La falsa salutació romana

Els feixistes van basar la seva salutació amb el braç dret aixecat en una interpretació errònia perpetuada per la imaginació d’artistes i pintures dels segles XVIII i XIX, com les de Jacques Louis David o Jean-Léon Gérôme.

La falsa salutació  romana

Patrycia Centeno

2
Es llegeix en minuts
Patrycia Centeno
Patrycia Centeno

Experta en comunicació no verbal.

ver +

Visualitzar un miler de persones vestides de fosc aixecant el braç dret perfectament sincronitzats i cridant a l’uníson "present" a Roma pot provocar una barreja de por, llàstima i repulsa. La coreografia, més pròpia de fa un segle, es va produir aquest diumenge passat i ha ocasionat un gran enrenou a Itàlia, on la Constitució prohibeix l’apologia del feixisme, també la gestual. No obstant, la imatge no és nova: cada 7 de setembre la representació es repeteix per recordar l’assassinat de tres militants del Moviment Social Italià el 1978 per grups d’extrema esquerra. La concentració està autoritzada, però no la salutació romana tot i que ningú vulgui o no sàpiga fer res per impedir-ho.

Va ser l’any 1922 quan Benito Mussolini va creure recuperar la salutació popular entre els seus avantpassats romans 2.000 anys enrere com a símbol de connexió amb l’antic imperi que aspirava a ressuscitar.

El polze cap a baix

Suposadament, el saluto romà consistia a estendre el braç i mantenir-lo recte i rígid amb el palmell de la mà adoptant la mateixa inclinació. No obstant, els feixistes van basar la seva salutació en una interpretació errònia perpetuada per la imaginació d’artistes i pintures dels segles XVIII i XIX, com les de Jacques Louis David o Jean-Léon Gérôme. Igual que els emperadors romans no sentenciaven a mort amb el polze cap a baix els gladiadors, la salutació romana fa temps que ha desaparegut de l’art (especialment de les pel·lícules de Hollywood) al demostrar-se com una falsedat històrica.

En l’engany gestual també va caure la Falange Española. Tot i que José Antonio Primo de Rivera va tenir clar que necessitava un color propi per diferenciar-se dels camises negres, no li va importar copiar la salutació feixista en postura i angle. Després, el mateix gest serviria també al bàndol nacional durant la Guerra Civil i primers anys de la dictadura franquista. En el cas de la salutació nazi, Hitler el va modificar lleugerament: la mà es col·locava en horitzontal i va incorporar l’aclamació al líder. De fet, tot i que la salutació feixista va poder servir com a referència, el fürher es va inspirar en la litúrgia dels reis germànics durant la seva coronació.

Notícies relacionades

En els Jocs Olímpics del període d’entreguerres es va produir una confusió considerable perquè la salutació oficial consistia en un gest amb el braç gairebé idèntic a la salutació nazi. En les Olimpíades de 1936 celebrades a Berlín no va quedar clar si els equips feien servir l’acabada d’adoptar salutació nazi o l’olímpica. El gest es va abandonar a partir d’aquell moment i fa només dos anys, el 2022, es va decidir retirar l’estàtua de bronze de l’atleta amb el braç en alt creat el 1928 per l’holandesa Gra Rueb que s’alçava al costat de l’estadi olímpic d’Amsterdam per evitar malentesos.

Amb el temps s’ha acabat descobrint que el gest poc tenia a veure amb la glòria romana: la salutació només és una altra prova més de la ignorància i mentida feixista.

Temes:

Hollywood Hitler