Dia del llibre i la rosa

Sant Jordi recupera tota la Rambla en la primera edició amb copagament

La llista de més venuts serà de «tendències» i no serà definitiva fins al dia 29

Hi ha 336 estands de copagament i 7.000 espais gratuïts per tota la ciutat

La diada del 23 d’abril arriba amb rècord d’estands, esponjada per set districtes de Barcelona i mantenint l’exitosa zona professional del passeig de Gràcia, on per primera vegada es cobra una quantitat pels serveis.

Sant Jordi recupera tota la Rambla en la primera edició amb copagament

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el que serà el primer Sant Jordi en dia feiner des de la pandèmia i el primer amb copagament a l’espai professional del passeig de Gràcia, dimarts vinent 23 d’abril la diada del llibre i la rosa recuperarà en la seva totalitat el lloc on va néixer, la Rambla de Barcelona, des de Santa Mònica fins a Canaletes. És una de les novetats, juntament amb l’augment de parades de llibres a la ciutat, que ahir van anunciar el president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, i Jordi Ferré, representant de la Cambra del Llibre, que agrupa els gremis de llibreters, editors, distribuïdors i impressors de Catalunya.

En la presentació, van assenyalar que són optimistes després d’un primer trimestre del 2024 positiu i que esperen poder mantenir les xifres de rècord del 2023, en les quals es van vendre 1,87 milions d’exemplars (el 48% en català) i es va aconseguir una facturació de 24 milions d’euros, que segons els llibreters, és l’equivalent a la d’un mes de l’any.

Eixample i Ciutat Vella

El ja consolidat espai professional de passeig de Gràcia (com l’any passat, tancat al trànsit) acollirà 336 estands de llibres, 16 més que el 2023, als quals cal sumar un centenar de parades de venda davant de les llibreries i les instal·lades en altres espais de la ciutat. Hi haurà 214 taules de firmes d’autors, una més que l’any passat.

A Ciutat Vella es desplegaran 94 estands. En aquest districte, a més de mantenir el passeig de Lluís Companys com a espai específic per al còmic i la literatura infantil i juvenil, es recuperarà la Rambla totalment (amb estands de llibreries, roses i entitats del barri), enllaçant amb el passeig de Gràcia i després amb Gran de Gràcia, també tallat, i amb parades de venda des dels Jardinets fins a Travessera, de manera que es crearà un gran eix festiu de mar a muntanya.

En una edició que esponjarà la diada per set districtes de Barcelona, de les Corts a Sant Martí, Sant Andreu o Sarrià, una altra novetat serà l’espai davant la multipremiada biblioteca García Márquez, a la Verneda, que a més d’estands acollirà activitats i, prèviament, la lectura del pregó de Sant Jordi, a càrrec de l’escriptor britànic de literatura infantil David Walliams.

Del Arco va revelar un canvi en l’esperada i mediàtica llista dels més venuts que s’avanci la mateixa tarda de Sant Jordi, encara abans del tancament dels punts de venda i de tenir dades ni de bon tros definitives, i que per això generi enutjos com el de l’any passat per les variacions de pujades i baixades del podi. Aquest any, la tarda del 23 d’abril, el gremi de llibreters donarà "una llista de tendències amb els cinc títols que s’estiguin venent més" per gèneres (ficció, no ficció i infantil i juvenil) segons les dades rebudes fins aquella hora; el dia 24, oferiran una altra llista actualitzada, i, el dia 29, sí, la llista definitiva.

El president dels llibreters va recordar que aquest llistat dels més venuts només representa el 5% o 6% de tot el que es ven per Sant Jordi. "Cada vegada és més transversal i és bo perquè arriba a més editors i més autors i a un fons que fa creure en la indústria del llibre del país i que el percentatge del llibre en català pot continuar creixent".

En una edició que arriba marcada per la polèmica d’algunes veus del sector que es van manifestar en contra del copagament simbòlic (des de 80 euros per sis metres per a agremiats; 20 euros més per a no agremiats) per tenir estand en l’espai professional del passeig de Gràcia, on arriben a concentrar-se un milió de persones, tant Ferré, com Del Arco, junt amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, van defensar el nou model.

"Hi ha qui ha acusat l’ajuntament de cobrar una taxa per ocupar un espai per Sant Jordi. Això no és veritat –va recalcar Ferré–. L’ajuntament cedeix els espais gratuïtament i els diners del copagament s’utilitzen exclusivament per sufragar els serveis de seguretat, de suport i ordre del perímetre, d’electricitat per a ordinadors, il·luminació o datàfons... Això garanteix una seguretat màxima, a més d’una estructura més amable per al visitant que comprarà o buscarà firmes d’autors a l’espai molt més ampli del passeig de Gràcia, sense les aglomeracions de fa anys a la Rambla de Catalunya".

Notícies relacionades

"Hi ha 336 estands de copagament en l’espai professional. El nivell d’acceptació és altíssim. I si no es vol pagar hi ha 7.000 espais gratuïts per tota la ciutat, dels quals encara n’hi ha 2.000 per ocupar. Gran part del sector està d’acord que en aquest espai professional les condicions per treballar són millors, que a més de la llum tens seguretat si hi ha una allau o les firmes sobrepassen límits o cal que passi una ambulància o hi ha una emergència. Organitzar això costa diners", va apuntar Del Arco, davant un cost de 245.000 euros, dels quals la Generalitat n’aporta 175.000 i l’ajuntament 30.000, i convençut que "el copagament ha arribat per quedar-se", tot i que després d’aquest Sant Jordi es mantindrà "la reflexió" sobre un tema sorgit i consensuat "després de moltes reunions del sector".

A la resta de Catalunya, a més de Girona, Tarragona i Lleida, nombroses poblacions s’han sumat a l’aposta per espais específics per a la festa, entre les quals Amposta, Banyoles, Berga, Cerdanyola, Figueres, Mataró, Manresa, Reus, Sabadell, Terrassa, Tortosa, Tremp, Vic i Vilafranca del Penedès.