"Podem celebrar que hem sortit d’una crisi molt gran"
«Un 50% dels socis són a Madrid, i entre un 20% i un 25%, a Barcelona. La resta es reparteixen pel país»
La SGAE afronta el seu 125è aniversari després de deixar enrere un cicle de greus convulsions internes. ¿Una oportunitat?
Podem celebrar que hem sortit d’una crisi molt gran, que hem normalitzat la casa i recuperat els nivells de recaptació que teníem 15anys enrere. Ja no tenim deutes pendents amb Cultura ni amb les entitats internacionals, pels quals fa cinc anys vam estar a punt de desaparèixer.
Va danyar la imatge de l’entitat l’episodi de la roda, en el qual alguns socis tenien grans ingressos d’autor de les televisions per les seves aparicions de matinada, amb audiències ínfimes, interpretant composicions que moltes vegades no eren seves, sinó peces de domini públic acreditades al seu nom. El cas va anar a l’Audiència Nacional. ¿En quin punt està?
Es va acabar la instrucció i ara hi haurà d’haver un judici, que no sé quan serà. El que es jutja són delictes de falsificació d’aquestes obres que presumptament alguns autors registraven com a pròpies i que els reportaven abundants beneficis. Això és una cosa, i una altra, la distorsió del repartiment, ja que no responia a la màxima que fos just i proporcional a l’audiència i al consum que generava. Això era legal durant un temps, però va ser escandalós i s’hi va haver de posar un límit. Però ja vam complir el que ens demanava el ministeri i se’ns va admetre de nou en la CISAC, l’organisme internacional de les societats d’autor.
Aquest 125è aniversari presenta un ampli programa d’activitats que culminarà el 14 de juny amb l’entrega d’unes medalles als autors més significatius de l’actualitat. ¿Els joves artistes urbans perceben la SGAE com un aliat o com un actor estrany que forma part del sistema?
La joventut té una tendència a la rebel·lia que és natural, i l’artista jove, més encara. Però, en el moment en què les seves obres comencen a generar drets, tarda 10 minuts a entendre que això del copyleft està molt bé però que li agrada més el copyright. El que genera drets d’autor de seguida comprèn que necessita una entitat de gestió perquè els recapti.
¿Un Morad està en la SGAE?
Doncs no sé què dir, perquè afortunadament hi ha 132.000 socis. Però Quevedo està en la SGAE. I Rosalía, tot i que ara està en l’entitat nord-americana de drets d’autor, en conserva una part en la SGAE.
ChatGPT no podria funcionar sense violar els drets d’autor. ¿Com es conjuga això?
Sembla que és posar portes al camp, però els juristes estan per a això. La SGAE, en el seu moment, i els autors es van enfrontar a l’aparició del gramòfon, la ràdio, la televisió, les plataformes digitals... Ara estem posant els maons per construir una normativa que ens permeti que els autors es beneficiïn d’aquestes màquines que utilitzen les seves obres per entrenar-se. I perquè qui escolti o miri una cosa feta amb IA sàpiga que ho ha fet una màquina i no un ésser humà.
La música en directe viu dies d’expansió. Es discuteix el 8,5% de la taquilla que cal pagar a la SGAE. El Regne Unit en paga el 3%. ¿Això pot canviar?
Al Regne Unit és més baixa, però no està a la UE. Estem en la mitjana europea, entre el 7% i el8,5%.
El del 125è aniversari arrenca dilluns amb un concert al Palau de l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Miquel Ortega. ¿Per què Barcelona?
Volíem que les celebracions estiguessin repartides i no centralitzades només a Madrid. Tenim activitats, com a mínim, a les set ciutats on tenim seu: Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Bilbao, Santiago i Las Palmas. En el cas de Barcelona, tindrem aquest concert i més endavant un homenatge a Carmen Amaya que s’està organitzant amb el Taller de Músics (el 9 d’abril a Paral·lel 62).
¿Gairebé el 25% dels socis de la SGAE estan a Catalunya?
Va fluctuant, però al voltant d’un 50% es troben a Madrid; entre un 20% i un 25%, a Barcelona, i la resta es reparteixen per tot el país.
Notícies relacionadesLa seva legislatura acaba al novembre. ¿S’hi tornarà a presentar?
Llavors acaba el meu mandat, en principi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034