Tres nits molt avorrides d’Orwell a Barcelona

Richard Blair, fill de l’autor de ‘1984,’ inaugura a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts una placa en honor al seu pare, que va passar tres jornades al terrat de l’edifici vigilant la seu del POUM en la Guerra Civil.

Tres nits molt avorrides d’Orwell a Barcelona

ramón Vendrell

3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Richard Blair, fill de George Orwell i patró de l’Orwell Society, va assistir ahir a la inauguració d’una placa dedicada per la capital catalana a l’autor de Sense ni cinc a París i Londres al vestíbul de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (la Rambla, 115). Orwell va conèixer bé el terrat de l’edifici modernista de Josep Domènech i Estapà. No debades hi va passar tres nits durant els Fets de Maig del 1937. La seva missió com a milicià del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM) era vigilar la seu de la formació, que era al davant, on ara hi ha l’Hotel Rivoli Rambla (com no).

"Per a ell van ser tres jornades molt avorrides –diu Blair–. No va passar res, però suposo que calia estar allà perquè les diferents faccions republicanes estaven combatent entre elles. S’asseia allà a dalt i a estones llegia. Probablement el més emocionant era baixar per l’escala amb el rifle ocult en un camal dels pantalons, com si res. Era alt i tenia les cames llargues. Per a un soldat la guerra és sobretot avorriment". I terror, ¿no? "90% d’avorriment i 10% de terror".

Cafè a Osca

Qui va ordenar a Orwell vigilar des de la teulada de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona va ser el seu comandant, Georges Kopp. Precisament el seu fill Quentin, president de l’Orwell Society, acompanya Blair. Cada dos anys l’entitat organitza una ruta pels llocs on va estar Orwell en la Guerra Civil. Blair i Kopp van assistir dimarts al bateig oficial de l’Orwell Building, part de les instal·lacions de la Benjamin Franklin International School, a Sarrià-Sant Gervasi. Allà es va refer l’escriptor de la ferida de bala al coll que va patir al front d’Aragó. L’immoble va ser durant la contesa el Sanatori Maurín.

Blair i Kopp estaran diumenge vinent en la inauguració del monòlit Orwell pren cafè a Osca, obra de Javier Sauras. A la capital d’Osca, on mai va estar Orwell. El títol de l’obra és una cita a Homenatge a Catalunya. "Els generals republicans a les ordres dels quals va combatre el meu pare a l’Aragó sempre estaven dient: ‘Demà prendrem cafè a Osca’ –explica Blair–. Mai va passar". Ara passarà. "Potser prendrem un whisky també", diu Blair. La iniciativa ciutadana per realitzar i instal·lar Orwell pren cafè a Osca ha recorregut un camí llarg i difícil. Blair té dues paraules per als impulsors: "Moltes gràcies".

1984 mai passa de moda. Potser és la novel·la més pop, tot i que sense la connotació radiant de l’expressió, al contrari. "La novel·la és una advertència sobre el que pot passar si deixes que et controlin –assenyala Blair–. Sempre estarà de moda perquè des de temps immemorial l’home ha intentat controlar l’home, i així continuarà sent. 1984 planteja: atura’t, digereix i entén què pot passar si deixes que et controlin la vida".

Tecnologia controladora

En temps d’Orwell l’amenaça controladora se cenyia al totalitarisme polític, un impuls al qual no li va gens malament en l’actualitat. I al qual s’ha sumat, considera Blair, un altre impuls totalitarista. "Les corporacions tecnològiques han acumulat tanta informació sobre nosaltres que disputen als governs el seu rol tradicional de control de la gent", indica.

Notícies relacionades

Blair destil·la Homenatge a Catalunya en dos blocs. D’una banda, el "naïf" Orwell va caure del bàndol revolucionari per les barrabassades estalinistes. D’altra banda, va quedar "admirat pels voluntaris que van lluitar pels oprimits".

George Orwell, pseudònim d’Eric Arthur Blair (1903-1950), i la seva dona Eileen, de soltera O’Shaughnessy (1905-1945), van adoptar Richard Blair el 1944.