Ricardo Darín: «Som privilegiats: fem el que ens agrada, ens va bé i la gent ens demana que tornem»

ALEJANDRO GARCÍA / EFE

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Els actors argentins Ricardo Darín i Andrea Pietra tornen per cinquena vegada a Barcelona amb ‘Escenas de la vida conyugal’, una obra d’Ingmar Bergman (2018-2007)que dissecciona les diferents etapes d’una relació de parella. Aquesta producció, amb direcció de Norma Leandro, recalarà al Teatre Coliseum fins al 19 de novembre. «Adorem aquesta peça perquè té aquesta barreja d’humor i certa acidesa que permet a un revisar certs comportaments sense que resulti massa pesat. És una peça que és viva, que va canviant», explica Darín.

Aquesta obra va ser concebuda el 1973 per Bergman com a minisèrie per a la televisió sueca. Un any després la va transformar en la premiada pel·lícula ‘Secretos de un matrimonio’ i el 1981 el cèlebre director suec la va estrenar com a peça teatral on, a través de set escenes, un professor de psicologia i una advocada parlen del seu matrimoni i dels seus problemes a partir d’unes situacions que retraten les diferents etapes de la seva relació abans, durant i després del seu divorci.

«L’obra continua vigent perquè parla de relacions humanes. La tolerància i la intolerància mai prescriuen»

Ricardo Darín

Aquesta versió llatina dirigida per Norma Aleandro es va estrenar a Buenos Aires el 2013 i no ha deixat d’aconseguir aplaudiments. Darín i Pietra broden els personatges protagonistes, Juan i Mariana. Cada vegada que reprenen la producció senten més connexió. «L’obra continua vigent perquè parla de relacions humanes. La tolerància i la intolerància mai prescriuen», comenta el premiat actor que ha triomfat amb pel·lícules com ‘Argentina, 1985’, ‘El hijo de la novia’, ‘Caballos salvajes’ i ‘Truman’.

Cor i raó

Analitzar el món de la parella pot ser delicat. ¿Qauntes relacions deu haver modificat aquesta obra? «Molta gent ha trobat parella gràcies a aquesta funció. Es destrueixen uns matrimonis però se’n creen d’altres». La seva companya en escena, afegeix: «Aquesta obra rescata l’amor sobre totes les coses a través de dos personatges que senten un amor profund i continuen connectant a través dels anys». I afegeix: «Als meus 55 anys, cada vegada comprenc la Mariana, què guanya i què perd per tenir aquesta personalitat i què passa entre ells dos perquè el seu amor no s’embruti amb res. Separen el que ve de fora del que tenen entre tots dos».

Però cada parella és un món, és clar. A Darín li estranya de vegades les rialles del públic en determinats moments de l’obra. «Més que pel que es diu és per la manera en què ho fem», opina.

«Als meus 55 anys, cada vegada comprenc la Mariana i què passa entre ells dos perquè el seu amor no s’embruti amb res»

Andrea Pietra

Fa 10 anys que intercalen gires amb l’obra amb els seus respectius projectes en cine i televisió els ha permès a tots dos submergir-se en les capes de l’obra i evolucionar amb ella. ¿Què ha canviat? «Vivim en una era on afortunadament la dona ha reclamat drets i això també fa que la nostra visió sobre l’obra canviï», apunta Darín. Ell i Pietra recomanen veure la sèrie de televisió d’ HBO ‘Secretos de un matrimonio’, interpretada per Oscar Isaac i Jessica Chastain en què van intercanviar els rols de l’home i de la dona. «És una modificació molt oportuna. Amb el canvi de personatges l’obra queda totalment actualitzada», opina Darín. «Però la nostra producció també ho està perquè aquest tipus de matrimonis existeixen i continuaran existint», afegeix la seva companya de repartiment.

Anar a l’essència

A Barcelona no venien des d’abans de la pandèmia. «Cada vegada que reprenem l’obra ens capbussem en un material que ens encanta. Estem en una etapa de la vida on comprenem perfectament l’obra i anem més a l’os», comenta ella. «A mesura que vas evolucionant reinterpretes moltes coses per això la peça mai s’estanca», afegeix ell.

Més enllà d’‘Escenas de la vida conyugal’ tots dos treballen en una sèrie per a Netflix que veurà la llum l’any vinent:‘El Eternauta’. Es basa en un icònic comic argentí de ciència-ficció del 1957 creat pel guionista Héctor Germán Oesterheld i el dibuixant Francisco Solano López. El seu protagonista és un ésser capaç de viatjar en el temps que s’enfronta a una invasió extraterrestre. «És bastant apocalíptica. És una versió actualitzada però és molt complex perquè utilitza l’última tecnologia i molta postproducció. Mai vaig fer res semblant. Si tot surt com esperem serà impactant», diu Darín.

Notícies relacionades

Tant ell com Pietra se senten afortunats. «El nostre ofici és gloriós en molts sentits. Més sacrificat del que tothom imagina per aquest tamís de glòria i glamur que ofereixen els mitjans. Però el més dur per al col·lectiu d’actors arreu del món és trobar certa estabilitat per poder viure del que estimen. No sempre passa. Per això ens sentim uns privilegiats: podem fer el que ens agrada, ens va bé i la gent ens demana que tornem amb aquesta obra».

Per cert, afanyin-se si no l’han vist o volen repetir. Les entrades estan volant.