Perfil

Mary Donaldson: D’Austràlia al tron de Dinamarca

La dona del pròxim rei de Dinamarca va estudiar dret i comerç a Tasmània (Austràlia) i va conèixer el príncep hereu en un bar durant els Jocs Olímpics de Sydney l’any 2000. Després dels rumors d’infidelitat de Frederic, la futura monarca del mar del Nord ha optat per la fórmula Pantoja: «Dientes, dientes»

Mary Donaldson: D’Austràlia al tron de Dinamarca

EFE / IDA MARIE ODGAARD

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En la seva segona aparició pública, dimecres passat 3 de gener, després de l’anunci de la nit de Cap d’Any de la reina Margarida de Dinamarca que el 14 de gener firmarà la seva abdicació, el seu hereu, Frederic (55), i la seva dona, la princesa Mary de Dinamarca (51), es van mostrar somrients davant les càmeres, però no es van dedicar ni una sola mirada ni gest còmplice. Estan a punt de convertir-se en els reis de Dinamarca i han de semblar forts tant sí com no, però se’ls notava tirants i amb les mandíbules rígides. "Dientes, dientes", com diria la Pantoja.

Se saben en el centre de totes les mirades, i enmig d’una tempesta mediàtica provocada per les últimes polèmiques del primogènit, amb les seves fotos en tota la premsa internacional amb Genoveva Casanova, la socialité mexicana establerta a Espanya i ex de Cayetano Martínez de Irujo, amb qui van recórrer Madrid.

L’escàndol hauria precipitat la jubilació de Margarida (83), diuen que forçada per l’ultimàtum de la dona dolguda: "O som reis ja, o això s’acaba", segons va revelar el director de la revista Lecturas, Luis Pliego.

Rumors d’infidelitat

No és el primer rumor d’infidelitat que ha d’empassar-se Mary Elizabeth Donaldson des que fa gairebé 24 anys va conèixer el díscol i faldiller hereu danès en els Jocs Olímpics de Sydney el 2000 [per cert, els va presentar durant una nit de copes el seu cosí Felip de Borbó]. El 2017 va transcendir que Frederic hauria pagat pels serveis d’una scort de luxe. Però per força els pengen, i fa anys que per una de les més cèlebres plebees que ha donat Tasmània, a més dels actors Simon Baker o Errol Flynn, es prepara per suportar el pes de la corona i saber de sobres que els reis no es divorcien.

¿Qui li hauria dit a la noia de classe mitjana que va créixer al suburbi residencial de Taroona, en una casa a prop del riu Derwent, juntament amb els seus tres germans grans –Jane Alison (58), farmacèutica; Patricia Anne (56), infermera, i John Stuart (53), geòleg– que algun dia es convertiria en la primera reina que ha donat Austràlia, els antípodes on van ser portats a finals del segle XVIII nombrosos convictes britànics?

Mary és la benjamina del matrimoni format per un professor de matemàtiques i una secretària, tots dos nascuts a Escòcia i que van emigrar a Austràlia després de casar-se en els 60. La seva mare va morir el 1997 i el seu pare es va tornar a casar l’any 2001 amb una novel·lista britànica.

Va estudiar en escoles locals i després es va llicenciar en comerç i dret a la Universitat de Tasmània (1994), on va exercir com a capitana de l’equip d’hoquei. També va fer màrqueting, i es va mudar a Melbourne i Sydney. Fins al 1998 va estar sortint amb un noi, Brent Annells, amb qui va conservar l’amistat, i fins i tot va arribar a convidar-lo al seu casament reial (ell va declinar la invitació i al seu lloc hi va enviar el seu germà).

Mary treballava com a publicista quan va conèixer el príncep hereu, el 16 de setembre del 2000. Segons ha descrit el diari Sydney Morning Herald, la futura reina es trobava amb diverses amigues al bar Slip Inn, discutint sobre si els agradaven més els homes amb cabell al pit o sense, i llavors va aparèixer el príncep Frederic, acompanyat de diversos cosins royals, tots amb les camises obertes. La publicista no tenia ni idea que el noi amb qui va començar a parlar sense parar era l’hereu danès. I no van parar de conversar durant les setmanes que el príncep va ser a Austràlia.

Així van començar un idil·li secret a llarga distància. Ell va viatjar diverses vegades a Austràlia durant el 2001, i la revista danesa Billed Bladet va seguir el príncep per conèixer la seva "nòvia secreta australiana, Mary, una bonica, extravertida, talentosa i potser futura princesa hereva".

Com que la relació anava de debò, Mary va abandonar el seu lloc de treball (després va renunciar a la seva ciutadania i a la seva religió, abans, presbiteriana, i després protestant-luterana) i es va traslladar a París, per evitar la pressió mediàtica de Dinamarca. Treballava com a professora d’anglès en una escola de negocis i de tant en tant volava a Copenhaguen, al palau d’Amalienborg.

Va aprendre danès abans que l’octubre del 2003 el Consell d’Estat i la reina Margarida, a contracor, anunciessin el casament amb el príncep hereu, que es va celebrar el maig del 2004 (pocs dies abans de la de Felip i Letizia).

Amb quatre fills

És mare de quatre fills, Christian –que l’octubre passat va complir 18 anys, i que es convertirà en hereu des del 14 de gener–, Isabel (2007), Vicenç Frederic (2011) i Josefina (2011). En aquells anys, mentre estava embarassada d’Isabel, la reina Margarida va obligar Mary a firmar unes segones capitulacions matrimonials, amb la intenció d’evitar a les arques reials un nou divorci milionari, com el que va viure amb el seu altre fill, Joaquim.

Notícies relacionades

Com la reina espanyola, Máxima Zorreguieta als Països Baixos, o Kate Middleton, princesa de Gal·les, Mary es va convertir en l’objecte de desig de les firmes de moda. El seu estil és clàssic en el seu dia a dia, amb vestits i faldilles midi, en colors neutres i suaus estampats. Però pel que més destaca és per les seves sabates, la seva gran debilitat, sempre de grans cases de luxe. Per a les ocasions de gala, opta pels vestits llargs amb pedreria, sense estridències, i màniga llarga.

Com abans ho van fer altres princeses, com Diana, Charlène de Mònaco i Victòria de Suècia, que van parlar en públic dels seus problemes de salut mental, la princesa del mar del Nord va explicar al novembre en un programa de la televisió danesa que havia patit depressió. "La princesa hereva ha treballat molts anys per combatre la depressió i centrar-se en la salut mental".