La maga encantada

La maga encantada

per jorge fauró

3
Es llegeix en minuts
Jorge Fauró

Riddikulus. En el món de Harry Potter, és un encantament que serveix per defensar-se dels boggarts, éssers màgics que prenen la forma d’allò que més es tem. Així està Joanne Rowling (Gloucestershire, Regne Unit, 58 anys), més coneguda com a J. K. Rowling. L’autora de la saga màgica que enfronta el malvat Lord Voldemort amb el seu antagonista Potter en la mare de totes les batalles fa anys que està embrancada en una altra guerra, de vegades dialèctica, de vegades tuitaire, contra el món transgènere. Hauria sigut un altre de tants respectables punts de vista TERF (acrònim anglès de feminista radical transexcloent), que considera el sexe biològic com a inamovible –el debat entre sexe i gènere, com es neix i com se sent–, però destaca la seva vehemència, potser per pròpia voluntat, potser perquè entra en totes les polèmiques.

El seu comentari més recent, l’últim de molts des que el 2019 va sortir en defensa d’una investigadora britànica acomiadada pels seus tuits transfòbics, dispara directament a diversos actors de la versió cinematogràfica que han sortit en defensa dels drets de les persones transsexuals, els nous boggarts del món muggle (el món no màgic) de l’escriptora. Rowling va escriure: "Les celebritats que es van acollir a un moviment que intentava erosionar els drets de les dones conquerits amb tant esforç (...) poden guardar les seves disculpes per als traumatitzats detractors i les dones vulnerables que depenen d’espais d’un sol sexe".

Expecto Patronum. És un encanteri protector que es fa servir per allunyar els demèntors, criatures sense ànima que, segons el diccionari potterià "s’alimenten de la felicitat de les persones, deixant les seves víctimes amb només sentiments de desesperació i tristesa". Contraris a les posicions de Rowling, els actors Daniel Radcliffe i Emma Watson, Harry Potter i Hermione Granger en la ficció, han rebatut en públic l’escriptora. Desproveït de vareta, Radcliffe va dir: "Qualsevol declaració que contradigui aquesta premissa [que les dones trans són dones], esborra la identitat i la dignitat de les persones transgènere i va en contra de tots els consells donats per les associacions professionals d’atenció mèdica, que tenen molta més experiència en aquest tema que J. K. Rowling o jo". Harry Potter, de mag a demèntor. El mateix que Rupert Grint, el Ron Wesley de les pel·lícules: "Recolzo fermament la comunitat trans".

Incitació de l’odi

Notícies relacionades

Impedimenta. La llatinada de la qual prové aquest encantament no ha funcionat. De moment. A les novel·les de Rowling es fa servir per aturar o alentir una persona o criatura, cosa que no ha evitat que Escòcia, on l’autora resideix, hagi aprovat una llei que castiga la incitació a l’odi basada en la identitat transgènere i contempla fins a set anys de presó. Segons el parer de Rowling, és una llei ambigua, confusa, que facilitarà denúncies infundades i exclou protecció específica per a les dones. L’autora de La vacant imprevista, novel·la per a adults publicada el 2012, ha trobat un aliat important en el primer ministre britànic, Rishi Sunak: "La gent no hauria de ser criminalitzada per declarar fets simples sobre biologia", ha declarat en defensa de Rowling. Davant la possibilitat que pugui ser denunciada per les seves opinions, l’escriptora ha desafiat les autoritats escoceses que li posin les manilles si consideren que ha comès un delicte. També es va referir a aquest assumpte fa un any, quan va ser objecte de discussió la proposta laborista d’una llei similar al Regne Unit: "Amb molt de gust compliré dos anys si l’alternativa és el discurs obligat i la negació forçada de la realitat i la importància del sexe".

Wingardium Leviosa. Un dels encanteris que és més recordat de les novel·les de Harry Potter. Pronunciar-lo provoca que un objecte leviti. Arxifamosa i amb un patrimoni estimat en 1.100 milions de dòlars, únicament superada per Stephen King, J. K. Rowling no levita, però es troba en aquest estadi que ni tan sols arriben a imaginar autors i autores amb qui comparteix ofici. Deu la seva fama a la màgia de Harry Potter, però compta també amb una altra sèrie menys coneguda, la que componen les set novel·les del detectiu Cormoran Strike. Als índexs d’autors no intentin buscar-la pel seu nom, sinó pel pseudònim masculí de Robert Galbraith. És l’únic cas en què J. K. Rowling es permet canviar de sexe i convertir-se en un home.