La gran cita del cine fantàstic
El terror més impactant d’aquest Sitges arriba des de l’Argentina
Parlem amb el director Demián Rugna sobre ‘Cuando acecha la maldad’, els moments xocants i inesborrables de la qual comencen a ser llegenda
Mary Lambert: «Quan vaig dirigir els primers vídeos de Madonna, em vaig limitar a capturar la gran artista que era»
La imparable onada de cine coreà torna amb força al festival de Sitges
Després d’aterrir amb ‘Aterrados’ en l’edició del 2018, el director argentí Demián Rugna ha tornat al festival de Sitges amb l’encara més aterridora, si és possible, ‘Cuando acecha la maldad’ (Oficial Fantàstic Competició), destinada a ser molt comentada per un grapat de moments impossibles d’oblidar, tot i que un s’esforci a intentar-ho i així poder tornar a dormir tranquil en aquesta vida. Quan els veterans de Sitges creuen haver-ho vist tot, arriba Rugna per donar-los un mos inesperat.
«Estic cansat d’aquestes pel·lícules de terror tan pensades per poder vendre’s bé», explica Rugna sobre la seva agosarada proposta, que arriba demà a Sitges després de traumatitzar el públic de Toronto i el Fantastic Fest de Texas. «Jo no estic fent un producte en cap moment. Quan escric una pel·lícula, tot pot passar. I li pot passar a qualsevol personatge. Això em dona la possibilitat de jugar més amb l’espectador, que no estigui preparat per rebre el que rebrà».
‘Embichados’
‘Embichados’Al principi de ‘Cuando acecha la maldad’, els germans Pedro (Ezequiel Rodríguez) i Jimmy (Demián Salomón, actor fetitxe de Rugna) descobreixen una persona tallada per la meitat a mig del camp. Si creuen que això és horrible, esperin a veure com queden les persones tingudes per unes entitats demoníaques (o «embichadas», en l’argot popular), o què pot passar si mires d’acabar amb la maldat de maneres tradicionals.
Estudiós del cine de terror, Rugna troba una gran inspiració en «la cruesa, el visceral» de Lucio Fulci, però encara més importants han sigut en aquesta ocasió la saga ‘Posesión infernal’ o la coreana ‘El extraño’, de Na Hong-Jin, que l’ha influït «en la manera d’aconseguir aquesta narració des del rural i una estructura que resultés interessant».
Aquest ambient rural (o «el cul del món», com diuen els protagonistes) contrasta amb el de previs treballs de Rugna, més centrats en malsons de paisatge urbà. «Després de treballar a ‘Aterrados’ i el seu ‘remake’ frustrat, m’havia cansat de fer històries de dues o tres localitzacions de ciutat. Necessitava fer una espècie de ‘road movie’. Sortint a la carretera, s’escapava de mi mateix, del que havia estat fent».
James Cameron ja l’ha vist
Notícies relacionadesJames Cameron ja l’ha vist ‘Cuando acecha la maldad’ va començar a ser una realitat aquí mateix, en aquest festival. «Volíem buscar coproducció i en el primer que vam pensar va ser el Sitges FanPitch [concurs de presentació de projectes de llargmetratges i sèries]. Vam guanyar un dels premis, cosa que ens va facilitar el desenvolupament del film». La plataforma de ‘streaming’ Shudder, principal inversora, ha acabat portant el resultat a les sales dels Estats Units: més de sis-centes, per ser més precisos; tot un èxit per a una petita pel·lícula en espanyol. «Per a nosaltres, que venim de l’Argentina, on ens costa estrenar al nostre propi país, estar en tants cines nord-americans és un privilegi».
El mateix James Cameron en persona va anar a veure-la dijous passat a una preestrena a Santa Mónica (Califòrnia), «i pagant la seva entrada», precisa Rugna. «A més, es va quedar al torn de preguntes i respostes... exactament el que jo esperava que no fes per no posar-me nerviós».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.