BCNegra corona el noruec Jo Nesbo amb el premi Carvalho
El comissari del festival de gènere negre de Barcelona, Carlos Zanón, presenta una edició amb 150 escriptors i més de 50 activitats amb l’espionatge com a fil conductor
La cita reflexiona sobre com la tecnologia ens converteix en espies i espiats
El noruec Jo Nesbo (Oslo, 1969) tornarà a Barcelona, una ciutat, que ha trepitjat en nombroses ocasions en els últims anys, amb la seva nova novel·la sota el braç, La casa de la nit, on fa un gir del gènere negre cap al de terror. Però ho farà per un motiu molt més gran, com a mereixedor del 19è Premi Pepe Carvalho, en el marc del festival BCNegra, que el 8 de febrer rebrà, com és tradicional, al Saló de Cent de l’ajuntament, i que reconeixerà la seva dilatada trajectòria amb més de 50 milions d’exemplars venuts en més de 40 idiomes de la vintena de novel·les negres que porta a l’esquena, 13 aquestes protagonitzades pel seu turmentat detectiu Harry Hole, que va crear el 1997.
"És un premi incontestable per a un autor amb un món molt personal, escriptor curiós que intenta maridar el gènere negre amb d’altres, com per exemple el de terror. Premiar-lo a ell és també reconèixer el que va significar la novel·la nòrdica per al gènere, primer amb Sjöwall i Wahlöö i Mankell i després amb Stieg Larsson, que li va donar molta vitalitat", va valorar ahir el comissari de BCNegra, l’escriptor Carlos Zanón, al costat del nou responsable de Cultura de l’ajuntament, Xavier Marcé, a la presentació de la nova edició del festival, que compta amb un pressupost de 115.000 euros.
"Esperit curiós"
Segons el jurat, "en un llibre de Nesbo sempre hi ha una, dues, tres línies argumentals; una acurada documentació, que remet més a un esperit curiós que a un funcionari de l’escriptura; la dosi necessària d’intriga, acció i psicologia dels personatges, així com una mirada a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom vol acceptar".
Nesbo serà un dels més de 150 escriptors que congregarà la cita, que del 5 a l’11 de febrer es desplegarà sota el fil conductor de l’espionatge i la idea de la intimitat en un món virtual, sota el títol Espies com nosaltres. Un lema oportú, va considerar Zanón, quan "hi ha una literatura que està reflectint com la tecnologia ens ha convertit en espies i espiats. Li hem regalat la nostra privacitat perquè els algoritmes ens diguin què desitjar, votar o comprar". Un tema que convida a "la reflexió en una societat de mòbils punxats i eleccions adulterades" i que reflecteix bé el rupturista cartell del dibuixant Javier Olivares.
Nesbo formarà part d’un nombrós planter internacional, en el qual figuren, entre d’altres, el nord-americà Chris Offutt, l’italià Sandrone Dazieri, els argentins Pablo Maurette i Kike Ferrari, la nova veu de les lletres cubanes Eliane Vilar, l’escocès Alan Parks, els britànics Joe Thomas, Lisa Jewell i Steve Cavanagh, els francesos Jérôme Leroy, Bernard Minier i Éric Fouassier o el suec Anders de la Motte. Però no menys complet és el cartell de sospitosos habituals que juguen a casa, com Eduardo Mendoza, Susana Martín Gijón, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett, José Luis Correa, Carles Porta, Marc Pastor, Andreu Martín, Victoria González, Carmen Mola, Toni Hill o Rosa Montero, a més d’escriptors al marge del gènere negre com Juan Tallón i José Ovejero.
La sala La Paloma, la biblioteca Jaume Fuster i el Mooby Bosque (cines Bosque) seran els principals escenaris que acolliran més de 50 activitats gratuïtes (totes batejades amb el títol d’una novel·la de Graham Greene), entre les quals taules rodones, rutes literàries, tallers, exposicions, cine a la Filmoteca i clubs de lectura. També hi haurà un cabaret literari entorn de l’obra de Boris Vian, amb música d’Oriol Tranvia i Pau Mainé i il·lustracions de Miquel Zueras, i un Trivial Negre en directe per a tots els públics.
Notícies relacionadesEn la tríada habitual de rescats d’un autor, un personatge i un llibre, BCNegra posarà la lupa, respectivament, en el regenerador de la novel·la negra japonesa Seicho Matsumoto (1909-1992, les obres del qual està recuperant Asteroide), Lònia Guiu, la primera detectiva del gènere en català creada per M. Antònia Oliver (fins i tot anterior a la policia Petra Delicado de Giménez Bartlett; reeditada per La Magrana), que va morir fa un any, i L’espia que va sorgir del fred (1963), de John Le Carré.
Entre les activitats destaquen un taller del periodista Antonio Lozano sobre tres novel·les d’autors japonesos -Edogawa Rampo, Matsumoto i Hideo Yokoyama- i un true crime ambientat a Tòquio de Richard Lloyd Parry.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao