ELS PREMIS DEL CINE ESPANYOL

"En el cine també ‘se acabó’"

La cantant Ana Belén va aprofitar la gala per denunciar els abusos sexuals en el món de cine, fet que va convertir aquesta edició dels premis del cine espanyol en una de les més reivindicatives, en què també es va demanar «la pau per a Palestina» i el final del «genocidi» a Gaza. Rigoberta Bandini va dedicar el seu guardó a gais i lesbianes perseguits

Pedro Almodóvar, Penélope Cruz i Isabel Coixet van recolzar totes les víctimes

"En el cine també ‘se acabó’"

MARISCAL / EFE

3
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Les cineastes comencen a trencar silencis. El crit del món del cine contra les agressions sexuals ha arribat fins als premis Goya. "Aquí, en el cine, també se acabó", va reclamar la cantant Ana Belén al començar la gala. Les acusacions de violència sexual als cineastes Carlos Vermut i Armando Ravelo han sacsejat la indústria audiovisual espanyola i la reivindicació va ser la gran protagonista de la nit. 

ANA BELÉN. | JOSÉ OLIVA / EUROPA PRESS /

José Oliva

L’artista va exigir igualtat per al món del cine. "És urgent que tots exigim certeses d’igualtat, i això passa per condemnar tots els abusos i la violència sexual i per revisar de manera profunda les estructures que ho permeten", va defensar la cantant. El presentador de la gala, Javier Ambrossi, es va mostrar al costat de les víctimes i va valorar els seus testimonis "admirables i molt valents". "Que el seu valor per denunciar es tradueixi en fets", va destacar el seu col·lega Javier Calvo.

PENELOPE CRUZ Y PEDRO ALMODOVAR | JOSÉ OLIVA / EUROPA PRESS /

JOSÉ OLIVA

Les dones formaven part per primera vegada en els Goya del 61% de les nominacions, però això no es va traduir en més premis per a elles. Una de les guardonades va ser Estibaliz Urresola, guanyadora a millor direcció novella per 20.000 espècies d’abelles, que va aprofitar el seu discurs per condemnar la violència sexual. "És un honor que cada vegada en siguem més i tinguem més força per dir que ja n’hi ha prou, que no volem més violència ni assetjament en el cine ni enlloc", va reclamar.

RIGOBERTA BANDINI. | CÉSAR MANSO / AFP /

César Manso

El lema #SeAcabó va ressonar a la catifa fúcsia des d’abans que comencés la gala. L’espai es va omplir de pai-pais amb el reclam que va repartir l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM) per conscienciar el sector de les situacions d’abús de poder i violència sexual que pateixen les víctimes.

Isabel Coixet. | JOSÉ OLIVA / EUROPA PRESS /

Dones i homes es van posicionar al costat de les afectades. El director Pedro Almodóvar va condemnar fervorosament les últimes acusacions als seus companys de professió. "Tot el país s’ha solidaritzat amb les víctimes i espero que el ministeri corresponent els doni tota mena de suport psicològic i legal", va dir Almodóvar. Per la seva banda, Penélope Cruz es va preguntar per què les víctimes haurien de denunciar quan "en la base de tot i el que més està fallant és un sistema judicial". En la mateixa línia, la directora Isabel Coixet va redundar que els abusos són una qüestió que "transcendeix el sector del cine", i arriba a un "afartament general en la societat".

La guerra de Gaza

Notícies relacionades

No va ser l’única reivindicació. Les últimes dades demostren que només el 7% dels actors viuen de la seva professió i el 77% dels artistes ingressen a l’any menys de 12.000 euros. "Ni som tan rics com la gent es creu ni ens passem tot el dia tocant-nos els nassos", va recordar l’actriu Luisa Gavasa.

Alba Flores va demanar la "pau per a Palestina" abans de presentar un dels premis. Urresola va qualificar de "genocidi" el que està passant a Gaza. I la cantant Rigoberta Bandini va dedicar el seu guardó a millor cançó original per Te estoy amando locamente als seus "amics i familiars del col·lectiu que al pati del col·le han hagut d’amagar la seva manera de ser al ser cridats, despectivament, lesbianes o maricons".