CRÍTICA
Carla Rovira polititza la maternitat
Fa poc més d’una dècada, l’obra Llibert (2013) va marcar una fita. Abans de trencar amb furor la quarta onada feminista, Gemma Brió ja havia firmat un valent espectacle que va girar el focus sobre la maternitat, un tema fins aleshores postergat. Prejudicis, tabús i menyspreu... dramaturgues com Clàudia Cedó, Concha Milla i Guadalupe Sáez, entre d’altres, han abordat després diferents aspectes d’una qüestió tan bàsica com ignorada per la història de la literatura. Carla Rovira (Màtria) reestrena a la Brossa la seva reflexió sobre la matèria, [Èxit] through the gift shop, monòleg d’aire espontani carregat d’idees tant en la forma com en el rerefons.
Segons Foucault, el cos és política i representa un micropoder. La maternitat, per aquesta raó, igual que l’origen de la vida, seria al centre del debat. Igual com a Llibert el text de Rovira emergeix de la substància autobiogràfica, per més que la narració en tercera persona desplegui un tul de distància que s’agraeix davant d’una exposició tan sensible. L’argument ens parla d’un embaràs avançat al qual unes proves mèdiques descobreixen una possible malformació, diagnòstic que podria posar en risc el fetus. Es desencadena aleshores un remolí d’emocions desconstruïdes en una mena de conferència performativa amb tocs de concurs televisiu, inclosa una mica d’intervenció del públic.
L’aire lleuger del principi serveix per entrar en una sèrie de reflexions gens banals: violència obstètrica, pressió social, estigmatització. Sobre el cos de la dona gestant actuen també les lògiques productives i la repressió sistèmica del patriarcat. Sembla un plantejament massa teòric, però l’encert de l’obra rau a mostrar-ho d’una manera pràctica i pròxima.
Saltant de format
Des de la seva estrena a la FiraTàrrega del 2022, la peça ha perdut el seu caràcter itinerant per encaixar-se en sala amb aires de do it yourself i un to encara més confessional. S’hi afegeix el testimoni de la segona mare, Manoly Rubio, que, a més de firmar l’escenografia i l’excel·lent il·luminació, oxigena encara més el marc reflexiu cap a la qüestió trans.
La pluralitat es correspon amb el dinamisme de la posada en escena, que va saltant de format: de les maquetes filmades que recorden el Senyor Serrano a l’escultura viva que amb la seva dilatada transformació sembla voler conjurar la immediatesa tiktokera. Del camp personal al polític, queda molt recorregut per a aquest tipus de creacions que sacsegen la poc explorada poètica de la gestació.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034