Les fantasies escapistes de l’elit
Douglas Rushkoff: «Els milmilionaris tecnològics s’estan preparant per a la catàstrofe que ells mateixos han provocat»
Douglas Rushkoff és un dels experts més grans en internet. El pare del concepte de viralitat i un dels pensadors més influents sobre l’impacte de la tecnologia en les nostres vides va ser convidat el 2017 a un retir de superluxe en mig del desert per cinc milionaris (de qui té prohibit revelar el nom) per xerrar sobre «el futur de la tecnologia».
Quan va arribar es va adonar que l’única preocupació d’aquests poderosíssims homes era, literalment, com salvar la seva pell de l’apocalipsi, el que ells denominaven «l’esdeveniment». Col·lapse mediambiental, explosió nuclear, un virus imparable, un sabotatge informàtic, guerra biològica... «Fa anys que els milmilionaris es preparen per escapar-se de la resta de la humanitat, de la turba enfurismada, de nosaltres», explica.
D’això va l’assaig ‘La supervivencia de los más ricos’ (Capità Swing, el 18 de setembre en llibreries), on Rushkoff detalla les fantasies escapistes dels milmilionaris tecnològics i la seva egoista mentalitat. No és casualitat que Jezz Bezos vulgui emigrar a l’espai, que Elon Musk vulgui colonitzar Mart, que Peter Thiel (el fundador de Paypal) aspiri a la immortalitat al seu búnquer de Nova Zelanda i que Sam Altman, el creador de ChatGPT, s’hagi proposat carregar la seva ment en un superordinador. «Per a ells, el futur de la tecnologia consisteix en una sola cosa: escapar-se de la resta de nosaltres», explica Rushkoff.
¿Per què va escriure el llibre?
Quan vaig conèixer aquests milmilionaris tecnològics em vaig adonar que, en realitat, no tenien cap intenció de fer del món un lloc més habitable. Només els interessa construir alguna cosa per a la seva supervivència personal. La seva promesa de la tecnologia de fer un món millor per a tothom és radicalment falsa. S’estan preparant per a la catàstrofe que ells mateixos han provocat.
¿De veritat creuen que es podran escapar de l’apocalipsi?
És que no són tan intel·ligents com sembla. No han llegit gaire, la majoria abandonen la universitat després del primer any, com Mark Zuckerberg, que és molt immadur. Són persones molt poderoses l’educació cultural de les quals es limita a haver vist un grapat de pel·lícules de zombis.
Mark Zuckerberg es veu a si mateix com Cèsar August. Està obsessionat amb ell. Porta la mateixa tallada de cabells
¿Què tenen en comú?
Tots, en el fons, som una mica estranys. Però el problema de, per exemple, Elon Musk, és que la seva estranyesa, el seu autisme o Asperger, es pot tornar molt extrema, gairebé sociòpata, si no s’equilibra amb alguna cosa més. Algunes emocions humanes s’exacerben amb la tecnologia digital i et poden portar a tenir una visió totalitzadora del món. Estic segur que Musk és una persona divertida i amb bones intencions, però no pot evitar veure els humans des d’una distància sociopàtica, com si fóssim peces d’una màquina.
¿Com?
El digital estima el capitalisme i el capitalisme estima el digital perquè tots dos poden créixer exponencialment per sempre. El capitalisme està dient que el projecte humà té a veure amb el benefici, amb els números. Per això, es prima una comprensió no espiritual del món, cientifista, on tot es pot etiquetar. El digital domina, s’expandeix i consumeix, per això estima la masculinitat, almenys l’occidental tradicional tòxica. I per això l’entorn digital premia tots aquests líders ateus, materialistes, expansionistes i colonialistes.
La tecnologia digital és realment bona a crear solucions falses per als problemes
Al llibre explica que els búnquers han deixat de ser una fantasia.
Sembla una bogeria, però són una realitat. I no només n’hi ha a Hawaii o Nova Zelanda. Hi ha una empresa suïssa, Oppidum, que els està construint per tot Europa, sobretot a Croàcia. Són apartaments de luxe sota terra. Els venen a prova de terratrèmols i el desastre nuclear.
Porta escrivint sobre internet des que va néixer, ¿en quin moment es va torçar tot?
Al voltant de 1994. Al principi, la xarxa no tenia ànim de lucre, era un espai pur que ajudaria les persones a connectar-se entre si. Els que estàvem allà al principi érem joves californians a qui ens agradava la psicodèlia i crèiem en la utopia. Programàvem de dia i anàvem de rave a la nit. Fins que la revista ‘Wired’ va dir el 1993 que la xarxa era una gran oportunitat de negoci i tot se’n va anar en orris.
L’estat era llavors l’enemic.
No vam veure venir que si et desfàs del govern, el que estàs creant és un espai sense llei perquè les corporacions facin el que vulguin. No vam saber veure que la desregulació no consisteix només a deixar que els pirates informàtics campin al seu aire, sinó que ho facin també les grans empreses. No crec que Biden aconsegueixi regular les grans tecnològiques.
És més probable que la màgia ens salvi de l’apocalipsi que el futur tecnosolucionista
¿En què s’ha convertit internet?
La tecnologia digital és realment bona en crear solucions falses per als problemes. També ho és a l’hora d’aïllar-nos i distanciar-nos de les repercussions de les nostres accions. Quan compres un Tesla no veus la contaminació que genera la fabricació del seu bateria, ni els nens a les mines de cobalt. Amazon fins i tot té una opció per evitar el contacte humà amb el repartidor.
Tot això recorda una mica als hippies, que van acabar convertits en yuppies.
Sí, al capitalisme sempre se li ha donat genial absorbir la seva pròpia crítica. Pots anar al Burning Man, prendre ayahuasca, utilitzar roba sostenible i pregonar sobre els drets de les dones i continuar sent un imbècil destructiu. Quan jo era jove pensava que qualsevol persona que prengués bolets veuria el que jo vaig veure i es convertiria en una bona persona, però la majoria d’idiotes continuen sent-ho després de prendre àcid. A Hitler també li encantaven els psicodèlics. ¡I la natura!
¿Què ens salvarà?
Els llibres, la comèdia, les pel·lícules, els rituals, la dansa, l’amor, el ioga, el tantra i totes aquestes coses de què la gent se’n riu. Odio dir això, però ara mateix és més probable que la màgia ens salvi de l’apocalipsi que el futur tecnosolucionista. La racionalitat, el cientifisme i el solucionisme han arribat al seu límit. No crec que Monsanto resolgui la crisi alimentària cultivant alfals fals a l’oceà. És hora de recuperar les ciències perdudes.
Notícies relacionades¿Què opina del combat entre Musk i Zuckerberg?
Ells es veuen com a déus. És com si Zeus i Atena decidissin tenir una batalla i nosaltres, els petits humans, la miréssim des de baix. O com si Batman i Superman es barallessin. Mark Zuckerberg es veu a si mateix com Cèsar August. Està obsessionat amb ell. Porta la mateixa tallada de cabells i comença les seves reunions amb el seu crit de guerra, «¡Dominació!». Hauríem d’estar agraïts que el seu model sigui un dictador benèvol com August i no Calígula. I Elon Musk es veu a si mateix com un semideu. Tots dos interpreten les seves fantasies pop com herois de la humanitat.