El creador de ‘Dragon Ball’

L’obra de Toriyama, majoritàriament d’anime, ha donat peu a la creació de fins a 24 pel·lícules

El seu primer treball publicat va ser ‘Wonder Island’ (1978), seguit per la sèrie ‘Dr. Slump’

El creador de ‘Dragon Ball’

JUan manuel freire

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diverses generacions d’otakus i simples però igualment apassionats espectadors estan de dol: Akira Toriyama, el mangaka creador de l’univers Dragon Ball, ha mort als 68 anys a causa d’un vessament cerebral agut, segons va informar ahir Bird Studio, l’estudi de manga i disseny de producció que el mateix Toriyama va fundar el 1983.

Un any després, el 1984, la revista antològica Weekly Shōnen Jump començava a publicar les aventures en manga de Son Goku, un xaval amb cabells punxegust i cua de mico que marxava a la recerca de set esferes llegendàries que, al ser reunides, haurien de fer aparèixer a un drac que concedeix desitjos. Ho feia adoptat per Bulma, jove aventurera més informada inicialment sobre la llegenda que el mateix Goku. I l’elenc de personatges inesborrables no acabava aquí, ni de bon tros: també hi havia l’avi lluitador Muten Roshi, més conegut com a Follet Tortuga, o el millor amic del nostre heroi, el petit calb Krilin, entre d’altres.

Toriyama es va rendir amb el manga original el 1995, quan va deixar la sèrie en un final obert. Llavors Dragon Ball s’havia convertit en tot un fenomen a Espanya gràcies a dues sèries de Toei Animation, les aquí conegudes com Bola de Drac (1986-1989) i Bola de Drac Z (1989-1996). Al dir "aquí" no parlem només de Catalunya: per exemple, la primera sèrie va ser devorada en els 90 per nens i adolescents valencians a través d’una TV-3 que podia veure’s amb serioses interferències; quan va arribar a Canal 9, un any després de la seva estrena a la televisió catalana, ho va fer amb un doblatge diferent que ens va costar acceptar.

Lluny del Japó

Va ser el 1992 quan, per fi, vam poder començar a col·leccionar el manga en la molt venuda edició de Planeta DeAgostini, que va tenir una versió en castellà i una altra en català. "Planeta estava molt a gust editant còmic americà. Però quan vaig descobrir Bola de Drac a la tele vaig decidir que volia editar-lo", ens explicava el seu antic director editorial Antonio Martín al Saló del Manga de Barcelona del 2017. "L’empresa em va dir: ‘Tu mateix’. Vam començar a bombardejar l’editorial japonesa [Shūeisha] amb faxos, però l’únic que vam obtenir va ser silenci". Sis mesos després del primer intent de comunicació, va arribar l’esperada resposta. I no va ser complicat arribar a l’acord que va aconseguir que Dragon Ball es publiqués per primera vegada fora del Japó.

Amb el temps, allò va acabar sent una franquícia mediàtica amb més tentacles que el Rei Galàctic: fins a 24 pel·lícules s’han estrenat basades en la creació de Toriyama, majoritàriament d’anime, però també, no ho oblidem, el film nord-americà d’imatge real del 2009 Dragonball Evolution, un exercici de blanquejat del mite que va indignar els fans i va ser més aviat ignorat pels neòfits.

La creació de Toriyama ha deixat una empremta indeleble en el manga i anime posteriors, com demostra una altra famosa franquícia, One Piece, més que inspirada en Dragon Ball segons el seu creador, Eiichirō Oda. Quan el pirata Monkey D. Luffy diu "gomu gomu no" abans de llançar algun dels seus peculiars atacs, és inevitable pensar en el llegendari "kame kame ha" ideat per Toriyama.

Notícies relacionades

‘Sand Land’ a Disney+

Nascut el 5 d’abril de 1955 a Kiyosu, Toriyama va estudiar disseny gràfic a l’Escola Superior Industrial d’Aichi. Després de graduar-se, va treballar en una agència de publicitat creant pòsters. Cansat d’un ambient massa opressiu, va deixar el lloc i va començar a dibuixar manga. El seu primer treball publicat va ser Wonder Island (1978), al qual va seguir la popular sèrie Dr. Slump (1980-1984), sobre una delirant ginoide amb forma de nena i força sobrehumana: mítica Arale, també vista en versió anime a partir de 1981. Després de deixar Dragon Ball, es va dedicar, sobretot, a crear mangues d’històries curtes com Cowa! (1997-1998), Kajika (1998) o Sand Land (2000), la versió animada del qual es va poder veure al festival de Sitges passat i tindrà una extensió en sèrie disponible a Disney+ des del 20 de març.