la gran cita amb la historieta
Comic Barcelona amb Ibáñez en la memòria
La cita amb la historieta torna avui i fins diumenge en la 42a edició, amb un centenar de convidats i apostant per les sinergies amb el cine i el fantàstic a la recerca del públic jove i l’aliè a la vinyeta
¿Imaginen Mortadelo sense la seva calba i presumint de la seva profusa i «bonica» melena? Doncs aquí el teniu, en un parell de pàgines de La verdadera historia de Mortadelo y Filemón on tot seguit el professor Bacterio li dona una fricció capil·lar invenció seva i li promet: «Mai més haurà de preocupar-se per la seva cabellera…!». I, efectivament, en les dues vinyetes següents, la loció li deixa un «crani descapotable» de per vida. Aquests són dos dels 50 originals de Francisco Ibáñez, alguns d’inèdits i poc vistos, com l’únic dibuix en el qual va tocar el tema de la covid, que formen part de l’exposició homenatge al mestre del còmic mort que des d’avui i fins diumenge li ret Comic Barcelona. És aquest un dels emotius reclams del festival, que torna a desplegar-se en els 50.000 metres quadrats dels pavellons 2 i 5 i la plaça de l’Univers de Fira Montjuïc en la que probablement és la seva edició, la 42a, més freqüentada en convidats, un centenar, entre ells, la Gran Premi d’Angulema Posy Simmonds i Beto Hernández, i la que donarà més protagonisme al cine.
Comic Barcelona Amb Ibáñez en la memòria /
El saló obre portes amb més expositors (220), un pressupost de 920.000 euros (70.000 més que el 2023) i esperant igualar els 110.000 visitants de l’any passat. L’objectiu, apunta la seva directora, Meritxell Puig, és «atraure més públic i un públic nou, posant èmfasi en el jove». Per a això, han reforçat els llaços i sinergies del món del còmic amb altres disciplines com el cine, els jocs de rol i, com a novetat, la fantasia, la ciència-ficció i el terror, amb la nova secció Utopia, amb activitats i xerrades sobre Lovecraft, Tolkien o Brandon Sanderson. L’aposta és per un model fidel a «la divulgació i promoció de la historieta» que «no té res a veure amb una Comic Con i sí amb una programació més cultural» que busca atraure un públic no habitual del còmic.
Comic Barcelona Amb Ibáñez en la memòria /
Aquest saló arriba després que el gener passat es presentés el primer Llibre Blanc del Còmic a Espanya que si bé confirmava que és un mercat puixant en vendes i en vida cultural, també constatava la precarietat de la majoria dels autors, dels quals només un 21% pot viure del còmic i el 64% no arriba al salari mínim. També arriba just després d’una diada de Sant Jordi en què l’11% del total de llibres venuts van ser còmics. En castellà, van representar el 16% i, en català, el 7%, havent crescut aquest últim vuit punts respecte al 2023.
Xerrades i exposicions.
Molt diversos són els temes de les mostres d’aquest any, però d’obligat compliment serà acostar-se a El nostre Ibáñez. A més de 50 originals, es recuperen els dibuixos que més de 85 col·legues li van dedicar pels seus 80 anys (literalment habitant els pisos d’uns quants 13, Rue del Percebe) i dedicatòries de lectors.
Un altre homenatge pòstum rep Trini Tinturé, morta aquest gener als 88 anys i que l’any passat rebia el Gran Premi del saló. Una mostra recorre la trajectòria d’aquesta pionera de la historieta espanyola, autora d’Emma, la encantadora, que es va prodigar en el mercat europeu, i visibilitza les figures d’altres autores de la seva generació que van obrir camí. Que d’algunes hagi sigut impossible trobar una fotografia o els anys de naixement i mort prova com de necessària que és la seva recuperació.
També les dones, 30 autores, són omnipresents a la mostra Bruixes-Sorginak-Brujas. Aquelarre il·lustrat. Dibuixants com Nadia Hafid, Carla Berrocal, Teresa Valero, Cristina Durán, Ana Galvañ o Sara Soler es donen cita entorn de la foguera de l’imaginari de bruixes.
I en l’univers fantàstic de Mad Max s’acosta una altra exposició, amb dibuixos de diversos artistes, amb cúpula del tro inclosa, introbables novel·les i pòsters de cine i cobejats cotxes en miniatura. Tot un repàs del fenomen de la saga de George Miller coincidint amb l’estrena, aquest mes, de la nova pel·lícula de la sèrie, Furiosa.
Una altra mostra revela el mètode de treball de Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido per realitzar la seva premiada sèrie Blacksad, presidida pel gat detectiu mida XXL, mentre que el literalment fantàstic pinzell de Tomás Hijo, autor del Tarot de Guillermo del Toro, es revela en espectaculars il·lustracions.
Mafalda, còmic i futbol, còmic i rock, manga, superherois, fanzins o els 100 anys del naixement de Josep Coll són alguns dels temes que destaquen en les xerrades i taules rodones al costat de masterclass i tallers de còmic i animació.
Convidats.
En una ferma aposta pels creadors arriba un planter de firmes tant internacionals com nacionals. Venen més enllà de les fronteres, entre d’altres, la britànica Posy Simmonds (Gran Premi d’Angulema 2024), el nord-americà Beto Hernández (Palomar), el suís Martin Panchaud (El color de las cosas), els francesos Georges Bess (Notre-Dame de París) i Lisa Lugrin (Jiujitsufragistas), els italians Tanino Liberatore (RanXerox) i Stefano Casini, las autoras de Monstress Marjorie Liu i Sana Takeda, la finlandesa Max Sarin (Se ha horneado un crimen), els alemanys Mikael Ross (Aprendiendo a caer) i Max Baitinger (Sibylla), l’holandès Erik Kriek (La fosa) i l’argentí Liniers.
Sala de cine.
Aquest any cobra especial protagonisme la secció Comic Vision, amb la gran Sala de Cine on, com a novetat, dissabte i de la mà del Festival de Sitges, hi haurà una marató cinèfila que s’allargarà més enllà del tancament del saló, fins a les dotze de la nit. S’hi projectarà El cuervo, mítica cinta en el rodatge de la qual fa 30 anys moria en accident Brandon Lee i de la qual aquest any arribarà un remake. Dissabte també hi haurà projeccions de les cintes d’animació Dispararon al pianista, de Mariscal i Fernando Trueba, i Heavies tendres, de Juanjo Saéz. Divendres, el plat fort serà Paco Roca, amb documental i xerrada acompanyant l’estrena de La casa, basada en el còmic sobre el seu pare. El dibuixant, que dissabte farà una xerrada per El abismo del olvido, amb Rodrigo Terrasa, serà present i dialogarà amb el director Álex Montoya. Un altre documental recordarà Purita Campos i Esther y su mundo, de la qual aquest any arriba nova aventura, La boda, de la mà d’Aneke i Carlos Portela. Per a diumenge: projecció de la nominada a l’Oscar Robot Dreams, versió de l’obra de Sara Varon, i estrenes de Shortcomings, basada en el còmic d’Adrien Tomine, i de la cinta espanyola de ciència-ficció Invasión (amb dibuixos de Carlos Giménez). A la zona de l’auditori, dues mostres sobre la realització de Robot Dreams y La casa.
Notícies relacionadesNens i joves.
Amb firmes del famós ratolí periodista Geronimo Stilton, picades d’ullet a l’univers caní de Bluey, un escape room pintacares, tallers de còmic i xapes, contacòmics… El ja popular espai Comic Kids tornarà a insistir en la historieta com a perfecta eina per introduir i atrapar els xavals en la lectura. I, pensada per als selfies adolescents, una recreació de l’habitació del protagonista de Heartstopper.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia