Gran oportunitat
Gustavo Dudamel escull dos cors amb ànima social
«Si els dones l’oportunitat i estan motivats, poden anar molt lluny», diu un professor
Les dues corals preparen ‘Diferent’ i ‘L’himne de l’alegria’ basat en una oda de Schiller
Els joves músics de les agrupacions Xamfrà i Palau Vincles oferiran un assaig obert al públic al Palau de la Música sota la batuta del reconegut director veneçolà. L’objectiu de la iniciativa és expandir l’educació musical com a eina de desenvolupament i integració.
El reconegut director veneçolà Gustavo Dudamel torna a Barcelona en una visita que més enllà del vessant musical en contempla un de social. La versió de Fidelio de Beethoven semiescenificada que oferirà al Liceu avui diumenge i dilluns integra el cor Manos Blancas de Veneçuela, una formació del Sistema Nacional d’Orquestres i Cors Juvenils i Infantils de Veneçuela on hi ha nens, joves i adults amb diversitat funcional o discapacitats físiques i cognitives.
Gustavo Dudamel escull dos cors amb ànima social /
Per a ells, la música és una eina de desenvolupament i inclusió. Amb ells, més enllà de les funcions al coliseu barceloní, Dudamel oferirà un assaig obert al Palau de la Música dilluns en què participaran els cors infantils i juvenils de Palau Vincles i de Xamfrà, així com la Youth Orchestra Los Angeles (IOL), que el titular de l’LA Phil ha desenvolupat a Califòrnia. El seu objectiu és expandir l’educació musical que atén actualment prop de 1.700 joves músics en cinc centres proporcionant instruments gratuïts per empoderar la joventut i crear comunitat. Els dos objectius són compartits amb Palau Vincles i Xamfrà, dues potents iniciatives que utilitzen la música com a eina de desenvolupament i integració.
Dudamel s’acomiadarà de Barcelona dimarts amb un concert al Palau de la Música dins d’una gira per ciutats olímpiques. Però ell, malgrat estar acostumat a treballar en els millors auditoris del món, mai oblida els seus orígens. Ell va créixer amb El Sistema, un programa d’educació musical desenvolupat al seu país que ha permès descobrir el món simfònic a infinitat de nens i joves amb l’orquestra com un element de cohesió social.
La seva manera de tornar a la música tot el que li ha donat és apostar per iniciatives socials que ajuden a créixer com a persones els joves a través de la música sense descartar que alguns acabin convertint-se en professionals, com ell mateix. "El Sistema està pensat per ser instrumentista d’orquestra. A Xamfrà, l’orquestra és una activitat més de les 20.000 que pots fer", explica la Magalí, directora del Cor infantil Xamfrà que acull estudiants entre tercer de primària i segon de l’ESO. "Tenim perfils diferents. Intentem que hi hagi diversitat. Hi ha gent d’Eixample, Poble-sec i del Gòtic que es pot sentir atreta per la nostra mirada pedagògica. Aquí pots viure experiències artístiques relacionades amb la música d’una manera àmplia, sense haver d’escollir un instrument, seguir unes assignatures concretes o fer exàmens. Els nens paguen el mateix si venen una tarda o més".
La Magalí fa 12 anys que és professora a Xamfrà. S’encarrega, entre d’altres, del Cor Infantil. "El que més em sorprèn de Xamfrà és la consistència del projecte i aquesta roda d’il·lusió que contagia tant els joves músics com el professorat. Aquestes ganes donen sentit a tot aquest bullici d’energia que no ha decaigut en tots aquests anys", explica.
Xamfrà Centre de Música i Escena del Raval va sorgir fa 20 anys i alguns dels seus alumnes són avui professors i estudien música amb intenció de dedicar-s’hi professionalment. Aquest no és l’objectiu de Xamfrà i és un tant per cent molt petit el que elegeix aquest camí. "De vegades hi ha gent que descobreix que la música és el que li agrada.
I és una sort perquè sense Xamfrà és molt probable que mai haguessin descobert el llenguatge musical". En els cors Palau Vincles també hi ha cantors que han passat a formar part de les diferents corals de l’Orfeó Català. També són minoria però no importa. L’objectiu d’aquests cors va molt més enllà d’aprendre a cantar.
En les classes de Palau Vincles i de Xamfrà es respira bon rotllo i empatia. Aquesta última setmana han estat preparant els temes que cantaran amb Dudamel: Diferent un tema d’Adrià Aguilera que molts senten com un himne, i l’Himne de l’alegria de Beethoven basat en una poètica oda de Schiller.
Però els professors treballen sense atabalar-se. Volen que els seus alumnes treballin però, sobretot, que s’ho passin bé. La música en una coral necessita atenció, concentració, bona col·locació del cos i ganes de treballar. Tots han d’aportar el seu gra de sorra i en això s’enfoquen els professors per treure el millor dels seus conjunts en unes classes on se senten rialles, bromes. "Per cantar una cançó bé has de saber què estàs dient", recorda la Mariona, la responsable del Cor Juvenil de Palau Vincles en un assaig conjunt amb l’altre cor, l’Infantil, en un local pròxim al Palau de la Música. Destaca que musicalment estan creixent. "Anem pujant esglaons. Que sigui un projecte social no treu que puguis aconseguir un bon resultat musical. Potser les seves motxilles estan més carregades que d’altres, però si els dones l’oportunitat i tenen motivació poden anar molt lluny".
Notícies relacionadesA ningú li agrada desafinar
A Palau Vincles una pedagoga i una especialista en mediació que també fa dansa col·laboren amb el projecte, a més dels directors dels cors. El moviment treballat des de la part coral ajuda a la concentració i a la memorització, que no és fàcil en persones moltes vegades nouvingudes a Catalunya que no coneixen de vegades les llengües del nostre país. Fa poc van arribar noves incorporacions la llengua vehicular de les quals és l’anglès. "Hem comprovat que els que formen part del cor avancen tant en memorització com en competència lingüística", comenta Susana Serrano, directora de Palau Vincles.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034