Comença avui
Un acord plana sobre el judici contra Shakira per defraudar Hisenda
La vida solitària de Shakira a Barcelona a través dels testimonis que declararan en el judici
Estopa, Antonio de la Rúa, tres perruquers i un xef amb estrella Michelin: més de 100 testimonis per al judici de Shakira
La fiscalia reclama vuit anys de presó per a Shakira per defraudar 14,5 milions a Hisenda
Un possible acord entre la defensa, la fiscalia, la Generalitat, que també exerceix l’acusació, i l’Advocacia de l’Estat sobrevola el judici assenyalat per a aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona contra la cantant colombiana Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) per un presumpte frau a Hisenda de 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. En l’última setmana s’han intensificat els contactes entre totes les parts, tot i que les converses s’han desenvolupat amb un especial sigil, com és habitual en els processos judicials. L’artista de Barranquilla és la que ha d’acceptar expressament davant el tribunal els fets i la pena que se li puguin reclamar.
En el cas que no es plasmi l’acord, que ja s’ha intentat en altres moments durant la tramitació de la causa, està previst que el judici es desenvolupi en 12 sessions. Començaria aquest dilluns, 20 de novembre, i finalitzaria el 14 de desembre. La cantant, un total de 117 testimonis, entre ells perruqueres, assistents de bellesa, la seva exparella Antonio de la Rúa, Estopa, empresaris i veïns, estan citats, d’entrada, a declarar en el judici, així com vuit pèrits. No obstant, aquesta previsió pot saltar pels aires el primer dia del judici si s’arriba a un acord i Shakira, defensada per l’advocat penalista Pau Molins Amat, admet davant els jutges el frau i es conforma amb la pena, que seria rebaixada de forma considerable.
Al seu escrit d’acusació provisional, la fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita vuit anys i un mes de presó i multes per 23,8 milions d’euros. L’acord passaria per una disminució d’aquesta pena de privació de llibertat, que podria quedar en una condemna mínima, i la seva execució podria ser substituïda per una multa. Això sí, hauria de desemborsar una altra multa important, tal com marca l’article del Codi Penal que castiga el frau a Hisenda. A favor de Shakira juga que ja ha pagat la quantitat suposadament impagada a Hisenda: 14,5 milions. Aquest acte podria comportar l’atenuant de reparació del perjudici, cosa que la beneficiaria.
La segona causa
El problema és que la cantant té una altra causa pendent de 6.686.502 euros per eludir el pagament d’impostos el 2018 i que es va iniciar arran d’una altra querella presentada per la fiscalia, igual com el procés que aquest dilluns arriba a judici a l’Audiència de Barcelona. Shakira està pendent de declarar al jutjat d’Esplugues de Llobregat (on residia amb el futbolista Gerard Piqué) per aquesta segona causa judicial. A més, té un altre contenciós a l’Audiència Nacional (Madrid) per una altra quantitat milionària. La intenció de la cantant és tancar tots els processos judicials que té en marxa i girar full a aquella etapa de la seva vida. L’artista assegura que ha pagat uns 90 milions d’euros a la Hisenda espanyola.
Però el primer capítol s’escriurà aquest dilluns, tant si s’arriba a un acord com si no. Shakira haurà de comparèixer davant del tribunal i asseure’s al banc dels acusats. El que passi en aquesta primera sessió és, per ara, una incògnita. No seria estrany que una decisió o una altra es concretés minuts abans de la vista, com ha passat en alguns casos.
La fiscalia afirma que Shakira ha comès sis presumptes delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, 2013 i 2014, i individualment se sol·liciten penes d’un any a un any i sis mesos (total vuit anys i un mes). L’acusació argumenta que l’artista va utilitzar per defraudar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol Gerard Piqué, del qual ara s’ha separat.
A l’entendre de la fiscal, Shakira va viure de manera habitual entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa a Esplugues de Llobregat, que va ser adquirida juntament amb la seva parella, Gerard Piqué, a través d’una societat. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser «per motius professionals», amb una durada molt curta, a excepció dels Estats Units, on va participar en el programa ‘La voz’.
L’estada a Espanya
Notícies relacionadesL’acusació precisa al seu escrit provisional que la major part del temps la cantant va ser al nostre país i va superar els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí. En concret, l’acusada es va mantenir de manera efectiva al nostre país: 242 dies el 2012, 212 dies el 2013 i 243 dies el 2014. L’absència les qualifica d’«esporàdiques», basant-se en la normativa sobre tributs. La defensa considera que els càlculs de la fiscalia no són exactes. La fiscalia remarca que la cantant va utilitzar un entramat societari entre el 2012 i el 2014 per «ocultar» a Hisenda i a l’Agència Tributària de Catalunya els ingressos i el patrimoni.
L’escrit de defensa del seu advocat, Pau Molins, sosté que Shakira és una contribuent que sempre ha tingut una conducta fiscal «impecable» i que des d’un primer moment es va recolzar en assessors de primera línia, com PriceWaterhouseCoopers, alhora que destaca que no s’han presentat «evidències fefaents» que suportin les imputacions contra la cantant.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim