Festival de Sant Sebastià

Carla Simón defensa el cine independent, plurilingüe i sense censura al rebre el Premi Nacional

Carla Simón defensa el cine independent, plurilingüe i sense censura al rebre el Premi Nacional

Juan Herrero / Efe

4
Es llegeix en minuts
EFE

La cineasta catalana Carla Simón (Barcelona, 1986), directora d’‘Alcarràs’ (2022) i ‘Estiu 1993’ (2017), ha reivindicat el cine independent, plurilingüe i sense censura al rebre aquest dissabte el Premi Nacional de Cinematografia en un acte en el marc del Festival de Sant Sebastià. «Per fi hi ha més dones fent cine i estem davant una tímida democratització del nostre ofici, hi ha maneres de treballar que ja es consideren obsoletes i històries que mai s’havien explicat, però alhora fins i tot se censuren pel·lícules i obres per raons polítiques o ens autocensurem per ser políticament correctes», ha assenyalat.

La guanyadora de l’Os d’Or de la Berlinale del 2022 ha rebut el guardó de mans del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta qui ha destacat que, amb només dues pel·lícules, ‘Alcarrás’ (2022) i ‘Estiu 1993’ (2017), Simón «ha marcat la història del cine recent», gràcies a «la seva solidesa i personalitat».

En català, el ministre ha remarcat que Simón representa tota una generació de noves cineastes. És un premi «per a totes les teves companyes de professió i de generació, per a totes les dones que amb el vostre exemple i la vostra lluita esteu fent del món del cine un lloc més igualitari, divers i millor», ha dit després de recordar que les seves dues pel·lícules les ha rodat en català.

«Soc dels que creuen que les llengües ens multipliquen i la riquesa que ha incorporat Carla, tan local i universal, mostra un camí a seguir», ha dit Iceta, dos dies després de l’aprovació de la reforma del reglament del Congrés que ha oficialitzat l’ús del català, eusquera i gallec en l’activitat parlamentària.

Referent a això i en declaracions als periodistes al finalitzar l’acte, Simón ha assenyalat que «l’art sempre va per davant de la política» i que «vivim en un país plural». El seu pròxim treball, ‘Romería’, que té previst filmar el pròxim estiu a Galícia, incorporarà tant l’espanyol com el gallec, el català i el francès, ha avançat.

Triología familiar

Amb aquest film la directora posarà fi a la seva trilogia familiar i autobiogràfica i ja té pensant el seu pròxim projecte, en complicitat amb la seva productora habitual, María Zamora (Elastica Films), un musical flamenc que rodarà a Barcelona. «Hi ha molts musicals flamencs a Espanya que relacionem sobretot amb l’època de Franco, però sento que el flamenc ha continuat evolucionant, Saura el va explorar, com moltes altres coses, i a mi em ve de gust fer-ho des de nous punts de vista», ha revelat.

En el seu discurs d’agraïment ha dedicat el premi a les directores que «han obert camí» i ha citat, entre altres, la francesa Agnes Varda i la belga Chantal Akerman, però també les espanyoles Josefina Molina, Icíar Bollaín i Isabel Coixet.

«Temps fràgils»

En el seu al·legat del cine independent, Simón ha criticat que cada vegada es parli més de «contingut i consumidors», en lloc de «pel·lícules o sèries i espectadors» i ha advertit que són «temps fràgils». «Ara, més que mai, cal protegir el cine independent, amb ànima, fruit del risc, que surt de dins i expressa una cosa honesta, un cine que necessita temps, carinyo, pensament i rigor, que quan connecta amb l’espectador el fa créixer i avançar», ha declarat. Alhora, ha recordat que el cine «genera centenars de llocs de treball i riquesa, justificant amb escreix les ajudes que rep».

Les directores i amigues Meritxell Colell i Elena López Riera han sigut les encarregades de presentar a la premiada en l’acte a l’edifici de Tabakalera on han assistit personalitats del món de la cultura i les institucions, com la vicepresidenta primera i ministra d’Economia Nadia Calviño, l’alcalde de Sant Sebastià i el conseller de Cultura del Govern basc. Colell s’ha presentat com a membre d’una comunitat, de la qual Simón és referent, que viu «per al cine des de l’amor i la cura, deixant de banda la competitivitat i la vanitat».

Notícies relacionades

López Riera no ha estalviat qualificatius com «tossuda, boja, incansable, compromesa i inspiradora» per definir la seva col·lega i li ha agraït que hagi demostrat a altres dones que podien reapropiar-se del cine i portar-lo al seu terreny. «Després de tu, una nena de poble mai pensarà que és impossible fer pel·lícules», ha assenyalat la directora de ‘El agua’ (2022).

També han acompanyat amb la seva presència a la premiada la seva productora, María Zamora; el president de l’Acadèmia de Cine, Fernando Méndez Leite; la productora Esther García; Antonio Saura –fill de Carlos Saura–; la presidenta de l’associació de dones cineastes CIM, Cristina Andreu; el cineasta Mikel Gurrea; la presidenta de l’associació de productors AECINE, María Luisa Gutiérrez, i el director de la Seminci, José Luis Cienfuegos, entre d’altres.