10 títols clau del D’A Festival Cinema BCN
El festival D’A de Barcelona, consagrat al cine d’autor, inicia avui la seva nova etapa en una edició que té com a principals protagonistes les directores Alice Rohrwacher i Catherine Breillat. Amb una especial atenció al cine espanyol més inquiet, el certamen ofereix una panoràmica de present (Isaki Lacuesta, Tsai Ming-liang, Rady Jude, Cristi Puiu, Wang Bing, Clara Roquet), entreveu l’horitzó futur (Celia Girado, Sofia Exarchou) i no oblida el passat: en el D’A d’aquest any podran veure’s el film pòstum de Jean-Luc Godard i una sèrie de curtmetratges d’Agnès Varda, directora que serà objecte d’una pròxima exposició en el CCCB barceloní, a més d’un antic film rocker de l’irreductible Aki Kaurismäki. Destaquem 10 títols a tenir en compte.
‘Segundo premio’
ISAKI LACUESTA I POL RODRÍGUEZ
Isaki Lacuesta i el seu codirector, Pol Rodríguez, reinterpreten amb tacte i sensibilitat la història, o la llegenda com prefereixen dir-li ells, de Los Planetas, el grup més important de l’indie musical espanyol. El relat bascula entorn de l’absència de la primera baixista de la banda granadina i la gestació del seu tercer àlbum Una semana en el motor de un autobús. No és de cap manera un biopic i transcendeix la funció de les pel·lícules biogràfiques sobre músics de rock per reformular una certa poètica al voltant de la veritable independència. 4 d’abril, 20.00. Paral·lel 62; 5 d’abril, 21.15, Aribau 3.
‘Un lugar común’
CELIA GIRALDO
Un talent emergent, el de Celia Giraldo (realitzadora del videoclip de Rigoberta Bandini i Amaia i de diversos episodis d’Això no és Suècia) i un altre de consolidat, el d’Eva Llorach (protagonista de Quién te cantará) s’uneixen en aquesta aproximació a la vida d’una dona corrent, entregada a la seva feina, la seva casa i la seva família, per a qui tot canvia dràsticament quan l’acomiaden de l’empresa. L’intent de reorganitzar-se com a mare no és tan fàcil com havia cregut: les necessitats i els motius han canviat i la crisi amenaça. 7 d’abril, 20.45, Teatre CCCB; 9 d’abril, 21.30, Casa Montjuïc.
‘In water’ i ‘El nostre dia’
HONG SANG-SOO
No hi ha un sol festival de cine que no vulgui projectar en els últims temps una pel·lícula de Hong Sang-soo, el director més fecund del recent cine sud-coreà, a una mitjana de dos films cada any. Doncs en aquest D’A no n’hi ha un, sinó dos, i en sessió doble com les d’abans. In water arriba de la Berlinale: tot just una hora de metratge per relatar la recerca, per part d’un actor cansat del seu ofici, d’una història ideal que li permeti realitzar el seu primer curtmetratge, una cosa que trobarà a l’illa de Jeju. El nostre dia, presentada a Gijón i una mica més llarga, gira sobre homes, dones, avis i gats, al gust repetitiu del director. 7 d’abril, 19.45 i 20.30, Aribau 3.
‘Youth (Spring)’
WANG BING
La directora de Libertad i coguionista de Creatura dirigeix amb Júlia de Paz aquesta sèrie produïda per Disney+ al voltant de com afecta en la vida d’un grup de dones el descobriment de les restes d’una antiga companya que va desaparèixer 20 anys enrere a Mallorca, durant el viatge de fi de curs. Secrets i mentides. Repartiment d’altura amb Irene Escolar, Elena Anaya, Belén Cuesta, Itziar Atienza i Marta Etura. Projecció del primer episodi: 9 d’abril, 19.15, Teatre CCCB.
‘El último verano’
CATHERINE BREILLAT
De Catherine Breillat podrà veure’s una àmplia panoràmica de la seva obra durant el festival, però destaca l’estrena del seu últim treball, El último verano, que la directora presentarà a la Filmoteca. Un film, com sempre en ella, al límit de les pulsions amoroses i sexuals. Incòmode, també com sempre, ja que tracta la relació que una dona burgesa i brillant advocada inicia amb el fill d’un anterior matrimoni del seu marit. Remake d’un film danès més conservador en la relació amorosa amb el delicat tema tractat. Léa Drucker, una de les actrius franceses més cotitzades, encarna la protagonista. 9 d’abril, 20.00, Filmoteca de Catalunya.
‘Le retour’
CATHERINE CORSINI
Directora de considerable prestigi, tot i que poc coneguda entre nosaltres (La nueva Eva, El ensayo, Un amor d’estiu, Un amor imposible i La fractura són algunes de les seves pel·lícules), Catherine Corsini relata de manera impetuosa a Le retour la possibilitat d’un retrobament amb les arrels pròpies. És un drama polític, o polititzat, però que explora igualment la consciència individual, la identitat i la pertinença. La seva protagonista és una dona de raça negra, de mitjana edat, que té cura dels fills d’una adinerada família parisenca i blanca. Ara té l’oportunitat de tornar amb aquests a l’illa de Còrsega, el lloc del qual va haver de marxar temps enrere deixant allà les seves filles. 6 d’abril, 21.30, Aribau 1; 7 d’abril, 17.30, Aribau 2.
’MMXX’
CRISTI PUIU
Pel·lícula sense concessions, una cosa innegociable en Cristi Puiu, el nom més important del nou cine romanès, autor de l’essencial La mort del senyor Lazarescu. En el seu últim treball torna a radiografiar les misèries de la suposadament puixant Europa, ara després dels efectes de la pandèmia i el confinament, a través de diversos episodis en els quals la càmera escruta impassiblement els personatges i aquests se sotmeten a una dissecció quirúrgica. 11 d’abril, 20.00, Aribau 3; 12 d’abril, 18.00, Zumzeig.
‘Leningrad cowboys go America’
A. KAURISMÄKI
Només al nostre estimat cineasta finlandès podria acudir-se-li formar una banda de rockabilly amb destí a protagonitzar algunes de les seves pel·lícules, tant curts com llargmetratges. Aquesta, datada el 1989, és la més famosa: l’agent del grup amb tupès que desafien les lleis de la gravetat els porta als Estats Units amb l’esperança espúria de triomfar. Road movie en tota regla, musical, sarcàstica, melancòlica, una comèdia negra que parla del triomf i del fracàs sense gairebé despentinar-se. Alejandro G. Calvo repassarà l’obra de Kaurismäki a l’acabar la projecció. 6 d’abril, 16.30, Teatre CCCB.
‘La quimera’
ALICE ROHRWACHER
Notícies relacionadesLa directora italiana, a qui s’atorgarà el Premi D’A 2024 (l’any passat es va concedir a la realitzadora francesa Céline Sciamma), presenta el seu últim treball, centrat en els somnis i quimeres de diversos personatges. Rohrwacher barreja realitats i faules, certeses i elements fantàstics amb l’estil que la caracteritza des del seu anterior Lazzaro feliç. No falta a la cita la seva germana actriu, Alba Rohrwacher. El film va ser presentat a Cannes i guardonat a Valladolid. 8 d’abril, 17.15, Teatre CCCB (l’endemà, al mateix escenari, a les 17.45, l’autora celebrarà una trobada amb el públic, que serà d’accés gratuït).
‘Las largas sombras’
CLARA ROQUET
Documental del prestigiós director xinès sobre un districte de treballadors situat a prop de Shanghai al qual arriben cada any desenes de joves procedents de les parts rurals i més desfavorides del país. Wang Bing filma càmera en mà aquests adolescents en les seves difícils condicions de treball i en les seves no menys miserables condicions de vida, seguint-los després quan tornen als seus llocs de naixement per celebrar l’Any Nou xinès. Una joventut destrossada. 8 d’abril, 19.00, Aribau 2; 11 d’abril, 19.00, Aribau 4.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia