'El monstruo de la vieja Seúl', nova promesa de Netflix: acció, història i tentacles gelatinosos
L'esperada sèrie amb Park Seu-joon i Han Sota-hee se situa en algun lloc entre la reconstrucció històrica i la fantasia més terrorífica de 'Stranger things'

Creador: Kang Eun-kyung
Direcció: Jung Dong-yoon
Repartiment: Park Seo-joon, Han So-hee, Jo Han-chul, Wi Ha-joon
País: Corea del Sud
Duració: entre 67 i 73 min. (7 episodis)
Any: 2023
Gènere: Aventures
Estrena: 22 de desembre de 2023 (Netflix)
★★★
Si en els últims temps ha vist i ha aprovat El afecto del rey i Stranger things, el més probable és que l’algoritme de Netflix li ofereixi El monstruo de la vieja Seúl, un encreuament sud-coreà de drama històric amb fantasia terrorífica que la plataforma espera veure convertit en fenomen, si no tan gran com El juego del calamar, sí almenys com La gloria.
L’acció d’aquest encreuament de gèneres (a més dels esmentats, molts d’altres) es desenvolupa a Gyeongseong, l’antiga Seül, a finals de març del 1945, a només uns mesos del final de la colonització japonesa. L’insolent, envanit i, malgrat tot, encantador Jang Tae-sang (Park Seo-joon, d’Itaewon Class) és el propietari de la Casa del Tresor Daurat, la millor casa d’empenyorament de la ciutat. Se’l coneix com el Sr. Omniscient perquè sap enginyar-se-les per esbrinar-ho tot sobre tot i tothom a l’àrea de Bojeong. L’últim encàrrec que li ha caigut és trobar la cortesana Myeong-ja (Ji Woo), amant del comissari Ishikawa (Kim Do Hyun).
Com arribats del cel es creuen en el seu camí dos rastrejadors (o experts a buscar persones desaparegudes) amb experiència a Manxúria i Xangai: el vell llop Yoon Joong-won (Jo Han-chul) i la seva aguerrida filla Yoon Chae-ok (Han So-hee, estrella de Mi nombre), que estableixen amb el potentat un acord de mutu benefici. Al fons, l’ombra d’una onada de dones desaparegudes que, com el pròleg de la sèrie ja indica, podrien haver sigut convertides en subjectes de prova en l’experiment monstruós liderat pel Tinent Coronel Kato (Choi Young-joon).
Notícies relacionadesCom es pot esperar d’una ficció sud-coreana, hi ha un transvasament constant i natural entre (encara més) gèneres i tons: d’una ingènua comèdia romàntica saltem a moments de terror d’una virulència molt gràfica; del melodrama podem passar a una acció marcial que, sent honestos, podria ser més llegible, més transparent.
El director Jung Dong-yoon té més facilitat per crear moments d’horror i, sobretot, insuflar un aire d’aclaparadora èpica quan és necessari, com en cert eixelebrat pla seqüència del segon episodi, intent de remarcar una crisi en un pavelló militar. Aquesta ocasional ambició cinematogràfica fa més suportable la important inversió de temps: més d’una hora, de vegades hora k quart, dura cada episodi, com és bastant habitual amb la ficció sud-coreana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril La festa d’‘Abril’ converteix el Dry Martini en l’Studio 54 de Sant Jordi
- Ciutat vella Els comerciants del Raval reivindiquen la presència de ‘skaters’
- Salut El doctor Manuel Sans Segarra explica l'origen de l'estrès: "La causa fonamental de la nostra societat actual és l'ego..."
- Freixenet acomiadarà 180 empleats i reduirà un 25% la seva plantilla per la sequera
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- Crisi en la coalició El Govern rescindeix de manera unilateral el contracte d’armes amb Israel d’acord amb Sumar
- Crítica de la patronal Foment acusa el Govern d’Illa de provocar «més decreixement i misèria» amb l’acord de vivenda amb ERC, els Comuns i la CUP