Al mestre i amic
Joan Guerrero: Fotoperiodista (Tarifa, 1940-Santa Coloma de Gramenet, 2024). Per als professionals de diverses generacions va ser un referent absolut. Parafrasejant Atahualpa Yupanqui, li agradava recordar: «Primer la persona, després el fotògraf. Amb el temps el fotògraf serà millor».
El semàfor verd s’acosta, amb aquesta metàfora tan poètica i divertida et referies a la mort mirant-la de perfil o de reüll, com si es tractés d’un retrat en blanc i negre. El vent i el salnitre de la teva enyorada Tarifa (Cadis) junt amb el corrent calmat del Besòs al seu pas per la teva estimada Santa Coloma de Gramenet et faran estar a prop de Machado, Lorca, Rosalía de Castro, Beethoven, Vittorio De Sica, Juan Rulfo...
Per als fotoperiodistes de diverses generacions has sigut el referent absolut per la teva qualitat humana, ètica, humilitat, coherència, sensibilitat i mestria en els teus llibres, exposicions, conferències, treballs periodístics i solidaris. On les teves passions per la poesia, el cine, la música clàssica i popular, sempre latents, omplen les teves imatges d’"ànima, vida i cor", que, com canta el bolero i tu ens recordaves sempre, ha de tenir tota bona fotografia, i si és una miqueta imperfecta, millor; i acompanyada d’unes precises paraules ¡fins i tot pot volar!
Conversar amb tu sempre era assistir a una classe magistral, sentir-te explicar històries de la lluita clandestina antifranquista junt amb Pasqual Maragall, Monferrer, etc. Memorables eren els teus relats dels viatges per Llatinoamèrica amb el bisbe Casaldàliga, o amb Gabicho, l’amic comú amb Sebastião Salgado.
Aquestes paraules del mestre Joan Guerrero amb el seu càlid accent andalús són tota una declaració ètica per a les generacions de fotògrafs i fotògrafes que l’admirem. "Don Juansito, així em deia un pobre agricultor que vivia en una vella barraca a Llatinoamèrica. Quan li vaig dir que ens havíem d’acomiadar perquè tornava a Europa, em va regalar embolicats en un paperet un parell d’ous; era l’únic que tenia... És el premi més gran que podria haver rebut".
Nascut a Tarifa el 1940, en plena postguerra, "on les dones vestien un dol gairebé etern" i "el vent ens ajudava a ser més lliures". Recorda que va ser allà al costat d’un vaixell encallat a la platja de Los Lances on va començar a fer els seus primers enquadraments fotogràfics amb una capsa de llumins que es va construir a tall de càmera. Un temps després, junt amb la seva família es van traslladar a Puerto Real (Cadis). "Sempre tenia les mans cremades per haver de treure, a temperatures altíssimes, els maons dels forns durant les 12 hores de treball, cobert de suor i cendres".
Bitllet d’anada
El 1964, "em vaig encaminar cap a l’estació de tren, sabia que el bitllet era d’anada". En la seva arribada a Barcelona, després d’un temps treballant a la construcció, va començar el seu ferm compromís social, així com també la presa de contacte amb les arts gràfiques i la fotografia professional. Sempre esmentava amb emoció que totes aquelles dures vivències de joventut van ser aliment per a l’ànima i una autèntica escola de vida, que marcarien per sempre, junt amb el cine, la música i la poesia, el seu treball com a fotògraf. Va ser a Santa Coloma de Gramenet, amb Mari Carmen, on va crear la seva família. "Van néixer els nostres fills Ernesto i Laura. Va ser aquí on els meus pares van morir, i aquí on vaig descobrir la grandesa de la solidaritat, el compromís sagrat de la lluita per un món on els que no tenen res, tinguin. Vaig conèixer l’amistat, el respecte i la convivència. Aquí, un dia, el nostre fill Ernesto se’ns en va anar...".
Sempre ens recordava, parafrasejant Atahualpa Yupanqui, mirant-nos als ulls amb veu ferma i el dit índex aixecat cap al cel, que "primer la persona, després el fotògraf. Amb el temps el fotògraf serà millor". Un regal molt especial han sigut els últims anys a l’Associació Catalunya Mirades Solidàries, on juntament amb un grup d’amants de la fotografia ens has permès aprendre sota la teva mestria que quan la solidaritat, la fotografia, la paraula i l’amistat s’uneixen fan possible que els somnis i els petits grans miracles es facin realitat.
Enyoraré el teu talladet amb la llet "molt, molt calenta". Així demanaves sempre el cafè al matí, per portar-te la contrària en algun tema, un servidor demanava el cafè amb la llet "ben, ben freda". Al migdia o a la tarda, la cerveseta ben fresqueta; aquí ja estàvem completament d’acord.
Notícies relacionadesD’ara endavant recomano mirar les teves fotos amb els ulls tancats i en silenci, només els obrirem per eixugar-nos les llàgrimes d’emoció i gratitud eterna.
¡Gràcies per tant, mestre Joan Guerrero.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- Pimec celebra mig segle amb els expresidents de la Generalitat
- Aritmètica parlamentària El Govern central negocia in extremis amb Junts per salvar la pujada de les pensions després del no del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament
- Entre Vila-real i l’Hospitalet Cau un clan familiar que es va apropiar de 19 vehicles d’alta gamma d’un servei de subscripció conegut com ‘el netflix dels cotxes’
- Sanció «molt greu» Treball multa Glovo per preguntar en les seves entrevistes de feina per la identitat de gènere dels candidats