La Marató fa caure tabús de salut sexual en l’edició més femenina

Ahir a la nit, la recaptació de la 32a edició va arribar als 3.710.000 euros en una jornada que va buscar connectar amb les noves generacions estrenant l’Espai Jove i emetent per Twitch.

La Marató fa caure tabús de salut sexual en l’edició més femenina

inés sánchez

2
Es llegeix en minuts
Inés Sánchez
Inés Sánchez

Periodista

Especialista en nutrició esportiva i preparació física en el futbol femení. Coautora d''El fútbol que no nos quisieron contar'.

ver +

Catalunya ha anat un pas més enllà quant a resposta social i solidària en la 32a edició de la Marató de TV3, dedicada a la salut sexual i reproductiva. Aquest 2023, les xifres van passar a un segon pla, tot i que la recaptació va tornar a ser enorme –al tancament d’aquesta edició s’havia arribat als 3.710.000 euros, xifra que creixerà exponencialment els pròxims dies–, per sensibilitzar la població i fer caure els tabús de malalties que afecten 3 milions de catalans, amb diagnòstics que sumen 200.000 casos nous a l’any.

És la primera vegada en la història que es posa el focus en un tema tan estigmatitzat com és la salut sexual i reproductiva. I, també, la primera edició en què la cadena va tenir dificultats per trobar testimonis que volguessin explicar personalment el seu cas per la quantitat de tabús que encara hi ha. Malgrat la gran quantitat de persones que tenen aquest tipus de malalties molt pocs pacients s’atreveixen a parlar-ne obertament.

Va ser l’edició més femenina i jove fins ara, ja que principalment pateixen aquests diagnòstics les dones i la població d’entre 15 i 25 anys. L’endometriosi, les infeccions de transmissió sexual, la menopausa, la infertilitat i el càncer de mama, de coll uterí o de pròstata són algunes de les patologies que es van abordar en La Marató. Elisenda Carod, Helena Garcia Melero i Alba Riera van iniciar la presentació d’una edició que no només va abordar les malalties relacionades amb la salut sexual o la dificultat per poder ser mare, sinó que volia reivindicar l’expressió de gènere o advertir de la desinformació que hi ha sobre la menstruació i la menopausa.

La Marató fa caure tabús de salut sexual en l’edició més femenina /

Els testimonis

Notícies relacionades

Per fer caure els tabús, van comptar amb figures com Judith Antequera, que va haver de deixar de presentar el programa d’informatius 3/24 pels forts dolors que li produïa l’endometriosi; Mayka Navarro, que va commoure el públic explicant la teràpia hormonal i psicològica que va seguir intentant ser mare; Xantal Llavina, que va il·lustrar el complicat tractament de càncer de mama; Ona Carbonell, que va haver de preparar uns Jocs Olímpics en ple postpart; o les actrius Vicky Luengo i Georgina Latre, que van denunciar els seus casos de violència obstètrica per ajudar dones que passen per situacions similars.

La Marató es va haver de reinventar després d’uns anys de tendència de recaptació a la baixa. Des del rècord històric del 2018 de 15 milions d’euros en una edició dedicada al càncer, els números han anat caient. I per revertir-ho, van voler connectar amb les noves generacions estrenant l’escenari Espai Jove, amb grups i artistes com The Tyets, Mushkaa, Figa Flawas, Julieta o DJ Trapella. També van emetre per primera vegada el programa per la plataforma Twitch, amb contingut exclusiu i inèdit i testimonis i especialistes que van parlar dels temes que més afecten els joves.

La Marató fa caure tabús de salut sexual en l’edició més femenina /