Premi Nacional de Músiques Actuals
Rodrigo Cuevas, premi Nacional de Músiques Actuals per «la singularitat» de la seva obra, que barreja folklore i contemporani
Entre els seus premisdestaquen el Premi a Millor Àlbum de Músiques del Món i millor artista emergent en els premis MIN
El jurat del Premi Nacional de Músiques Actuals 2023 ha proposat la concessió d’aquest guardó a Rodrigo Cuevas. Aquest premi, que concedeix anualment el Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros.
El jurat ha distingit amb aquest reconeixement l’artista «per la singularitat de la seva obra, amb una proposta transcendent que uneix música tradicional folklòrica i música popular contemporània». El jurat ha valorat així mateix que «el seu projecte artístic aporta un fort compromís per la diversitat» i han destacat «la intensitat de la seva música en directe i el seu imaginari summament personal».
Rodrigo Cuevas (Oviedo 1985) és un artista multidisciplinari: cantant, compositor, acordionista i percussionista. Va cursar estudis de piano i tuba al Conservatori d’Oviedo i de Sonologia a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de Barcelona.
Interessat també en les músiques del món i en les disciplines del cabaret i el circ, la seva revelació artística es va produir durant la seva estada en un petit llogarret de l’interior de Galícia, on va entrar en contacte amb la música tradicional més pura gràcies a les pandereteires del lloc.
El 2012 publica el seu primer àlbum en solitari: ‘Yo soy la maga’, un disc en el qual l’electrònica i la música tradicional es fusionaven en una catarsi discotequera. Després va crear la Dolorosa Compañía, un provocatiu duo de revetlla psicodèlica amb què va estar viatjant durant tres anys fins a l’estrena del seu primer espectacle en solitari: Electrocuplé, amb el qual va girar per l’‘underground’ espanyol.
A principis del 2016 publica l’EP ‘Prince of Verdiciu’, amb el segell Aris Música, que va ser el punt d’inflexió en la seva trajectòria, al passar d’actuar en locals per a 10 persones a una gira amb més de 100 actuacions per tota la Península. Un any més tard publica el seu tercer treball discogràfic, un nou EP tribut a l’artista asturià Tino Casal.
El seu segon espectacle va ser ‘El mundo por montera’. El 2018 participa a ‘La verbena de la paloma’ dirigida per Maxi Rodríguez, en el marc de la Temporada de Sarsuela d’Oviedo i escriu la música per a l’obra teatral ‘Sidra en vena’. També forma part del musical ‘Horror, el show que nunca debió hacerse’.
Posteriorment, presenta el seu nou espectacle ‘Trópico de Covadonga’, concebut com un cançoner popular. Al seu disc ‘Manual de cortejo’, publicat el 2019 en col·laboració amb Raül Refree, barreja ritmes i melodies asturianes amb la ‘muiñeira’ i les havaneres, entre altres estils.
Entre els seus premis, destaquen el Premi a Millor Àlbum de Músiques del Món i millor artista emergent en els premis MIN. Aquell mateix any va estrenar el seu últim espectacle: ‘Barbián’, una sarsuela cabaret amb què va estar al Teatro de la Zarzuela, als Veranos de la Villa i, més recentment, a la Quadriennal de Praga d’Escenografia i d’Espai Escènic.
Asturià i castellà
El 2021, any en què rep el Premi Ull Crític, també funda l’associació La Benéfica de Piloña (Astúries), juntament amb Sergi Martí i Nacho Somovilla, amb la intenció de crear un centre d’arts vives per a l’expressió artístic cultural, l’acció comunitària i la lluita contra l’abandonament i la despoblació de les zones rurals. Posteriorment, el 2022 és reconegut amb el Premi Arc de Sant Martí 2022, del Ministeri d’Igualtat.
Notícies relacionadesEl setembre d’aquell mateix any va llançar el seu tercer disc, ‘Manual de romería’, que va estar precedit per l’estrena de l’espectacle, basat en el seu últim àlbum, ‘La romería’, que es va estrenar el 30 de juny al Festival (A)phònica de Girona, i amb el qual ja ha recorregut més d’una vintena de ciutats aquest estiu i té confirmades nombroses actuacions fins al 2024 en diferents localitats nacionals i places internacionals de Portugal, Bèlgica, França i Mèxic. L’espectacle es nodreix de les cançons de l’àlbum, en el qual fa ús de l’asturià i del castellà com a llengües vehiculars.
Entre els premiats en convocatòries anteriors es troben: Sílvia Pérez Cruz (2022), Rozalén (2021), Chano Domínguez (2020), María Rodríguez ‘Mala Rodríguez’ (2019), Christina Rosenvinge (2018), Javier Ruibal (2017), Martirio (2016), Jorge Pardo (2015), Carmen París (2014), Luz Casal (2013), Kiko Veneno (2012), Santiago Auserón (2011), el Dúo Amaral (2010) i Joan Manuel Serrat (2009).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034