola Llibres més venuts El llibre de la meva vida Llibreries Crítica de llibres Nobel de literatura