La societat, a judici

La societat, a judici
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cédric Kahn posa en escena, amb un estil auster, molt directe, l’últim dels judicis que es va celebrar contra Pierre Goldman, un delinqüent francès d’esquerres que el 1970 va ser acusat de diversos atracaments, un d’aquests, amb delicte de sang. L’actor que interpreta un dels seus advocat és Arthur Harari, guionista d’Anatomía de una caída, de Justine Triet: el cine processal ha tornat amb força a França (hi cal afegir Saint Omer: el pueblo contra Laurence Coly), però el seu tractament i la seva metodologia resulten diferents de l’efecte que sempre ha tingut a Hollywood aquesta modalitat dramàtica, de Dotze homes sense pietat a Veredicte final. Els judicis són mostrats ara lluny de tot fast espectacular i sense suspens, sotmesos a una dissecció gairebé quirúrgica pels respectius cineastes.

Notícies relacionades

Goldman es defensa millor a si mateix que a través dels seus advocats. És bel·licós i feridor a l’estrada, amb una posada en escena de si mateix vehement, i els representants de l’acusació parlen i actuen com no podrien fer-ho avui en un judici, aixecant-se, fumant, insultat i girant al voltant de l’acusat: el film és també un document d’un altre temps.

Tot resulta molt epidèrmic, però Kahn rebaixa la tensió a través d’una realització equànime i pausada. Goldman sempre va dir que ell no havia matat dues dones en l’atracament a una farmàcia. El judici va acabar deixant en res les manipulacions exercides per la fiscalia i la policia, però el film no s’acontenta amb això: es pot veure també com el retrat d’una societat en crisi, dels seus defectes i de la seva apologia d’una justícia i una llibertat enganyoses. No és Goldman el que és jutjat en la cinta, sinó la societat en la qual va viure.

Temes:

Hollywood Cine