La 48a edició del festival d’estiu de barcelona
Imprescindibles del Grec 2024
Del 26 de juny al 4 d’agost, el Festival Grec ofereix propostes per a tota mena de públic. Aquesta 48a edició inclou 81 espectacles i més de 50 activitats. Aquí us n’oferim 15 d’imprescindibles:
Silvia Pérez Cruz.
És una de les cantants catalanes més versàtils, amb un do especial per traspassar l’escena. El públic ha pogut disfrutar del seu talent en diverses edicions del Grec, que aquest any inaugura amb una presentació molt especial del seu últim disc, Toda la vida, un día. Serà un espectacle ple de complicitats que la portarà durant tres dies a convocar molts dels artistes que admira, com Natalia Lafourcade, la bailaora Rocío Molina i un geni veterà com el guitarrista flamenc Pepe Habichuela, però també a Damien Rice, Carmen Linares, Salvador Sobral, Rita Payés, Nico Roig, Carme Canela i Judit Neddermann, entre d’altres. Teatre Grec. Del 26 al 28 de juny.
Assaig de ‘Glups!’, de Dagoll Dagom. /
Cicle Xavier Bobés.
Una de les perles d’aquest Grec. Són tres espectacles d’aquest creador d’espectacles deliciosos, delicats i poètics que requereixen intimitat per poder ser apreciats. Dos estaran interpretats per altres artistes, Cosas que se olvidan fácilmente, per Francesco Sinopoli, i La cabeza en las nubes, per Marc Guillén. Bobés sí que participa en Tumbalafusta, la seva última proposta realitzada amb La Ruta 40 i Pau Matas. Teatre Lliure. Montjuïc. Del 29 de juny al 7 de juliol.
‘Sonoma’.
Si no heu vist l’espectacle de La Veronal, no us el perdeu. Marcos Morau, director de la companyia de dansa contemporània que triomfa a Europa, rendeix homenatge als orígens aragonesos de Luis Buñuel i a les dones amb una obra protagonitzada per magnífiques ballarines. Totes les que han participat en aquesta creació des que es va inaugurar en el Grec del 2020 al MNAC s’uniran per celebrar una funció que tindrà un altre element nou, la música de Maria Arnal, que reformularà aquesta proposta de La Veronal. Teatre Grec. Dies 6 i 7 de juliol.
Pau Debon, d’Antònia Font, al Palau de la Música el febrer passat. /
‘¿Qui som?’..
Baró d’Evel explora en allò que ens manté vius i amb ganes de resistir i tirar pa’lante. Una dotzena d’artistes participen en aquesta nova proposta de l’aclamada companyia catalanofrancesa que uneix circ, teatre, dansa i objectes amb gran imaginació. En l’espectacle afloren el món interior i els somnis, treballats a partir de materials com el plàstic i l’argila, entre d’altres. ¿Qui som? tindrà nous formats en el futur. A aquest el seguiran una proposta més íntima, en solitari, i una instal·lació. Teatre Grec. Del 25 al 27 de juliol.
‘La gran nit de Dagoll Dagom’.
Més d’un centenar d’intèrprets participen en aquest espectacle únic que rememora el mig segle de vida d’una històrica companyia catalana que va triomfar amb musicals en català com Antaviana, Glups!, Flor de nit, El Mikado i Mar i Cel, la seva obra més popular i que s’acomiada del públic la temporada vinent. La seva gran nit estarà plena de sorpreses i la capitanejarà Daniel Anglès. Ariadna Peya s’encarrega de les coreografies. Teatre Grec. De l’11 al 13 de juliol.
Assaig de ‘Glups!’, de Dagoll Dagom. /
‘Dämon, El funeral de Bergman’.
La inigualable Angélica Liddell, creadora total, estrena a Barcelona la seva nova creació abans de posar rumb a Avinyó per inaugurar el festival francès. La influència d’Ingmar Bergman i els seus dimonis, la mort i com l’artista suec va planejar el seu últim adeu d’aquest món centren la proposta de l’artista que urga, com ja va fer en el seu aclamat últim espectacle Vudú Blixen, en els seus malsons, somnis i fantasmes. Aquesta vegada ho fa a partir del mateix funeral del director que ell mateix va planificar. Teatre Lliure Montjuïc. 20 i 21 de juliol.
‘Lapis Lazuli’.
Euripides Laskaridis es mou en les interseccions de la dansa, el teatre i les arts visuals, que utilitza per celebrar la fluïdesa de gènere i reinventar arquetips en una obra inspirada en una pedra semipreciosa. Caos i ordre es combinen en un espectacle que explora la por jugant amb les emocions, elements grotescos i còmics. Una enèrgica música rock a tot drap i uns llums estroboscòpics completen aquesta experiència ideal per als que busquin una cosa diferent. Mercat de les Flors. Dies 13 i 14 de juliol.
‘Lapis Lazuli’. /
‘Elizabeth Costello: Set lectures i cinc contes morals’.
El director polonès Krzysztof Warlikowski, un dels grans d’Europa, debuta en el festival amb una obra basada en Elisabeth Costello, una dona gran, àlter ego de J. M. Coetze, que apareix en diversos llibres del Premi Nobel sud-africà. La peça planteja preguntes sobre qüestions socials i existencials, el medi ambient, la injustícia social i el tracte que reben els animals, la gent gran i els malalts. Tretze intèrprets protagonitzen l’obra en polonès amb subtítols. TNC. Sala Gran, 6 i 7 de juliol.
‘The second woman’.
Les australianes Nat Randall i Anna Breckon desafien el públic a experimentar 24 hores de teatre sobre les normes de gènere i les dinàmiques de poder repetint 100 vegades la mateixa escena de ruptura entre una actriu i un home. María Hervás assumirà el repte d’estar tot un dia a l’escenari interpretant una escena inspirada en el film Opening night, de John Cassavetes, on tindrà 100 partenaires, actors professionals o no elegits en un càsting. Sortiran a escena sense haver assajat res. Teatre Lliure Montjuïc. Sala Fabià Puigserver. 6 i 7 de juliol.
‘The second woman’. /
‘Tots els ocells’.
Guillem Balart, Xavier Boada, Joan Carreras, Màrcia Cisteró, Marissa Josa, Míriam Moukhles, Clara Segura i Xavier Ruano interpreten l’obra de Wajdi Mouawad a les ordres d’Oriol Broggi, un especialista en l’obra del dramaturg canadenc d’origen libanès del qual ja ha estrenat en català Incendis, Boscos, Cels i Assedegats. El conflicte entre àrabs i jueus centra aquesta obra a partir de l’enamorament d’un investigador jueu alemany resident als EUA i una historiadora àrab. El seu amor els farà confrontar la seva identitat i un món on el pes del passat és decisiu. Teatre La Biblioteca. Del 25 de juny al 28 de juliol.
‘Tirant lo blanc’.
Màrius Serra, un mag de les paraules, adapta el clàssic de Joanot Martorell en una versió protagonitzada per un gran repartiment amb Quim Àvila, Laura Aubert i Moha Amazian, entre d’altres, i amb música de Judit Neddermann. Joan Arqué dirigeix aquest muntatge que acosta al públic d’avui aquesta novel·la de cavalleries que té per escenari Europa i el Mediterrani. La seva lluita per cristianitzar l’infidel a l’Àfrica, el seu amor per la seva estimada Carmesina i les seves reflexions sobre la guerra centren aquesta ambiciosa proposta amb set intèrprets. Teatre Romea. Del 25 de juny al 4 d’agost.
‘Tirant lo blanc’. /
De Chano Domínguez al Pele.
El Desvarío Flamenco compta amb artistes de primera. Aquest any obrirà els concerts el pianista Chano Domínguez, Premio Nacional de Música 2022, i els acomiadarà una actuació dels bailaores Patricia Guerrero, nova directora del Ballet Flamenco de Andalucía, i Alfonso Losa, màxim exponent de l’escola madrilenya. Un luxe. La programació compta també amb el tocaor José Quevedo Bolita i amb cantaores com Manuel Moreno el Pele. Pati de la Seu del Districte de Nou Barris. Del 18 al 20 de juliol.
‘La innombrable, Una tra- gèdia mediterrània’.
Alba Sarraute i les Ofèlies tornen a Shakespeare per recrear la història de Macbeth des de la seva visió de la malvada Lady Macbeth amb tècniques del clown i del circ contemporani. Sarraute mostra una Lady Macbeth marcada per la bogeria i la depressió. ¿El motiu? Un marit turmentat pels dubtes. Set artistes de circ i una cantant protagonitzen aquesta ambiciosa proposta onírica ambientada en aigües del Mediterrani. Mercat de les Flors. 3 i 4 de juliol.
‘La innombrable, Una tra- gèdia mediterrània’. /
‘El misantrop’.
Tres segles després de la seva estrena, l’obra de Molière torna amb una versió firmada per Sergi Pompermayer i David Selvas, un sòlid tàndem, protagonitzada per Pol López i Mireia Aixalà, entre d’altres. El muntatge que s’estrena en el festival adapta l’obra a la societat actual, marcada pel què diran de les xarxes socials. Els seus protagonistes són l’Alceste, un home al·lèrgic a la hipocresia i la falta de valors en la societat, i la Célimène, una dona molt més comprensiva amb el món que l’envolta i la falta d’honestedat de l’ésser humà. Teatre Grec. 2 i 3 de juliol.
Notícies relacionades‘Hamlet’.
La directora brasilera Christiane Jatahy, especialista a unir cine i teatre, ofereix una versió feminista i moderna d’aquesta tragèdia shakespeariana en el seu debut a Barcelona. El protagonista no és el melancòlic príncep de Dinamarca, sinó una dona que mira al seu passat de cara, marcat per estructures de poder caduques. Només enfrontant-se a aquest passat i als seus fantasmes podrà seguir endavant. En francès i portuguès, amb subtítols. Teatre Lliure Montjuïc. 24 i 25 de juliol.
'Hamlet' /
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia