L’apagada de la TDT deixa obsolets des d’avui el 2% dels televisors

EPC

1
Es llegeix en minuts
EDUARDO CALLE

Avui es produirà definitivament l’anomenada apagada de la TDT a l’expirar la data límit establerta pel Govern central per a la desaparició dels canals en definició estàndard (SD) i el seu posterior reemplaçament per la versió equivalent en alta definició (HD). Alguns canals, com TVE i TV-3, van portar a terme la transició en dates recents, però els que encara no ho havien fet, com els d’Atresmedia i Mediaset, deixaran d’emetre avui en la seva versió de qualitat estàndard, i això provocarà que els televisors sense capacitat per funcionar en alta definició quedin obsolets.

L’actualització, que permetrà alliberar espai en l’amplada de banda per destinar-lo a altres tecnologies com les emissions en 4K o la telefonia mòbil 5G, afectarà només un 2% dels televisors d’Espanya, segons dades del Govern. Malgrat això, són molts els dubtes que suscita aquest salt definitiu al HD, que, tot i que molts usuaris no el notaran, implica alguns efectes importants.

Malgrat que els principals canals de cada corporació (La 1, Telecinco, TV-3 i Antena 3, entre d’altres) compten des de fa més d’una dècada amb una versió HD, altres canals secundaris encara no ho han fet. Serà la programació d’aquests canals la que desaparegui per deixar pas a una versió equivalent però de més qualitat, saltant del SD al HD.

Notícies relacionades

Solucions

La solució més ràpida és el canvi de televisor. No obstant, també hi ha opcions més econòmiques, com la instal·lació d’un descodificador capacitat per executar el format HD o la compra d’un dispositiu que converteixi el televisor en una Smart TV i que permeti al seu torn la instal·lació d’aplicacions per mitjà de les quals continuar disfrutant dels canals tradicionals de la TDT. L’altra opció que tenen els usuaris afectats és recórrer a dispositius com l’Amazon Fire TV Stick o el Google Chromecast.